Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε  συνέντευξή του στην αγγλική εφημερίδα “The Guardian”, είπε πολλά και διάφορα, τα οποία δεν φαντάζουν καινούργια. Έχει, όμως, ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίον ανέπτυξε τις θέσεις του. Όχι του ιδίου αλλά της Άγκυρας. Λειτουργώντας για ως εγκάθετος της κατοχικής δύναμης, προχώρησε σε μια έκκληση, η οποία εμπεριέχει και τον χαρακτήρα της προειδοποίησης, της απειλής. Ο εγκάθετος της Άγκυρας κάλεσε, λοιπόν,  την διεθνή κοινότητα να σκέφτεται  «έξω από το κουτί» στο Κυπριακό. Και στην προκειμένη περίπτωση η αναφορά Τατάρ σε «έξω από το κουτί»,  παραπέμπει σε αυτό που λέγεται διαχρονικά από την κατοχική πλευρά: Να γίνουν αποδεκτά τα τουρκικά σχέδια στο νησί.  Έσπευσε παράλληλα  και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεχτό το μοντέλο λύσης δύο κρατών, το νησί θα μείνει μοιρασμένο για πάντα και αδρανές το φυσικό αέριο που υπάρχει στην περιοχή, γιατί «οι εταιρείες δεν θέλουν να έρθουν σε περιοχές που υπάρχει κρίση».  Οι εταιρείες, βέβαια, είναι εδώ και έχουν προβεί σε έρευνες και σε γεωτρήσεις. Δεν έχει αξιοποιηθεί, βέβαια, φυσικό αέριο μέχρι σήμερα. Αυτό θα πρέπει να σημειωθεί.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ προειδοποίηση, αφορά την ενσωμάτωση της κατεχόμενης περιοχής από την Τουρκία. Και τούτο θα γίνει, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις του.  «Εάν η διεθνής κοινότητα δεν άρει το εμπάργκο και την απομόνωση, φυσιολογικά θα ενταθεί η ενσωμάτωσή μας στην Τουρκία που είναι η μόνη από την οποία παίρνουμε βοήθεια», ανέφερε ο Τατάρ στη συνέντευξή του.

Ο ΕΓΚΑΘΕΤΟΣ της Άγκυρας, επανέλαβε τα γνωστά ότι δεν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις ενόσω η τουρκική πλευρά δεν κερδίσει  «το καθεστώς ενός αναγνωρισμένου, ανεξάρτητου κράτους». Θέτει εκβιαστικά πως εάν δεν ικανοποιηθούν οι παράνομες και εν πολλοίς παράλογες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς  για αναγνώριση, τα κατεχόμενα θα καθίστανται ολοένα και πιο εξαρτημένα από την Τουρκία.  

ΤΑ μηνύματα αυτά έχουν αποδέκτες. Εκτός από την ελληνική πλευρά στην Κύπρο, αποδέκτες είναι τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς αντιδρούν στις απαράδεκτες και διχοτομικές αυτές θέσεις; Θέσεις και επιδιώξεις, που διαμορφώνονται από την κατοχική Τουρκία, η οποία, ωστόσο, παραμένει στο απυρόβλητο. Πρόκειται για μια τακτική, αυτή του κατευνασμού, που αποθρασύνει την Άγκυρα. Το τι λέγει ο Τατάρ έχει το βάρος των όσων αναφέρει ένας εγκάθετος. Το τι προβάλλει και προτάσσει ως θέση η κατοχική δύναμη, είναι αυτό που καθορίζει την τουρκική πολιτική στην Κύπρο. Αυτό, δυστυχώς δεν κατάφερε η Λευκωσία, διαχρονικά, να το αναδείξει  στη διεθνή κοινότητα. Να αναδείξει την παρανομία και τις επικίνδυνες αξιώσεις της Άγκυρας.