Στην έντονα ανταγωνιστική διεθνή αγορά είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να μπορέσουν οι επιχειρήσεις του τόπου μας να αξιοποιήσουν το πλήρες φάσμα της διαδικτυακής προβολής, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό. Όμως, τα επίπεδα κορεσμού του διαδικτυακού μάρκετινγκ και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυξάνονται ολοένα και περισσότερο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς. Η χρήση της ψηφιακής διαφήμισης και προώθησης έχει πλέον καθιερωθεί ευρέως όσον αφορά την προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα διαδικτυακά μέσα και εργαλεία αναζήτησης. Παρ’ όλη την αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι εταιρείες οφείλουν να είναι πιο επικοινωνιακές, δημιουργώντας μια πιο στενή επαφή με το κοινό τους, εάν θέλουν να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη και την αφοσίωσή του.

Το Μάρκετινγκ Περιεχομένου (Content Marketing) αποτελεί άλλη μία μορφή διαδικτυακής προβολής, η οποία δείχνει στους πελάτες «τον χαρακτήρα της επιχείρησης». Σε αντίθεση με την ψηφιακή διαφήμιση, το Μάρκετινγκ Περιεχομένου είναι μία μέθοδος στρατηγικού μάρκετινγκ, η οποία επικεντρώνεται στη δημιουργία και τη διανομή δωρεάν πρωτότυπου, πολύτιμου, σχετικού και συνεκτικού περιεχομένου, με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών αλλά και τη διατήρηση των υφιστάμενων πελατών. Μέσω του Μάρκετινγκ Περιεχομένου, η εμπορική επωνυμία ξεχωρίζει στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και ταυτόχρονα ενισχύει την επισκεψιμότητα στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπου προσφέρονται τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που διαφημίζει.

Για αποτελέσματα με υψηλό ποσοστό επιτυχίας μιας καμπάνιας Μάρκετινγκ Περιεχομένου θα πρέπει πρωτίστως να προσδιορίζεται το είδος του κοινού στο οποίο απευθύνεται το περιεχόμενο. Ακολούθως, έπεται η επιλογή του τύπου, της μορφής και των καναλιών προβολής. 

Η αναγνώριση του κοινού και ο διαχωρισμός του σε ηλικιακές ζώνες, φύλο και ενδιαφέροντα βοηθά στην καλύτερη προσέγγιση δυνητικών πελατών. Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα συνήθως αφορούν συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών. Σε αυτές θα πρέπει να στοχεύουν οι επιχειρήσεις με το κατάλληλο Μάρκετινγκ Περιεχομένου, διαμορφώνοντας ανάλογο μήνυμα για κάθε περίπτωση, το οποίο θα προβάλλεται μέσω της καμπάνιας. 

Το περιεχόμενο, που θα δημιουργηθεί μέσω των κατάλληλων ψηφιακών καναλιών διανομής, θα πρέπει να απαντά με σαφήνεια σε όλα τα πιθανά ερωτήματα και απορίες του κοινού. Μπορεί να ποικίλει σε μορφή και θεματολογία (άρθρα, παρουσιάσεις, έρευνες, βίντεο, εικόνες, δελτία τύπου, κλπ.). H μορφή του περιεχομένου καθορίζεται από το ίδιο το περιεχόμενο, το μέσο προβολής και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Το είδος, όμως, του περιεχομένου θα πρέπει να είναι σχετικό με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρονται. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι ποιοτικό, σχετικό με το αντικείμενο της επιχείρησης και να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η δημοσίευση ποιοτικού περιεχομένου σε σταθερή βάση καθιστά την εταιρεία «αυθεντία» στο αντικείμενο ενασχόλησής της. Όσο πιο χρήσιμο και ιδιαίτερο είναι το περιεχόμενο, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η αναγνώριση και η εκτίμηση του κοινού προς την επιχείρηση και την εταιρική επωνυμία.

Το Μάρκετινγκ Περιεχομένου είναι το κατάλληλο μέσο για να δημιουργηθεί αλληλεπίδραση μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών. Με το κατάλληλο και τακτικό περιεχόμενο και παρουσιάζοντας χρήσιμες πληροφορίες δωρεάν, οι επιχειρήσεις κατορθώνουν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους χωρίς τη χρήση της παραδοσιακής διαφήμισης και να επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως την αύξηση πωλήσεων προϊόντων/ υπηρεσιών, την αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας, την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας, κλπ. 

Άλλο θετικό του Μάρκετινγκ Περιεχομένου είναι πως προσελκύει πολλούς απευθείας διαδικτυακούς επισκέπτες, οι οποίοι πληροφορούνται για το περιεχόμενο που διαφημίζεται, όχι μόνο από τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, αλλά και από κάποιον γνωστό μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από διάφορες ιστοσελίδες, συστάσεις, ή και συναδέλφους και φίλους που τους αρέσει το σχετικό περιεχόμενο.

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), όντας ο κατ’ εξοχήν αναπτυξιακός οργανισμός των κυπριακών επιχειρήσεων και έχοντας αντιληφθεί την ανάγκη τους να εφαρμόσουν μια καινοτόμο μορφή διαδικτυακής προβολής, έχει εντάξει στην επιμορφωτική δραστηριότητά του προγράμματα σχετικά με την ανάπτυξη Μάρκετινγκ Περιεχομένου σε διάφορους τύπους επιχειρήσεων.

Το ΚΕΒΕ διοργανώνει κάθε χρόνο πέραν των 60 πολυεπιχειρησιακών προγραμμάτων κατάρτισης (Σύνηθη και Ζωτικής Σημασίας) που υλοποιούνται με την έγκριση και επιχορήγηση της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ). Η επιμορφωτική δραστηριότητα του ΚΕΒΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς, προσπαθώντας να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου.

Το ΚΕΒΕ προτρέπει τις κυπριακές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους επιμορφωτικά προγράμματα, διότι, αναβαθμίζοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους όσον αφορά τις σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ και ειδικότερα του μάρκετινγκ περιεχομένου, θα αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, θα ενισχυθεί η αξιοπιστία, η αναγνώριση και η παραγωγικότητα τους, κατορθώνοντας έτσι να  αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

* Λειτουργός ΚΕΒΕ, Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού