Τις προηγούμενες μέρες είδαμε να κατονομάζεται όποιο υποστατικό τύγχανε εργαζόμενος εκεί να ανιχνευτεί με COVID-19. Αμέσως ενεργοποιούνταν τα σχετικά πρωτόκολλα, γινόταν ό,τι ήταν να γίνει, ενώ το όνομα του υποστατικού είχε ήδη καταγραφεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα οι πελάτες να το αποφεύγουν για κάποιες μέρες. Ίσως ακόμα και σήμερα να μετρά απώλειες από τη δημοσιοποίηση του ονόματός του. Δικαίως ή αδίκως. Ήταν ένας τρόπος για να είναι όλοι πιο προσεκτικοί και να λαμβάνονται στα σοβαρά τα πρέποντα μέτρα. 

Κι ενώ για κάτι τέτοιο, για μια ατυχία, το όνομά σου συζητείτο σαν στίγμα (κακώς φυσικά) δεν υπήρχε σοβαρή ένσταση, οι βουλευτές συζητάνε και ξανασυζητάνε και αφήνεται στην κρίση τους η δημοσιοποίηση ή όχι της λίστας με τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Της ούτω καλούμενης λίστας Γιωρκάτζη, την οποία η τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παρέδωσε φεύγοντας στον πρόεδρο της Βουλής για να τη θυμόμαστε και να τη μνημονεύουμε κάθε φορά που αναφερόμαστε στην περιβόητη λίστα. Και μάλλον θα αναφερόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα. Δύο ολόκληρα χρόνια πήρε του προέδρου της Βουλής να τη ζητήσει ξανά, αφού είχε φροντίσει να την ξεφορτωθεί σαν καυτή πατάτα. 

Και τώρα, αφού έφθασε κοντά του διά της νενομισμένης διαδικασίας κι όχι στα όρθια όπως του την επέδωσε η κ. Γιωρκάτζη, μπορούν πλέον οι βουλευτές να ενδιατρίψουν σ’ αυτήν. Αφού όμως πρώτα λύσουν το μέγα ερώτημα: Να δοθεί στη δημοσιότητα ή να μη δοθεί; Γιατί άλλο να έχει κορωνοϊό ένας υπάλληλος του Άβο που πουλά λαχματζού στην Ονασαγόρου και άλλο ένας βουλευτής ή άλλο δημόσιο πρόσωπο να έχει δανειοδοτηθεί με ευνοϊκούς όρους, να μην αποπληρώνει τα δάνεια του, να έχουν διαγραφεί περιέργως μεγάλα ποσά. Στην πρώτη περίπτωση ο πολίτης οφείλει να ξέρει, ακόμα και αν άδικα στιγματίζεται κάποιος, ενώ στη δεύτερη δεν μπορεί να στιγματίζεται άδικα ο οποιοσδήποτε κι ούτε ο πολίτης είναι σε θέση να κρίνει την κάθε περίπτωση. 

Κι εκεί που ο πρόεδρος της Βουλής απέφευγε να ασχοληθεί με το θέμα, με τον διοικητή της Κεντρικής να διαμηνύει την ετοιμότητα του να καταθέσει την αναθεωρημένη λίστα αλλά κανείς να μην τον καλεί να το κάνει, τώρα ο πρόεδρος της Βουλής θα προεδρεύσει της Ad Hoc Επιτροπής για τη λίστα. Τα δε κόμματα έχουν το καθένα τους δικούς τους λόγους να θέλουν ή να μη θέλουν δημοσιοποίηση της λίστας. Εμείς όμως, θα πρέπει να πιστέψουμε στην ετοιμότητα της Βουλής για διαφάνεια και εξυγίανση. Άλλο ένα σήριαλ αρχίζει.

chrystalla@phileleftheros.com