ΜΕΤΑ από ένα σοβαρό γεγονός, μετά από μια τραγωδία, σπεύδει το κράτος να αλλάξει πρακτικές, σχεδιασμούς (εάν και εφόσον υπάρχουν), αλλά και νομοθεσίες. Το ίδιο συμβαίνει και μετά τη φονική πυρκαγιά στην ορεινή Λάρνακας και Λεμεσού. Σπεύδει να κλείσει κενά, τα οποία δεν αντιμετωπίσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Όταν, για παράδειγμα, προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στη Σολιά το 2016, έγιναν εξαγγελίες, μελέτη εμπειρογνωμόνων και προφανώς -εκ του αποτελέσματος κρίνουμε- κάποιες εισηγήσεις δεν έχουν υλοποιηθεί. Το ζητούμενο είναι να μη βιώσουμε ξανά τα όσα ζήσαμε στην πρόσφατη φονική πυρκαγιά, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους τέσσερις συνάνθρωποί μας και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και στο περιβάλλον.
ΣΠΕΥΔΕΙ το κράτος να καταγράψει τις ελλείψεις όταν τούτο έπρεπε να γίνει προ πολλού. Κι αυτό, όπως έχουμε προαναφέρει, επειδή συνήθως το σύστημα λειτουργεί εκ των υστέρων. Σπάνια εκ των προτέρων. Κι αυτό είναι, δυστυχώς, ίδιον του κράτους αλλά και της κοινωνίας. Τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να γίνουν είναι η ενοικίαση άλλων δυο πτητικών μέσων, ενώ στόχος παραμένει η αγορά δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών Air Tractor. Παράλληλα, θα υποβληθεί εκ νέου αίτηση για βάση πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Κύπρο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος rescEU. Στα πλαίσια των νέων μέτρων είναι και η εκπαίδευση και η ενίσχυση αριθμητικά του Τμήματος Δασών καθώς επίσης και η αγορά πυροσβεστικών οχημάτων. Όλα αυτά προφανώς δεν είναι δύσκολο να γίνουν. Περαιτέρω, φαίνεται να δρομολογούνται και μια σειρά άλλα μέτρα όπως, για παράδειγμα, οι αντιπυρηνικές ζώνες, που θα πρέπει να δημιουργήσουν οι τοπικές Αρχές.
ΣΤΟ τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα για αυστηροποίηση των ποινών για πυρκαγιές, στη βάση των εισηγήσεων που έχει ως γνωστόν καταθέσει ο Γενικός Εισαγγελέας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι με αφορμή τις πυρκαγιές ο Γενικός Εισαγγελέας απέστειλε επιστολή στα αρμόδια υπουργεία (Δικαιοσύνης, Γεωργίας και Εσωτερικών) με εισηγήσεις για αναθεώρηση της νομοθεσίας σε σχέση με τα εν λόγω αδικήματα. Στα πλαίσια αυτής της αναθεώρησης, προτείνεται, μεταξύ άλλων, και η εξέταση της πρότασης για θέσπιση ενός καθολικού αδικήματος αυστηρής ευθύνης που να αφορά στο άναμμα φωτιάς οπουδήποτε, χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχής, το οποίο να μην απαιτεί αναγκαστικά και την επέλευση ζημιάς ή πυρκαγιάς και το οποίο να προβλέπει, πέραν της ποινής φυλάκισης, και αυξημένη χρηματική ποινή, η οποία μάλιστα να αυξάνεται σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς και να ανέρχεται, ανάλογα της περίπτωσης, ακόμα και σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Η μπάλα συνεπώς και στο θέμα αυτό βρίσκεται εν πρώτοις στα χέρια της Εκτελεστικής Εξουσίας, που θα πρέπει να προχωρήσει στην αναθεώρηση της νομοθεσίας. Αυτό δεν θα πρέπει να αφεθεί στον χρόνο αλλά να γίνουν κινήσεις και ενέργειες αμέσως. Να μην επανέλθει, δηλαδή, το ζήτημα όταν θα βρεθούμε ενώπιον μιας άλλης καταστροφής. Να λειτουργήσουμε, έστω και τώρα, σωστά και αποτρεπτικά. Πρέπει -κι αυτό αφορά σε όλα τα ζητήματα, όχι μόνο για τις πυρκαγιές- να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς.