Οι διορισμοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νέου Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, δημιουργεί ένα πρόβλημα. Οι κάτοχοι των θέσεων αυτών, σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να έχουν τα προσόντα των Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ένα αυτονόητο προσόν που έστω και αν δεν αναφέρεται ρητώς στο Σύνταγμα, είναι η αμεροληψία των κατόχων των θέσεων αυτών. Δηλαδή οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρέπει να θεωρούνται και να είναι αμερόληπτοι. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας ως απαραίτητο προσόν.
Οι Δικαστές μας τεκμαίρονται αμερόληπτοι και το ίδιο προσόν απαιτείται να έχουν και ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέα. Δεν αμφισβητώ την αμεροληψία των συναδέλφων που διορίστηκαν στις θέσεις αυτές, εκείνο όμως που αμφισβητώ είναι αν φέρουν το τεκμήριο της αμεροληψίας δηλαδή να φαίνονται και αμερόληπτοι. Τώρα πως θα πειστεί ο μέσος πολίτης ότι οι δυο αξιωματούχοι προερχόμενοι από πολιτικές υπουργικές θέσεις στις οποίες διορίστηκαν πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπάγονταν σε αυτόν θα αποκτήσουν απότομα την απαιτούμενη εικόνα του ουδέτερου αξιωματούχου, ο οποίος θα έχει την απαραίτητη αμεροληψία να στραφεί και εναντίον του Προέδρου και της Κυβέρνησης γενικότερα αν χρειαστεί.
Πιστεύω ότι λείπει το τεκμήριο της ουδετερότητας που πρέπει να έχουν όπως απαιτείται και από τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφού, ως αναφέρω ανωτέρω, προέρχονται απευθείας από πολιτικά πόστα στα οποία τους διόρισε ο Πρόεδρος. Φανταστείτε διαφωνίες που μπορεί να δημιουργηθούν μεταξύ του Προέδρου και ας πούμε του Γενικού Ελεγκτή. Υπάρχουν και περιπτώσεις νομικών ασαφειών σε νομικά θέματα που διαχωρίζονται οι απόψεις της ερμηνείας τους σε εκείνες που υποστηρίζει ο Πρόεδρος και στις αντίθετες. Και βεβαίως, υπάρχουν και περιπτώσεις που ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένεται να κινηθεί αυτοβούλως για να υποδείξει νομικά λάθη του Προέδρου. Η οποιαδήποτε άποψη του Γενικού Εισαγγελέα δεν θα πείσει ότι δεν οδηγήθηκε ή δεν υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητα. Αντέδρασε καθόλου ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος στους εν λόγω διορισμούς; Όχι βεβαίως. Συνεπώς, δεν πρέπει να έχουμε παράπονο όταν διαπράττονται παραβιάσεις αξιών όπως της αμεροληψίας εφόσον όταν η παράβαση γίνεται στα υψηλότερα δώματα του κράτους και ο κόσμος ακολουθεί την κυπριακή νοοτροπία. Δηλαδή θα στείλει συγχαρητήρια, θα επαινέσει και δεν θα βρει κανένα λάθος. Υπερέχει πάντοτε η υπακοή του στην εξουσία. Επαναλαμβάνω ότι προσωπικά ούτε καν γνωρίζω τους εν λόγω αξιωματούχους και δεν έχω κανένα λόγο να τους κατακρίνω.
Σέβομαι τη συμβολή τους στο έργο της δικαιοσύνης και εκτιμώ τις γνώσεις και τη μόρφωσή τους. Επιμένω όμως, δεν μπορεί ένας να αγνοεί το πρόβλημα που ανέφερα πιο πάνω. Ο διορισμός ανωτάτων αξιωματούχων στο κράτος απαιτεί πλήρη προσήλωση προς τα απαιτούμενα προσόντα και τις καθιερωμένες αξίες. Αν αποτύχεις σε αυτό το έργο δημιουργείται άσχημο προηγούμενο για μελλοντικές παρόμοιες ενέργειες. Αναμένονται διορισμοί στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ελπίζουμε οι υποψήφιοι να μην περιλαμβάνουν υπουργούς όπως στην περίπτωση που αναφέραμε πιο πάνω. Στην ανακοίνωση των πιο πάνω διορισμών ο Πρόεδρος αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ότι ζήτησε από τον κ. Ιωνά Νικολάου να αναλάβει τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά αυτός αρνήθηκε. Αυτή η δήλωση βεβαίως, το μόνο που εξυπηρετεί είναι να ικανοποιήσει τον κ. Ιωνά που δεν πήρε τη θέση. Γιατί όμως να έχει την απαίτηση να πάρει τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ένας άνθρωπος ο οποίος παραιτήθηκε λόγω των σκανδάλων των επανειλημμένων εγκληματικών πνιγμών γυναικών που η υπηρεσία του, δηλαδή η αστυνομία δεν κινήθηκαν εγκαίρως να προλάβουν το κακό. Υποθέτω ότι για αυτό παραιτήθηκε. Διερωτώμαι λοιπόν γιατί ο Πρόεδρος ένιωσε την ανάγκη να κατευνάσει την απαίτηση του κ. Ιωνά Νικολάου για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Άνθρωπος ο οποίος παραιτήθηκε λόγω σκανδάλων και δεν ήταν ποτέ διακεκριμένος νομικός, εγείρεται το θέμα με ποιο ηθικό λόγο είχε προβάδισμα για την εν λόγω θέση για να έρχεται ο Πρόεδρος να λέει αυτά που είπε. Μόνο μια απάντηση έρχεται στο μυαλό μου. Ότι το προβάδισμα που ανέμενε ο κ. Νικολάου οφειλόταν σε κάποια υπόσχεση την οποία του είχε κάνει ο Πρόεδρος. Και είναι αυτά θέματα για να γίνονται δημόσιες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πιστεύω ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και τέτοιες ανακοινώσεις του Προέδρου μειώνουν τους θεσμούς.