Συμβολές προς ζευγάρια από τον Λοΐζο Πίπη, κάτοχο ΜΑ Ψυχολογίας, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις στις μεταξύ τους σχέσεις.

Η σύγκρουση είναι μέρος του έγγαμου βίου. Κύριος σκοπός στις διαπροσωπικές συγκρούσεις είναι «πώς μπορούμε να διαπραγματευτούμε μεταξύ μας». Η διαπραγμάτευση είναι μία ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ που είναι διαφορετική από την αρχική. Πολλά ζευγάρια επιθυμούν δικαίως να αποφεύγουν τη σύγκρουση, γιατί θεωρούν την αντιμετώπιση της άσχημη. 

Η σύγκρουση μεγαλώνει όταν δεν αντιμετωπίζεται. Η αντιμετώπιση απαιτεί να δώσεις προσοχή σε κάτι που νομίζεις ότι είναι σημαντικό, οπωσδήποτε δεν σημαίνει να επιτίθεσαι εναντίο του άλλου ή να εκβάλλεις άναρθρες κραυγές ή να κηρύσσεις ανελέητο πόλεμο εναντίον του άλλου.

Η αντιμετώπιση έχει τους κανόνες της, με πρωταρχικό μέλημα να είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας του άλλου. Η αντιμετώπιση, δεν είναι μια εχθρική κατάσταση που προκαλεί ένταση, αλλά μια θεραπεία μέσα από την οποία αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου και τον άλλο καλύτερα. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσεις τόσο τον ίδιο τον εαυτό σου όσο και τον άλλο, καλύτερα.

Για να βελτιωθούν οι σχέσεις χρειάζεται η ενδοσκόπηση – η εξερεύνηση του εαυτού του καθενός. Να αξιολογήσουν τι παίρνουν από τον άλλο και τι δίνουν. Να μοιραστούν τα σενάρια των χειρότερων περιπτώσεων των σχέσεων των, εφόσον η σύγκρουση δεν έχει τέλος ή των καλύτερων σχέσεων των.

Να συζητήσουν: Τα δεδομένα που επηρεάζουν δυσμενώς τις σχέσεις των και τα σημαδιακά γεγονότα από τον κύκλο της μέχρι τώρα ζωής των. Να πιστοποιήσουν την εμπιστοσύνη ή την αξιοπιστία που τρέφει ο ένας στον άλλο και να ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά για τα οποία ο άλλος θαυμάζεται. Να δηλώσουν τι επιθυμούν να πουν για τον άλλο που δεν του το είπαν, τι τους ενοχλεί και τι τους ενοχλεί και τι φαντάζονται για τα συζητούμενα.