Η Κατερίνα ήτανε όμορφη. Δεν χωρούσε όμως στα καλούπια που κάποιοι φτιάξανε για να ορίσουν τα πρότυπα. Όταν κοίταζε στον καθρέφτη δεν έβλεπε ό,τι και στα περιοδικά, ούτε στις επεξεργασμένες φωτογραφίες του Facebook. Κι όταν πήγαινε στα καταστήματα, ενδεχομένως να έφευγε με κατάθλιψη. Ένα συναίσθημα που νιώσαμε πολλές γυναίκες που δεν ταιριάζουμε στα ρούχα που πωλούνται στα καταστήματα. Ακόμα και το Large πολλές φορές μοιάζει Small λες και κάποιοι έχουν βαλθεί να τιμωρήσουν όσες και όσους δεν είναι φτιαγμένοι σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής. Άσε που με την πανδημία πέρασε το μήνυμα πως τα λίγα κιλά παραπάνω από αυτό που ορίστηκε ως κανονικό είναι υποκείμενο νόσημα.
Η Κατερίνα έφυγε μετά από επιπλοκές επέμβασης στο στομάχι. Δεν είναι η πρώτη. Τον Ιούνιο ένας ιερέας στη Θεσσαλονίκη θρηνούσε για τον χαμό της 14χρονης κόρης του. Ένα παιδί στην εφηβεία που ήταν δυστυχισμένο με το βάρος του και ήθελε να είναι όπως τα υπόλοιπα κορίτσια. Να μπορεί να φοράει ό,τι θέλει, να μην την κοροϊδεύουν. Γωγώ τη λέγανε. Έκανε γυμναστική, έκανε δίαιτα, αλλά τα κιλά δεν έλεγαν να φύγουν. Λίγο ο σωματότυπος, λίγο το φαγητό, λίγο οι ορμόνες, άδικος κόπος. Και έπεισε τον πατέρα της να κάνει την επέμβαση. «Άντε μπαμπά να κάνουμε την επέμβαση, να δω πώς θα είμαι όταν αδυνατίσω». Λίγες μέρες μετά την επέμβαση πέθανε με φρικτούς πόνους.
Μια άλλη γυναίκα, 33 χρόνων, μητέρα δύο παιδιών, πέθανε 17 ημέρες μετά από την εν λόγω επέμβαση την οποία ακολούθησαν άλλες τρεις διορθωτικές. Το Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν οι συγγενείς επέκρινε τον γιατρό ο οποίος την είχε διαβεβαιώσει πως επρόκειτο για επέμβαση ρουτίνας και δεν την προειδοποίησε για τους τυχόν κινδύνους.
Πέρσι, μοιραία ήταν η κατάληξη και για 36χρονο στη Λεμεσό. Ιατροδικαστική εξέταση κατέδειξε «σηψαιμία λόγω περιτονίτιδας, λόγω διαρροής στομαχικού περιεχομένου μετά από εγχείρηση σμίκρυνσης στομάχου». Ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών. Προηγήθηκε η περίπτωση γυναίκας από τη Γεωργία, η οποία επίσης απεβίωσε μετά από τέτοια επέμβαση. Θύματα όλοι της προσπάθειας απώλειας βάρους. Ένας αγώνας που γίνεται όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά και για λόγους υγείας. Πράγμα που είναι απόλυτα κατανοητό. Είναι τέτοια η κοινωνική πίεση όμως, που οι άνθρωποι παραγνωρίζουν τον κίνδυνο. Σύμφωνα με δηλώσεις επιστήμονα στο πρακτορείο Reuters, «η επιτυχία του δακτυλίου εξαρτάται πρωτίστως από την ικανότητα ενός ασθενούς να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του. Ο δακτύλιος δεν ελαττώνει την επιθυμία να φας συναισθηματικά. Αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί».
chrystalla@phileleftheros.com