Πρώτα άκουσα χθες τον Μαρίνο Σιζόπουλο να διεκδικεί λόγο και ρόλο στο σχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου και μειδίασα. Σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν μετά από τις δεσμεύσεις που έκανε ο νέος Πρόεδρος για το προφίλ των υπουργών του, να πέσει σε τέτοια παγίδα. Μετά, άκουσα τον Γιάννο Λακκοτρύπη (αντιπρόεδρο της ΔΗΠΑ) να λέει ότι στο κόμμα του αναλογούν δύο έως τρία υπουργεία. Το αρχικό μειδίαμα χάθηκε και τη θέση του πήρε ένα συνοφρύωμα. Αργά ψες, διάβασα το ρεπορτάζ του συναδέλφου Αντρέα Πιμπίσιη για τις επαφές Χριστοδουλίδη με τα κόμματα που τον στήριξαν. Η φόρμουλα φαίνεται να είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 9 υπουργοί να προέρχονται από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών και 7 από τα κόμματα που στήριξαν τον νέο Πρόεδρο! Τότε άρχισα να τρέμω!

 

Η επιλογή των υπουργών θα είναι η πρώτη πολιτική απόφαση του νέου Προέδρου. Αν διαφύγει των υποσχέσεων που έδωσε στο λαό για επιλογή νέων προσώπων, τεχνοκρατών, οι οποίοι θα προσδώσουν μια φρέσκια εικόνα, απεγκλωβισμένη από την αμαρτωλή ομπρέλα των κομματικών ηγεσιών, το πρώτο δείγμα γραφής θα είναι απλώς κακέκτυπο των προηγούμενων.

 

Αν υπάρξει παρέλαση κομματικών στελεχών ή κάποιων καρεκλοκένταυρων ή μερικών μαθουσάλων της πολιτικής, που το μόνο που επιδιώκουν είναι να απομυζούν το μέλι της εξουσίας, δεν θα υποπέσει απλώς σε ένα οδυνηρό λάθος. Θα είναι μια τεράστια αποτυχία με σοβαρές συνέπειες για το υπόλοιπο της θητείας του. Πρέπει να γνωρίζει ότι έτσι θα απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας με το καλημέρα της προεδρίας του.

 

Όχι κύριε Σιζόπουλε, ούτε λόγο, ούτε ρόλο πρέπει να έχετε στην επιλογή των υπουργών. Σαφώς και ο Πρόεδρος πρέπει να συζητήσει με τα κόμματα που τον στήριξαν τις επιλογές του. Για να τον συμβουλεύσουν, όμως, στο ενδεχόμενο να κάνει κάποια λανθασμένη επιλογή. Όχι για να του υποδείξετε ποιους να επιλέξει. Όχι κύριε Λακκοτρύπη, η τοποθέτησή σας αφορά μια νοοτροπία παλαιών δεκαετιών, την οποία η κοινωνία έχει απορρίψει. Επέλεξε τον Χριστοδουλίδη για να απαλλαγεί από τέτοιες παλαιολιθικές συμπεριφορές. Ενδεχόμενη επανάληψή τους θα είναι καταστροφική.

 

Νίκο Χριστοδουλίδη, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και σταράτο. Αν ξεφύγεις από τη δέσμευσή σου για νέα πρόσωπα, ικανά, τεχνοκράτες, επιστήμονες, θα βρεθείς εξαρχής στη θέση του προκατόχου σου. Θα μετατρέψεις το «δεσμεύομαι» σε εθνικό ανέκδοτο!

 

Νίκο Χριστοδουλίδη, η επιλογή είναι μονόδρομος αν θέλεις να ξεκινήσεις θετικά και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη της κοινωνίας: Κανέναν αξιωματούχο κόμματος, κανένα βουλευτή, κανένα νυν ή πρώην υπουργό, κανένα δήμαρχο, κανένα παραδοσιακό στέλεχος κόμματος. Ούτε, όμως, και κάποιον  που θα επαναλαμβάνει και θα εδραιώνει το διαχρονικό αμάρτημα της οικογενειοκρατίας. Η επισήμανση γίνεται για τους ψίθυρους που κυκλοφορούν για τους αδελφούς πρώην και νυν υπουργών που στήριξαν την υποψηφιότητά σου. Λάθος να επαναδιορίσεις Κώστα Καδή ή Γιώργο Λακκοτρύπη. Λάθος, όμως, να διορίσεις και Σάββα Καδή ή Γιάννο Λακκοτρύπη, όπως φημολογείται. Εμπαιγμός το πρώτο ενδεχόμενο, εμπαιγμός (έμμεσος) και το δεύτερο. Δεν έχει να κάνει με την ικανότητα των αδελφών αλλά επιτέλους, η οικογενειοκρατία πρέπει να τελειώνει.

 

Είναι αλήθεια πως όσα προαναφέραμε αδικούν τα κομματικά στελέχη επειδή απλούστατα τα τσουβαλιάζουν. Αδικούν κάποιους, οι οποίοι μπορεί να είναι ικανοί. Η στήλη οφείλει να επισημάνει πως κατά την προεκλογική εκστρατεία, αναδείχτηκαν από αρκετά επιτελεία νέοι άνθρωποι (π.χ. Λετυμπιώτης, Φιλοθέου κλπ) οι οποίοι έδειξαν ένα νέο ύφος και ήθος. Ήταν η θετική νότα μιας εκστρατείας ιδιαιτέρως τοξικής. Αν εντοπίσει μερικά τέτοια άφθαρτα νέα στελέχη, τότε μπορεί να γίνουν ανεκτά, ασχέτως αν κατέχουν κομματική ταυτότητα.

 

Νίκο Χριστοδουλίδη, επειδή η ψιθυρολογία εμφανίζεται ιδιαιτέρως ενοχλητική, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε και για κάτι ακόμη. Δεν θα κριθείς μόνο από τις επιλογές υπουργών-υφυπουργών αλλά και από τους διορισμούς σε άλλα πόστα. Για παράδειγμα, αν ευσταθεί η φημολογία ότι θα διορίσεις ξανά (μετά από δύο χρυσοφόρες θητείες) τον Κενεβέζο στην Αθήνα ή θα τον πάρεις στο Λονδίνο και θα διορίσεις στην Αθήνα τον Προδρόμου, να είσαι προετοιμασμένος για εξίσου σκληρή κριτική. Η νοοτροπία του βολέματος όποιων στηρίζουν κάποια υποψηφιότητα, ουδόλως συνάδει με το νέο πνεύμα το οποίο διακήρυξες.

 

Παράλληλα, λάθος θα είναι και ενδεχόμενη επανάληψη του προκατόχου σου, που γέμισε το Προεδρικό με δημοσιογράφους. Δικαιούσαι να αξιοποιήσεις μόνο τους 2-3 που είχες μαζί σου από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας. Τους άλλους άσε τους να επιτελέσουν το σοβαρό λειτούργημά τους. Διαφορετικά θα θεωρηθεί διαπλοκή.

 

Ας ελπίσουμε όλοι αυτοί οι ψίθυροι να αφορούν τους ευσεβοποθισμούς των κομμάτων και όχι όσα σκέφτεται ο νέος Πρόεδρος. Εν ολίγοις, κύριε Χριστοδουλίδη, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Είτε επιλέγεις υλοποίηση των δεσμεύσεων σου και ικανοποιείς την κοινωνία, είτε ικανοποιείς τα κόμματα και απογοητεύεις με το καλημέρα την κοινωνία!