Πολύς σάλος προκλήθηκε με το διορισμό του γιατρού Αγαθαγγέλου, πολέμιου του ΓΕΣΥ, στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις αλλά κανείς δεν φαίνεται να υποχωρεί. Ίδωμεν.
Το να διορίζονται μη κατάλληλα άτομα σε θέσεις κλειδιά είναι διαχρονικό φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο.
Τα πιο κάτω αφορούν την ευθυγράμμιση των άστρων, όχι αυτήν στην οποία αναφέρετο ο διαμεσολαβητής των Η.Ε. στο Κυπριακό, κύριος Έϊντε, που είχε προβλέψει (21/12/2015) λύση του Κυπριακού. Όμως, η ευθυγράμμιση εκείνη δεν αφορούσε μια ειρηνική λύση, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς ξένες εγγυήσεις, χωρίς στρατιωτικές βάσεις, με ευρωπαϊκά κεκτημένα και προδιαγραφές, χωρίς παρεκκλίσεις.
Μια άλλη πραγματική ευθυγράμμιση έτυχε άμεσης εκμετάλλευσης.
Το 1965 που η Σοβιετική Ένωση είχε ήδη εκτοξεύσει το «Sputnik 1» εδώ και 8 χρόνια, είχε ανατεθεί σε έναν μεταδιδακτορικό φοιτητή αεροναυτικής του California Institute of Technology, τον Gary Flandro (Scientific American, 7/2022), όπως μελετήσει πότε θα ήταν καλύτερη η εκτόξευση διαστημόπλοιου στους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα. Με το μολυβάκι του σχεδίασε τις τροχιές των πλανητών και με μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε ότι σύντομα οι πλανήτες θα ευθυγραμμίζονταν σε ένα μακρύ τόξο με τη Γη. Αυτό σήμαινε ότι το διαστημόπλοιο θα επωφελείτο της έλξης της βαρύτητας καθώς θα προσπερνούσε τον κάθε πλανήτη και έτσι θα συντόμευε τον χρόνο που χρειαζόταν να φτάσει στον πιο μακρινό πλανήτη (αντί 30 χρόνια, 12).
Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι αυτή η ευθυγράμμιση συμβαίνει κάθε 176 χρόνια οπότε έπρεπε να βιαστούν να μη χάσουν την ευκαιρία.
Το Καλοκαίρι του 1977 η NASA εκτόξευσε τα δύο πανομοιότυπα διαστημόπλοια Voyager 1 και Voyager 2˙στάληκαν δύο διότι το ποσοστό επιτυχίας ήταν πολύ μικρό, είχαν προηγηθεί 12 αποτυχημένες προσπάθειες. Παρόλο που βρίσκονται ήδη 45 χρόνια στο διάστημα λειτουργούν κανονικά και στέλλουν πληροφορίες πίσω στη Γη συμβάλλοντας σε καινούργιες αποκαλύψεις. Ενώ απομακρύνονται περισσότερο (απόσταση 12 δισεκατομμύρια μίλια) στέλλουν μηνύματα, που ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός χρειάζεται 40 ώρες περίπου να φτάσουν στη Γη.
Τα δύο διαστημόπλοια Voyagers, μεγέθους ενός Volkswagen Beetle, εφοδιάστηκαν με τεχνολογία ηλεκτρονικού υπολογιστή του 1977 δυνατότητας μικρότερης από το 1/100,000 της δυνατότητας ενός σημερινού smartphone και έχουν διαρκέσει πιο πολύ και ταξιδεύσει πιο μακριά από οτιδήποτε άλλο. Το κάθε ένα έχει εξοπλιστεί με ένα χρυσό δίσκο που περιέχει εικόνες και ηχητικά μηνύματα από τη γη σε περίπτωση που συναπαντηθούν με εξωγήινους.
Βασικός συντελεστής της όλης προσπάθειας υπήρξε ο Χιώτης Σταμάτιος Κριμιζής που σχεδίασε το σύστημα ανίχνευσης (Low-Energy Charged Particle [LECP] detector system). Όπως λέει ο Κριμιζής, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σήμερα, τότε όλα στα διαστημόπλοια ήταν καλωδιωμένα (hardwired), με ελάχιστο ενσωματωμένο λογισμικό (software). Η 50 χρόνων τεχνολογία καλά κρατεί.
Είχα την τύχη να γνωρίσω (9/9/2019) τον δρα Σταμάτιο Κριμιζή όταν τo Πανεπιστήμιο Frederick τον αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής. Ο Καθηγητής αποτελεί εξέχουσα επιστημονική μορφή στο πεδίο της εξερεύνησης του διαστήματος με πρωτοποριακό ερευνητικό. Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στους τέσσερις βασικούς πυλώνες στους οποίους πρέπει να εδράζεται η πρόοδος μιας υγιούς κοινωνίας, την Αριστεία, την Αξιοκρατία, την Αξιολόγηση και το Ήθος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 19 Μαρτίου 2018 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) κατόπιν πρόσκλησης της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, στις 25 Απριλίου 2018, σχεδόν ένα μήνα μετά, παραιτήθηκε από την προεδρία του ΕΛΔΟ υποβάλλοντας μακροσκελή επιστολή εξηγώντας λεπτομερώς τους λόγους. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «……ότι αρχικά συζήτησα αναλυτικά τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη σωστή λειτουργία του Οργανισμού, και μου δόθηκαν πολλαπλώς προσωπικές διαβεβαιώσεις για την αξιοκρατική και σοβαρή λειτουργία του. Όταν κλήθηκα να υπηρετήσω τη χώρα μου από μία θέση που γνωρίζω πολύ καλά, θεώρησα πατριωτικό μου καθήκον να δεχθώ.» Σύντομα προέκυψε, όπως γράφει, κάποιος που χωρίς καμία γνώση και εμπειρία (αλλά με πλάτες) επιδίωξε να γίνει «Τσάρος του Διαστήματος» στην Ελλάδα. Ο Κριμιζής, που έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία ως αναγνώριση της μακρόχρονης προσφοράς του, ένιωσε ότι περίσσευε και επειδή δεν δεχόταν να είναι «φερέφωνο κανενός», παραιτήθηκε.
Ανάλογης συμπεριφοράς έτυχε και ο διαπρεπής Φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, όταν το 1998 υπήρξε πρωτοβουλία πανεπιστημιακών του τμήματος Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μετάκληση του από τις ΗΠΑ. Το εκλεκτορικό σώμα όμως απέρριψε την πρόταση.
Τι σχέση έχει η κοινωνία μας με την Αριστεία, την Αξιοκρατία, την Αξιολόγηση και το Ήθος;