Τα τελευταία χρόνια η προσιτή στέγη έχει καταστεί άπιαστο όνειρο για χιλιάδες συμπολίτες μας. Οικογένειες με χαμηλά, ακόμα και μεσαία εισοδήματα, νεαρά ζευγάρια, αλλά και φοιτητές, αντιμετωπίζουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο συνεχώς οξύνεται. Ως Δήμος Λεμεσού δεν μπορούσαμε να μένουμε απαθείς στις δυσκολίες μια μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας να αποκτήσουν ή ακόμα και να ενοικιάσουν στέγη.
Μετά τη δημιουργία του Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «Σχεδία», του πρώτου κέντρου παροχής τέτοιων εξειδικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών που δημιούργησε πέρσι ο Δήμος Λεμεσού, σήμερα κάνουμε ένα βήμα. Σήμερα, μετά από τρία χρόνια προσπαθειών, ευοδώνεται μια πολιτική απόφαση και ένα όραμα.
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρούμε στην αξιοποίηση τριών τεμαχίων δημοτικής ιδιοκτησίας για σκοπούς προσιτής στέγης. Με τη συμφωνία Δήμου Λεμεσού – ΚΟΑΓ, η οποία υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη, μπαίνουν τα θεμέλια για τη δημιουργία 600 νέων και σύγχρονων οικιστικών μονάδων εκεί όπου υπάρχουν ακόμα τα απομεινάρια των πρώτων εργατικών κατοικιών που κτίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1940, επί δημαρχίας του αείμνηστου Δημάρχου της Λεμεσού Πλουτή Σέρβα.
Στα τρία δημοτικά τεμάχια, στον Άγιο Νικόλα και στον Άγιο Ιωάννη, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα κατασκευαστούν πέραν των 600 οικιστικών μονάδων διαφόρων μεγεθών, οι οποίες θα μπορούν να αποκτηθούν ή να ενοικιαστούν σε τιμές πολύ χαμηλότερες των τρεχουσών τιμών της αγοράς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο που έγινε ποτέ στον τόπο μας με την εμπλοκή Δημοτικής Αρχής και αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας μας να δώσουμε πρακτικές λύσεις στο τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα.
Το έργο αυτό, συνολικού κόστους πάνω από €100 εκατομμύρια, δεν αφορά απλά την ανέγερση στεγαστικών μονάδων για ευάλωτες ομάδες, αλλά σύγχρονες οικιστικές υποδομές, με υποστηρικτικούς χώρους κοινωνικών εξυπηρετήσεων, ώστε να διασφαλίζεται ψηλό επίπεδο ποιότητας διαβίωσης και να αποτρέπεται η οποιαδήποτε κοινωνική περιθωριοποίηση των κατοίκων στις κατοικίες αυτές. Ο σχεδιασμός γίνεταιστη βάση των αρχών της αειφόρου – βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να παρέχονται μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, οφέλη όχι μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, αλλά για όλη την πόλη, για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές.
Το όλο έργο επιβεβαιώνει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Είναι ένα έργο που θεμελιώνει το όραμα μας για προσιτή στέγη για όλους τους κατοίκους, ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη τη Λεμεσό αλλά και προστασία και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
*Δήμαρχος Λεμεσού