ΤΟ 2014 ο «Φιλελεύθερος» είχε δημοσιεύσει μια έρευνα κοινής γνώμης για το θέμα της αποχής. Η έρευνα αφορούσε στο μέγεθος της μη συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Η επιλογή της αποχής από τους Κύπριους ψηφοφόρους, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας RAI Consultants που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», συνιστά «εν πολλοίς την απάντηση και την απόρριψη της πολιτικής τάξης». Από τις απαντήσεις στην έρευνα προέκυψε πως η συντριπτική πλειοψηφία εξέφρασε διά της αποχής τη διαμαρτυρία και την αγανάκτησή της και ήταν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για αλλαγές στην πολιτική ζωή και στο σύστημα. Ταυτόχρονα, εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο, που για τους πολιτικούς είναι στο τέλος ανώδυνος, η ανάγκη για τιμωρία όσων ευθύνονται για την οικονομική κατάρρευση και την αξιακή ισοπέδωση. Βασικά, όπως αναφερόταν στην έρευνα, μόνο ένα 16% απαντούσε με μη πολιτικούς όρους στους λόγους που το οδήγησαν να απέχει (λόγω δουλειάς/υποχρεώσεων 10% και 6% λόγοι υγείας). Το υπόλοιπο ποσοστό, που αγγίζει το 84% με διαφορετικούς τόνους (απαξίωση, αγανάκτηση, απόρριψη, έλλειψη εμπιστοσύνης), «αναμετράται» με το πολιτικό σύστημα. Αυτά αναφέρονταν τότε στην παρουσίαση της έρευνας. Οι διαπιστώσεις ήταν σαφέστατες και συνέδεαν την αποχή με την απαξίωση του πολιτικού συστήματος από μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

ΤΑ δεδομένα μέχρι σήμερα δεν έχουν διαφοροποιηθεί, αν και διαφορετικά προσεγγίζονται οι ευρωεκλογές από τις βουλευτικές. Ωστόσο η αποχή ως φαινόμενο, αντί να μειώνεται, είτε αυξάνεται είτε συντηρείται σε υψηλά επίπεδα. Το ζητούμενο είναι να ανατραπεί αυτό το φαινόμενο. Κι αυτό για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσπάθεια τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τους πολίτες. Είναι υπόθεση και των δύο η συμμετοχή στις εκλογές έστω κι εάν αυτό προφανώς γίνεται για διαφορετικούς λόγους. Υπάρχει, όμως, πάντα μια κοινή συνισταμένη. Το θέμα της λαϊκής κυριαρχίας και της νομιμοποίησης των εκάστοτε εξουσιών γίνεται με την υψηλότερη δυνατή αποδοχή. 

ΟΙ πολίτες οι οποίοι σκέφτονται να μην προσέλθουν αύριο στις κάλπες θα πρέπει να αναλογιστούν τι θα βοηθήσει τους ίδιους, την κοινωνία, τη χώρα εν γένει. Ας αναλογιστούν τι τους ενόχλησε τα προηγούμενα χρόνια, στο μακρινό ή το κοντινό παρελθόν. Σε ποια θέματα αντέδρασαν ή θύμωσαν και να σκεφτούν πώς μπορεί αυτό να αλλάξει και να αξιολογήσουν τις επιλογές που έχουν ενώπιόν τους και να ψηφίσουν. Η αποχή διαιωνίζει μια κατάσταση πραγμάτων για την οποία μια μερίδα πολιτών ενοχλείται και μουρμουρίζει. Με τα μουρμουρητά και την αποχή τίποτε δεν αλλάζει. Τίποτε δεν διορθώνεται. Αυτό το γνωρίζουν όλοι και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν. Η αποχή συντηρεί τα κακώς έχοντα. Κανείς δεν τιμωρείται. Αντίθετα εξυπηρετεί τα διαχρονικά κατεστημένα.

ΑΥΡΙΟ θα διεξαχθούν εκλογές στην Κύπρο για την ανάδειξη νέων μελών του Κοινοβουλίου. Οι πολίτες έχουν υποχρέωση, έχουν καθήκον να προσέλθουν στις κάλπες. Να προκρίνουν πολιτικές, να απορρίψουν άλλες. Αύριο έχουμε βουλευτικές εκλογές και όχι προεδρικές ή οποιεσδήποτε άλλες ψηφοφορίες.