Βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση η αναγκαιότητα ή μη της ύπαρξης/διατήρησης του Π.Τ.Ε. (Πιστοποιητικό Τελικής ΄Εγκρισης), για τη λειτουργία και κατοχή ενός υποστατικού.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, διότι, χωρίς το Π.Τ.Ε., το υποστατικό, έστω και εάν έχει άδεια οικοδομής, δεν μπορεί να κατέχεται και ούτε να λειτουργεί για τη χρήση που έχει άδεια οικοδομής.  Ως εκ τούτου, κατοικίες/διαμερίσματα δεν μπορούν να κατέχονται από τους ιδιοκτήτες/αγοραστές τους, ενώ σε περίπτωση εμπορικών χρήσεων (και άλλων) η καταγγελία περί ανυπαρξίας του Π.Τ.Ε., είναι δυνατόν να επιφέρει και διάταγμα κατεδάφισης της οικοδομής.

Όσοι είχαν την ατυχία να διαπιστώσουν τη διαδικασία εξασφάλισης του Π.Τ.Ε., τόσο από πλευράς χρόνου, όσο και από πλευράς ικανοποίησης των Αρχών για επουσιώδεις λεπτομέρειες, ιδιαίτερα εκείνες που προκαλεί η Χωρομετρία, σίγουρα απέκτησαν πολλές άσπρες τρίχες στο κεφάλι τους.

Έχοντας υπόψη ότι η λειτουργία ενός ξενοδοχείου δεν χρειάζεται το Π.Τ.Ε. (και πολύ ορθά), είναι λογικό να αναμένουν και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες παρόμοιου ευεργετήματος (π.χ. κατοικίες/ διαμερίσματα/κέντρα αναψυχής κλπ). Επειδή μας είναι αντιληπτή η χρησιμότητα της ύπαρξης του Π.Τ.Ε., ώστε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις (όχι μικρές διαφορές) από την άδεια οικοδομής σε σχέση με το τι υπάρχει επί τόπου, θεωρούμε πως, μέχρι το Π.Τ.Ε. να εξασφαλιστεί, πρέπει να εκδίδεται ένα «Πιστοποιητικό Ασφάλειας και Υγείας» από τον επιβλέποντα μηχανικό, ο οποίος θα πρέπει να διαβουλεύεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και με το Υγειονομείο.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη εύκολη λύση που να βοηθά τους ιδιοκτήτες/ενοικιαστές υποστατικών, διότι, ως έχουν οι χρονοβόρες διαδικασίες, το σύστημα δεν λειτουργεί εύρυθμα. Αυτό το πιστοποιητικό ασφάλειας και υγείας πρέπει να εκδίδεται κάθε δύο χρόνια και να καλύπτει όλων των ειδών τις οικοδομές, για να υπάρχει μια ομοιομορφία στην αντιμετώπιση του προβλήματος και αυτό για συνολική περίοδο μέχρι 6 ετών από την αποπεράτωση του έργου.

Το θέμα είναι σοβαρό, διότι εάν κατέχεται π.χ. μια κατοικία χωρίς το Π.Τ.Ε., αυτό είναι παράνομο. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να λειτουργεί και άρα ο αγοραστής της κατοικίας δεν πρέπει να ζει στο σπίτι του, κλπ, κλπ.

Βέβαια, θα είναι ιδανικό εάν κατά τη διάρκεια της ανέγερσης/παράδοσης/έναρξης λειτουργίας και κατοχής, εάν υπάρχουν διαφοροποιήσεις, πρέπει να εκδίδεται το Π.Τ.Ε. κατά στάδια (εάν χρειάζεται), με άμεση ανταπόκριση των Αρχών και του επιβλέποντος μηχανικού και νοουμένου ότι υπάρχει η άμεση ανταπόκριση (σε 1-2 ημέρες από την υποβολή διαφοροποίησης στην αλλαγή σχεδίων) το θέμα θα επιλύεται, αλλά αυτό θα σήμαινε πως ζούμε σε ένα ιδανικό κόσμο των οικοδομών, κάτι που είναι αδύνατον.  

Σε περίπτωση δικού μας έργου ανάπτυξης, ο γείτονας επενέβη στο δικό μας κτήμα κατά 4 εκατοστά και χρειάστηκε η παρέμβαση του Δήμου στο τέλος για να εκδοθεί το Π.Τ.Ε. και αυτό παρόλης της συμφωνίας των μερών.

Ένα άλλο θέμα που εγείρεται είναι κατά πόσο είναι δυνατόν να ασφαλιστεί η λειτουργία ενός υποστατικού χωρίς το Π.Τ.Ε., αφού θεωρείται παράνομο. Αυτό καλύπτει όχι μόνο το σύνολο του κτιρίου, αλλά και των κατόχων/επισκεπτών (third party insurance).  Ως εκ τούτου, δεν θα μας εξέπληττε η άρνηση μιας ασφαλιστικής εταιρείας να καλύψει τη ζημιά (με τα διάφορα κόλπα που σκαρφίζονται ασφαλιστικές εταιρείες).

Εάν τώρα οι Τούρκοι ή οποιοιδήποτε άλλοι μάς κατηγορήσουν ότι τα υποστατικά μας π.χ. σε ξενοδοχεία/κέντρα αναψυχής λειτουργούν χωρίς άδεια (και με πιθανότητα τη μη κάλυψη από ασφάλεια) πόσοι τουρίστες θα τα επισκέπτονταν; Μην σας εκπλήττει αυτή η αναφορά, διότι υπάρχει παρόμοια πρακτική περί ακύρωσης της ασφάλειας, εάν δεν έχει το όχημα σας Μ.Ο.Τ., έστω και εάν πληρώσατε τα ασφάλιστρα.

Ίσως να θυμάστε ότι πριν 12 χρόνια περίπου, εκδόθηκε διάταγμα κατεδάφισης για συγκρότημα καταστημάτων στην Αγία Νάπα, που λειτουργούσε χωρίς το Π.Τ.Ε. Τελικά, αποφεύχθηκε η κατεδάφιση, αλλά είναι ορθός αυτός ο τρόπος διαχείρισης της κατάστασης;

Εδώ αγαπητοί μας αναγνώστες γίνονται «πράγματα και θάματα» από τους Δήμους και άλλες Αρχές, με παρανομίες και με κάλυψη της τοπικής Αρχής, παράνομες συνδέσεις με ρεύμα, λειτουργία υποστατικών για φαγητό (χωρίς τις άδειες ΚΟΤ/Υγειονομείου) και ως εκ τούτου τα κέντρα αναψυχής που διαμαρτύρονται για το Π.Τ.Ε. έχουν όλη μας τη συμπάθεια (εντός ορισμένων παραμέτρων).

Τονίζουμε εδώ ότι ενδεχόμενη παραβίαση ουσιωδών όρων της άδειας οικοδομής (όπως η μη παραχώρηση χώρου πρασίνου, μη παραχώρηση και κατασκευή οδικού δικτύου, η πρόκληση οχληρίας και επηρεασμός ανέσεων σε γείτονες κλπ) θα πρέπει να συνεχίσουν να παρεμποδίζουν την έκδοση του Π.Τ.Ε. και του πιστοποιητικού ασφάλειας και υγείας που προτείνουμε εμείς.

«Όταν ένας νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω δυσλειτουργικότητας του, τότε καλύτερα να τον παρακάμψεις με νόμιμο τρόπο» μάς είχε πει καθηγητής μας στην οικοδομική, του πανεπιστημίου South Bank, προ 30 ετών.