Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο είναι ιστορική και τεράστιας σημασίας. Έχουν γίνει πολλές αναφορές και αναλύσεις για τη σημασία αυτής της επίσκεψης. Θα πρέπει να σταθεί κανείς πρωτίστως στα μηνύματα, που έχει στείλει κατά την παρουσία του στο νησί μας, τα οποία είναι σημαντικά και ενισχύουν περισσότερο την ιστορικότητα αυτής της υψηλής παρουσίας στη χώρα μας. Έστειλε μηνύματα αγάπης, ειρήνης, ανεκτικότητας και φιλανθρωπίας. Υπενθύμισε τον προορισμό του ανθρώπου. Την αποστολή, που έχουν οι άνθρωποι, οι λαοί. Την ίδια ώρα, ανέδειξε τη σημασία της Κύπρου. Από γεωπολιτικής και θρησκευτικής πλευράς. Από ιστορικής και πολιτιστικής. «Ήρθα ως προσκυνητής σε μια χώρα που είναι μικρή γεωγραφικά, αλλά μεγάλη ιστορικά, σε ένα νησί που, στο πέρασμα των αιώνων, δεν χώρισε τους λαούς αλλά τους ένωσε, σε μια νήσο που το σύνορό της είναι η θάλασσα, σε έναν τόπο που αποτελεί την ανατολική πύλη προς την Ευρώπη και τη δυτική προς τη Μέση Ανατολή», ανέφερε. Ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας απευθυνόμενος στους Κυπρίους είπε με σαφή λόγο: «Είστε μια ανοιχτή πύλη και ένα λιμάνι που συνδέει τη Μεσόγειο. Η Κύπρος, σταυροδρόμι πολιτισμών, έχει μέσα της μια έμφυτη κλίση που τρέφεται από την καλοσύνη που χαρακτηρίζει τους Κυπρίους».
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ την Κύπρο μαργαριτάρι («μεγάλης αξίας στην καρδιά της Μεσογείου») αναφέρθηκε στην ουσία του Κυπριακού. Όχι τα αναμασημένα λόγια των προσεκτικών διπλωματικών αναφορών, που κρατούν ισορροπίες και χάνουν το δάσος για το δέντρο. Αναφέρθηκε στον πυρήνα του προβλήματος. «Η πληγή που περισσότερο πονά αυτή τη χώρα είναι το τρομερό τραύμα που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Συλλογίζομαι τον εσωτερικό πόνο εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους. Προσεύχομαι για τη δική σας ειρήνη, για την ειρήνη ολόκληρου του νησιού, και το εύχομαι με όλη μου την καρδιά. Η οδός προς την ειρήνη, που θεραπεύει τις συγκρούσεις και αναγεννά την ομορφιά της αδελφοσύνης, χαρακτηρίζεται από μία λέξη: τον διάλογο».
ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ στην περιοχή, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τη βία αλλά και το μεταναστευτικό, ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για τον Ποντίφικα, αλλά και για όλους μας. Ένα ζήτημα για το οποίο προσωπικά ασχολείται. Για το οποίο κάνει εκστρατείες, αναπτύσσει πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί στην εποχή μας, η ανθρωπότητα να κατασκευάζει «αποθήκες ψυχών»
Ο ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει δίκαιο όταν αναφέρει πως η ειρήνη δεν γεννιέται συχνά από τις πράξεις μεγάλων προσωπικοτήτων, αλλά από την καθημερινή αποφασιστικότητα των απλών ανθρώπων. Γιατί είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι όταν θέλουν, μπορούν να καθορίσουν το μέλλον τους. Έχει δίκαιο όταν επισημαίνει πως η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει ανάγκη από τη συμφιλίωση και την ενότητα, χρειάζεται θάρρος και ώθηση για να προχωρήσει διότι τα τείχη φόβου και οι αρνησικυρίες που υπαγορεύονται από εθνικιστικά συμφέροντα δεν θα τη βοηθήσουν να προχωρήσει μπροστά, ούτε η οικονομική ανάκαμψη από μόνη της θα εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητά της.
Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ της ανθρωπότητας δεν είναι οι συγκρούσεις, οι πόλεμοι, η φτώχεια. Είναι η αγάπη, η ανάπτυξη, οι ίσες ευκαιρίες. Μεστά τα μηνύματα του Ποντίφικα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν. Μίλησε με όρους θρησκευτικούς, με όρους ιστορίας, πολιτισμού. Μίλησε με όρους γεωπολιτικής και ανέδειξε την ανάγκη της συνεργασίας όλων. Το μέλλον των λαών είναι η αγάπη και η συνεργασία.