Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία, μέσα από τις δυσκολίες, τις επιθέσεις, τις τρικλοποδιές, τις υπονομεύσεις που δέχεται, παραμένει όρθια και το μεγάλο μας όπλο, η βασική ασπίδα επιβίωσης αυτής της χώρας. Από το 1960 που δημιουργήθηκε το κράτος αυτό βρέθηκε αντιμέτωπο με δυνάμεις που στόχευαν την κατάλυσή του. Εντός και εκτός. Κυρίως από έξωθεν δυνάμεις εκδηλώνονταν οι υπονομεύσεις, βρίσκονταν ωστόσο πάντα στο εσωτερικό και οι «χρήσιμοι ηλίθιοι», που διευκόλυναν τους σχεδιασμούς αυτούς. Βρέθηκαν και εκείνοι που σκοπίμως συνεργάσθηκαν με τους εχθρούς της πατρίδας. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο, που δεν είναι της παρούσης.

ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ όλα τα ιστορικά γεγονότα, τις εξελίξεις που σημειώθηκαν από το 1960 και εντεύθεν, είναι πρόδηλο ότι η κρατική οντότητα και κυριαρχία είναι αυτές που κράτησαν τη χώρα στη ζωή. Η Κυπριακή Δημοκρατία άντεξε -κυρίως από το 1974 και εντεύθεν- όλες τις επιθέσεις υπονόμευσης του κράτους και της κυριαρχίας της. Επιθέσεις που αποσκοπούσαν πρωτίστως να καταστήσουν την Κύπρο «όμηρο» και υποχείριο των ευρύτερων σχεδιασμών της Τουρκίας αλλά και συμμάχων της. 

ΘΑ το επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο και ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε στον αγώνα για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων με απώτερο στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου. Ήταν και εξακολουθεί να είναι το οχυρό και η ασπίδα μας. Έχει αντέξει, παρά το μικρό μέγεθος της χώρας, και παραμένει ένα κράτος, το οποίο είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και από το 2004 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ένταξη ήταν και είναι η μεγαλύτερη επιτυχία αυτού του κράτους. Δεν ήταν καθόλου εύκολο το εγχείρημα αυτό. Επιτεύχθηκε με τη σημαντική βοήθεια της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι εμπνευστής αυτής της πορείας ήταν ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης. 

ΣΥΝΕΠΩΣ, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το όχημα που μας οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και αυτό που μας προσφέρει τη δυνατότητα να βρισκόμαστε στα διεθνή βήματα για την προώθηση του εθνικού μας προβλήματος. Το εθνικό μας ζήτημα παραμένει δυστυχώς άλυτο. Κι αυτό είναι το μεγάλο αγκάθι για τον λαό και τη χώρα. Προσπάθειες έχουν γίνει και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Αλλεπάλληλες συζητήσεις, συνομιλίες και πρωτοβουλίες δεν έχουν οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού. Και γι’ αυτό την ευθύνη φέρει η κατοχική Τουρκία, η οποία δεν παραμένει μόνο ανυποχώρητη αλλά συνεχίζει να εφαρμόζει τα επεκτατικά της σχέδια σε βάρος της Κύπρου. 

ΕΠΕΤΕΙΟΣ σήμερα της ανεξαρτησίας μας. Μιας εξαρχής κολοβωμένης ανεξαρτησίας. Επέτειος σήμερα της δημιουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κράτους μας. Η προσοχή μας ήταν και είναι στον αγώνα για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Σε αυτό τον αγώνα, όπως έχουμε επισημάνει, βασικό όπλο και εργαλείο για την επιτυχία παραμένει η Κυπριακή Δημοκρατία. Το μόνο αναγνωρισμένο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το όχημα που θα μεταφέρει στο μέλλον Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Είναι γι’ αυτό που δεν μπορεί να βρίσκεται στην ατζέντα θέμα κατάργησης, διάλυσης του κράτους. 

ΓΙ’ αυτό και το μήνυμα είναι σαφές και έχει πολλούς αποδέκτες: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ξεκάθαρο, «κόκκινη γραμμή», πως οποιαδήποτε λύση προκύψει θα διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Συμφωνία η οποία θα καταργεί ή υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι  αυτοχειρία για όλους τους πολίτες, για τη χώρα μας.