Πώς προέκυψε το θέμα με τις εφεδρείες, με ονόματα και αριθμούς όσων δεν υπηρετούν ως έφεδροι; Από έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Προφανώς, η Υπηρεσία ζήτησε και πήρε τα στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας και με αντιπαραβολή όσων είναι καταγραμμένοι και όσων παρουσιάζονται στην εφεδρεία και όσων όχι, προέκυψαν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν. Τόσο απλά.
Όσοι δεν παρουσιάζονται στον στρατό είναι χιλιάδες. Κάποιοι όντως, δεν μπορούν να εντοπιστούν. Αυτοί ωστόσο, είναι η μειοψηφία. Οι πλείστοι παραμένουν στη διεύθυνση που ζούσαν πάντοτε, εργάζονται, έχουν φάκελο στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις με όλα τους τα στοιχεία και κάποιοι είναι στην πρώτη γραμμή και ξέρει ο καθένας που θα τους βρει. Από μόνοι τους λίγοι έως ελάχιστοι θα παρουσιαστούν κι αυτό είναι ανθρώπινο και υπό τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε, απόλυτα κατανοητό. Την ευθύνη της κλήσης την έχουν οι στρατιωτικές Υπηρεσίες. Από ‘κει και έπειτα η μη ανταπόκριση μετρά αλλιώς.
Ανεξάρτητα από το αν είναι παραγωγική ή όχι η παρουσία στις εφεδρείες, αν εξυπηρετεί ή όχι σε κάτι, αν είναι υποχρέωση μόνο των αντρών ή και των γυναικών ή κανενός, το θέμα που προέκυψε αποτελεί ένα παράδειγμα του χειρισμού που τυγχάνουν τα πράγματα. Στο πρώτο άκουσμα ξενίζει πως το θέμα προέκυψε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, αφού καλώς ή κακώς την είχαμε ταυτίσει με οικονομικούς ελέγχους. Και μ’ εκείνη την περιβόητη ετήσια έκθεση. Η πρώτη σκέψη λοιπόν είναι: «Τι δουλειά έχει η εν λόγω Υπηρεσία με τις παρουσίες των εφέδρων;». Να όμως που έχει. Αν μη τι άλλο, μας δείχνει πόσο εύκολο είναι να οργανωθεί και να λειτουργήσει σε απόλυτη τάξη και πειθαρχία ένα κράτος του ενός εκατομμυρίου κατοίκων.
Πώς γίνεται μια Υπηρεσία στελεχωμένη με κάποιες δεκάδες λειτουργών να μπορεί να διερευνά αποτελεσματικά θέματα που υπάγονται σε Υπηρεσίες στελεχωμένες με εκατοντάδες λειτουργούς η κάθε μια; Δεν θα μπορούσε αυτό που έγινε από την Ελεγκτική Υπηρεσία να γίνει από μια μικρή ομάδα του Υπουργείου Άμυνας; Δεν θα μπορούσε με τον ίδιο τρόπο να οργανωθεί η κάθε Υπηρεσία; Ίσως ακόμα και να εντοπιστούν όσοι φοροδιαφεύγουν και με κάποιο τρόπο να εισρεύσουν εκατομμύρια στα ταμεία του κράτους. Είναι κάποια μέθοδος που πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις Υπηρεσίες; Φταίνε οι δαιδαλώδεις διαδικασίες και οι πολλοί αρμόδιοι στα υπόλοιπα τμήματα; Φταίνε οι παρεμβάσεις; Φταίει που συνηθίσαμε να ζούμε έτσι και δεν διεκδικούμε τίποτα διαφορετικό;