Αξιότιμοι Κύριοι/ες,

Σας επισυνάπτω σύντομη τεκμηρίωση για το πιο πάνω θέμα, με στόχο την ανάληψη των ευθυνών μας, που αρμόζουν στην ιστορία αυτού του τόπου και των μόχθων των προγόνων μας για να τον παραδώσουν στην γενιά μας, με καθαρά Ελληνικό Πολιτισμό και Χριστιανική Θρησκεία. Να σημειωθεί ότι το 1976, η Ηγεσία μας παρέδωσε Χάρτη στην Τουρκία με την περιοχή που  πρότεινε να μείνει υπό Τουρκοκυπριακή, (μάλλον Τουρκική), διοίκηση και σε αυτή περιλαμβάνεται η Λάρνακα της Λαπήθου μαζί με όλη την επαρχία Κερύνειας και άλλες περιοχές. Το 2015, στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, φαίνεται ότι, η δική μας πλευρά απέκλεισε την επιστροφή του Λάρνακα της Λαπήθου, Αγριδακίου, Συσκλήπου και Αγίου Ερμολάου, που περιλαμβάνεται σε όλα τα σχέδια λύσης των Ηνωμένων Εθνών, για να ζητήσει με την ευνοιοκρατική  μέθοδο του “ΜΈΣΟΥ”, την επιστροφή της περιοχής της Κυθρέας. Μήπως οι φιλοδοξίες και τα προσωπικά συμφέροντα, μπορούν να αντισταθμιστούν με το ξεπούλημα της Πατρίδας, τις θυσίες, τους μόχθους των προγόνων μας, που ευρισκόμενοι υπό κατοχή επί χιλιετίες κατόρθωσαν να μας παραδώσουν αυτό το Αγιασμένο Νησί;

 

Προς:

Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Έντιμο Υπουργό Εσωτερικών

Έντιμο Υπουργό Εξωτερικών

Αξιότιμο Πρώην Συνομιλητή της Ελληνοκυπριακής κοινότητας

Έντιμους Αρχηγούς κομμάτων

 Έντιμους Πρόεδρο και Μέλη της Βουλής

Α.Μ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και Μέλη της Ιεράς Συνόδου

Έντιμο Πρόεδρο ΠΣΕΚΑ

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  

                                                                                                                                                 4 Ιουνίου 2021

Αναφορές περί της ονομασίας του χωριού «Λακεδαίμων», προτού αλλάξει σε «Λάρνακα της Λαπήθου».

Το χωριό Λάρνακα της Λαπήθου, προγενέστερα ονομαζόταν «Λακεδαίμων». Υπάρχει εκδοχή ότι το χωριό κτίστηκε από τους Λακεδαίμονες (= Σπαρτιάτες) γύρω στο 800 πΧ. Για την ονομασία αυτή γίνεται αναφορά σε διάφορα συγγράμματα.

 

 Εις το βιβλίο « Τα Κυπριακά», Τόμος πρώτος, σελίδα 208, έκδοση 1855, του Αθανασίου Α. Σακελλαρίου, αναφέρεται ότι, «Κειμένη δε παρά την Λακωνικήν Λάπηθον, αναμφιβόλως είναι η Κυπρία Λακεδαίμων, επειδή ουδαμού αλλού οι Λακεδαιμόνιοι κατά την νήσον ηδύναντο ετέραν να κτίσωσι πόλιν. Αλλά και Στέφανος ο Βυζ. Μεσόγειον αύτην πόλιν λέγει «Λακεδαίμων έστι και εταίρα Λακεδαίμων, Κύπρου μεσόγειος.» Και ο Ευστάθιος (Ευστάθ. 2. S 238), αυτής ποιείται μνείαν «Έστι δε και Κυπρία Λακεδαίμων».

 

Ο Σακελλάριος παρουσιάζει και τον πιο κάτω χάρτη στον οποίο αναφέρεται η ονομασία Λάρναξ Λαπήθου (Λακεδαίμων):

 

  2.) Ο GUNNIES’ στο βιβλίο του «HISTORIC CYPRUS». Σελ. 358 , αναφέρει τα ακόλουθα:

 The village is supposed to be built on the site of the ancient town of Lacedaemon, which contained a temple of Poseidon erected by Ptolemy       Soter, c.  312 B.C.  Σε μετάφραση «Το χωριό υποτίθεται ότι χτίστηκε στον τόπο της Αρχαίας πόλης Λακεδαίμων, που περιείχε ένα ναό του   Ποσειδώνα που ανεγέρθη από τον Πτολεμαίο τον Σωτήρα, 312 Π.Χ.»

Ο Jack Goodwin στο βιβλίο του «A Toponymy of Cyprus» που εκδόθηκε το 1976 σε μόνο 50 αντίτυπα, στη σελίδα 357, αναφέρει την ονομασία Λακεδαίμων, σαν μία από τις κατά καιρούς ονομασίες του χωριού Λάρνακα της Λαπήθου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δασκάλου Γεώργιου Πετρούδη, η Λακεδαίμων υπήρξε πρωτεύουσα, αλλά δεν βρήκα περισσότερα στοιχεία περί αυτού, εκτός από την αναφορά του Αθανάσιου Σακελλαρίου σε πόλιν, αντί σε χωριό.

Σημείωση:

Το σλόγκαν «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» μας νάρκωσε για 47 χρόνια. Τώρα, έστω και αργά, συνήλθαμε από την νάρκωση που μας επέβαλαν και υποσχόμαστε ότι «ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ»

(Πρώην Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας, από την ίδρυσή της το 1987 μέχρι το 2002.)

Ιστοσελίδα: www.andreaspetroudis.com

Email: andreaspetroudis@gmail.com