Απόλαυσα πραγματικά χθες τη συνέντευξη που έδωσε στην «Πρωινή Παρέα», εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ, η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, για την πανδημία κορωνοϊού και πώς την αντιμετωπίζουμε. Με το «καλημέρα», η σπουδαία Ελληνίδα διανοούμενη απευθύνθηκε ευθέως σε όσους και όσες αρνούνται να εμβολιαστούν. Κι άρχισε από τα πολύ βασικά!

  «Αν δεν ενδιαφέρεσαι για μία λέξη που είναι μόνο ελληνική, τη λέξη συνάνθρωπος… Όταν δεν μπολιάζεσαι σήμερα δεν κινδυνεύεις εσύ, η γιαγιά σου, ο παππούς σου ή ο πατέρας σου κινδυνεύει και ο διπλανός σου. Ο διπλανός σου είναι ακριβώς το μέτρο της ανθρωπιάς. Πόσο ενδιαφέρεσαι για τον συνάνθρωπο».

  Κι αμέσως, με μια κοφτή πρόταση, έκανε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν εδώ και τώρα, πιστεύοντας ότι «και ένας μόνο να με ακούσει και να πάει να εμβολιαστεί, θα είναι επιτυχία».

  Στη συνέχεια, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε αιχμές κατά του Έλληνα τενίστα, Στέφανου Τσιτσιπά, 23, ο οποίος σε δηλώσεις του λίγο πριν τα Χριστούγεννα έλεγε ότι δεν έχει εμβολιαστεί «διότι κανείς δεν το έχει θεωρήσει υποχρεωτικό ως τώρα», αλλά είναι σίγουρος ότι «κάποια στιγμή» θα το κάνει, «αλλά μέχρι να γίνει υποχρεωτικό, όχι». 

  «Μερικοί, ενώ είναι διάσημοι για άλλα πράγματα, γράφουν αυτό που δεν πρέπει να πουν και να γράψουν. Το αρνητικό δικαιολογεί το ότι είναι ανεύθυνοι. “Δεν είμαι εγώ που δεν έχω ευθύνη, είναι το πράγμα που είναι κακό”. Είναι η ευκολία αυτών που είναι σκεπτικώς αναλφάβητοι», ήταν η γεμάτη νόημα δήλωση της κυρίας Αρβελέρ στο Πρώτο και στους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη. 

  Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν δημοσιογράφοι πάλι ρώτησαν τον Τσιτσιπά, 3ο στην παγκόσμια κατάταξη, γιατί δεν εμβολιάζεται αφού, μεταξύ άλλων, ταξιδεύει από τουρνουά σε τουρνουά, αλλά κυρίως για να δώσει και το καλό παράδειγμα, εκείνος θυμωμένα τους αποπήρε λέγοντας «συγγνώμη, αλλά δεν πρόκειται να σας δώσω στοιχεία από τον προσωπικό μου ιατρικό φάκελο».

  «Μήπως φταίει η αλαζονεία της νιότης;», ρώτησαν οι δύο ραδιοφωνικοί παραγωγοί την Ελληνίδα ακαδημαϊκό-βυζαντινολόγο και πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF.

  «Ό,τι και να είναι, πριν ανοίξεις το στόμα σου για να πεις κάτι, ειδικά όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, πρέπει να έχεις σκεφτεί τις επιπτώσεις. Η λέξη επίπτωση πια είναι άγνωστη και αχρησιμοποίητη. Μικρός ή μεγάλος, νέος ή γέρος, άνδρας ή γυναίκα δεν πρέπει να χάνουμε ώρα. Όσο και αν είσαι διάσημος και μεγάλος να μην σκέφτεσαι μόνο αυτό που είσαι, εσύ αλλά και τον διπλανό σου». 

  Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι οι μεγάλοι πολιτισμοί χάνονται μετά από μεγάλες πανδημίες, όπως «η επιδημία στην εποχή του Περικλή που έδειξε το τέλος της Αθήνας, και η επιδημία στην εποχή του Ιουστινιανού, που έδειξε το τέλος της βυζαντινής αυτοκρατορίας».

  Στο μεταξύ, θέμα μεγάλο δημιουργήθηκε και με τον μεγάλο αντίπαλο του Τσιτσιπά στο τένις, τον Σέρβο Νόβακ Τζοκοβιτς, 34, ο οποίος είναι κατά δήλωσή του αντιεμβολιαστής, χωρίς ποτέ να εξηγήσει το γιατί. Εν όψει λοιπόν του Αυστραλιανού Όπεν, από 17/1 – 30/1, οι κανονισμοί λένε ότι όσοι θα συμμετάσχουν σε αυτό, παίκτες και τεχνικό προσωπικό, πρέπει όλοι να είναι εμβολιασμένοι, εκτός εάν έχουν «εξαιρεθεί βάσιμα, από Επιτροπή Ειδικών».

  Όταν έγινε γνωστό λοιπόν ότι ο Τζόκοβιτς, Νο.1 στον κόσμο, πράγματι εξαιρέθηκε από αυτήν την Επιτροπή (για την οποία ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά), ξεσηκώθηκαν οι ίδιοι οι πολίτες της Αυστραλίας, οι οποίοι δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός ότι ενώ αυτοί δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν ακόμα και εντός της χώρας τους λόγω των αυστηρών μέτρων, θα επιτραπεί «να έρθει εδώ ένας ανεμβολίαστος».

  Μπροστά σε αυτήν τη λαϊκή αντίδραση, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας επενέβη χθες δυναμικά και δήλωσε ότι εάν ο Τζόκοβιτς, όταν φτάσει στην Αυστραλία για το Όπεν, δεν δώσει πειστικές αποδείξεις ότι δεν μπορεί να εμβολιαστεί για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους, δεν θα του επιτραπεί να μπει στη χώρα, και «θα γυρίσει πίσω με το ίδιο αεροπλάνο».

  Απλά και ξεκάθαρα! Κι ας ξέρει ο Αυστραλός πρωθυπουργός ότι εάν δεν παίξει στο τουρνουά της Μελβούρνης ο Τζόκοβιτς, τα ποσοστά τηλεθέασης θα πέσουν και αυτό μεταφράζεται σε πολύ χρήμα!…

(*) Για εικονογράφηση, προτιμήσαμε σαφώς τη σπουδαία ακαδημαϊκό μας.