Διάβασα στο διαδίκτυο το εξής: «90% του κόσμου νιώθει ανασφάλεια, πανικό και υποφέρει από συμπτώματα κατάθλιψης. Το άλλο 10% δεν βλέπει ειδήσεις.»

Διαφθορά παντού που καταγράφηκε με δεξιοτεχνικό τρόπο στο φιλμάκι του Al Jazeera που μας έχει ταρακουνήσει. 

Προσωπικά μου έκανε εντύπωση το ύφος των πρωταγωνιστών της ντροπής (γλώσσα του σώματος (body language)), την άνεση με την οποία συζητούσαν και σχεδίαζαν την επόμενη «δουλειά» που θα τους απέφερε πολλά κέρδη. Το σχόλιο του αφηγητή για τον Τζιοβάνη ήταν ότι έμοιαζε με ένα καλοκάγαθο παππού ενώ το μιτσοκάμμυμα του Συλλούρη ήταν όλα τα λεφτά. Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια και τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου όταν σχεδόν δακρύβρεκτος προσπαθούσε να μας πείσει ότι επρόκειτο για «συγκλίνουσες μοχθηρίες» και ότι προστάτευε τα συμφέροντα μιας απροστάτευτης νεαρής Ρωσίδας.

Ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες ότι ακολουθούν ακόμα δυο φιλμάκια του Al Jazeera και σίγουρα όλη η Κύπρος ανέμενε με αγωνία να δει ποιοί άλλοι «μεγάλοι» εμπλέκονται. Διότι αν εμπλέκεται κάποιος άσημος, εγώ π.χ., κανένας δεν θα ασχολείτο, κανένας δεν θα έμπαινε στον κόπο ούτε να καταγράψει ούτε να προβάλει. Και εκεί που τα περιμέναμε με αγωνία μας ανακοινώνεται ότι δεν θα προβληθούν στο παρόν στάδιο. Και ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος αρχίζει να διερωτάται τι μεσολάβησε; Μήπως ήταν ένας τρόπος εκβιασμού σε κάποιους «μεγάλους»; Μήπως έπαιξε «ή κάνεις αυτό που σου λέμε ή προβάλλουμε τα φιλμάκια»; 

Εδώ που φτάσαμε δεν μπορεί να αδικείς κανένα αν υποψιάζεται;

Ο κόσμος πλέον δύσκολα εμπιστεύεται τους μεγαλόσχημους και όταν ακόμα «δεσμεύονται.»

Παρακολουθήσαμε και το οργίλο ύφος του Γενικού Εισαγγελέα όταν κατάγγελλε τον Γενικό Ελεγκτή ότι έχει ξεφύγει 37 φορές. Μα καλά, ο προηγούμενος καταξιωμένος στα μάτια του κόσμου Γενικός Εισαγγελέας, με τον οποίο ο Οδυσσέας είχε άριστη συνεργασία δεν πήρε είδηση και το αντιλήφθηκε ο νεοδιορισθείς; Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος νομικός για να καταλάβει ότι κάποιος που ήταν αναμεμιγμένος (Γενικός Εισαγγελέας) με οποιονδήποτε τρόπο σε μια διαδικασία δεν μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο στη διερεύνησή της.

Θυμήθηκα το συρτάρι με τα σκάνδαλα που διατυμπάνιζε ότι διέθετε ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης. Το ερώτημα είναι γιατί να κρατάς τόσα σκάνδαλα στο συρτάρι σου και να μην τα καταγγέλλεις; Πιθανή εξήγηση είναι ότι τα κρατούσε για «ώρα ανάγκης», όπως τώρα για παράδειγμα («δεν θα πέσω μόνος μου, θα πάρω κι άλλους μαζί μου σε περίπτωση …). Μήπως, τελικά άνοιξε το συρτάρι; Με ότι αυτό συνεπάγεται για άλλα πιθανά μέλη οργανισμών ή κυβερνήσεως οπότε γίνεται προσπάθεια να πέσει το όλο θέμα στα μαλακά;

Διαφθορά είναι η κατάχρηση της εξουσίας που έγκειται στην παράνομη, μυστική απόκτηση ιδιωτικής περιουσίας ή άλλου ιδιωτικού οφέλους. O διεφθαρμένος μπορεί να είναι αιρετός, δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος ή αξιωματούχος. Υπάρχουν διάφορες μορφές διαφθοράς  όπως δωροδοκία, δωροληψία και εκβιασμός (θα πω τα δικά σου αν…). Ο νεποτισμός είναι όταν διορίζονται συγγενείς και φίλοι ενώ άλλοι δεν έχουν ίσες ευκαιρίες. Οι συναλλαγές δίνουν και παίρνουν (εισηγήθου τη σύζυγό μου και έχεις την ψήφο μου). Ανώτεροι υπάλληλοι χρηματίζονται εκμεταλλευόμενοι αθέμιτα ένα αξίωμα για προσπορισμό κερδών. Δηλαδή, κερδίζουν ένα αγαθό αξίας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους με αντάλλαγμα διευκόλυνση ή επίσπευση μιας διαδικασίας. Χρηματισμός είναι και όταν ένας πολιτικός ή ανώτερος υπάλληλος κτηματολογίου χρησιμοποιεί γνώση χωροταξίας για να αγοράσει έγκαιρα γη που γνωρίζει προνομιακά ότι προγραμματίζεται για ανάπτυξη.   

Διαφθορά είναι όταν οι υπεύθυνες αρχές καταστρατηγώντας το νόμο που προνοεί προκήρυξη διαγωνισμού συμφωνούν απευθείας με οικονομικούς φορείς την εκτέλεσή τους (με το αζημίωτο φυσικά). Αλλά και όταν προκηρυχθεί διαγωνισμός υπάρχουν περιπτώσεις που ξαφνικά ο ανάδοχος με την πιο συμφέρουσα προσφορά αποσύρεται αποτέλεσμα πίεσης ή υπόσχεσης ανταλλάγματος. Ή όλοι οι υποψήφιοι υποβάλλουν πολύ ψηλές προσφορές ενώ έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων ποιού είναι η σειρά να κερδίσει το διαγωνισμό (οι τιμές παρέμειναν ψηλές). Ή πάλι οι προδιαγραφές φωτογραφίζουν συγκεκριμένο ανάδοχο ο οποίος επειδή ακριβώς το γνωρίζει ανεβάζει τις τιμές. 

Η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση οδηγεί στην άδικη και άνιση παροχή υπηρεσιών κ.ά. Στον πολιτικό βίο υπονομεύεται η δημοκρατία, η σωστή διακυβέρνηση και οι επίσημες διαδικασίες. 

Η εμπιστοσύνη του κόσμου προς στους πολιτικούς/αξιωματούχους έχει κλονιστεί και η ανοχή έχει φτάσει στα όρια διότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου.  

Απαιτούμε κάθαρση τώρα.