Μείνετε, λέει, ψύχραιμοι! Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Φεβρουαρίου κι εμείς, οι προετοιμασμένοι, που μόλις την περασμένη Τρίτη ψάχναμε να αγοράσουμε μαντηλάκια απολύμανσης, ήμασταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν είχε ακόμη καθορισμένο χώρο καραντίνας! Και μετά, τη μια μέρα ήταν η ακατοίκητη οικία του διευθυντή του νοσοκομείου Κυπερούντας, την άλλη μέρα ήταν οι κατασκηνώσεις της ΣΕΚ στα Καννάβια, την παρ’ άλλη οι προεδρικές κατοικίες στο Τρόοδος… «Καθαρίστηκαν, διαμορφώθηκαν και απολυμάνθηκαν», μας είπαν. Και καταλήξαμε στον «αυτοπεριορισμό» κατ’ οίκον και στην υπό προϋποθέσεις μεταφορά στο νοσοκομείο Αμμοχώστου.
Δεν συζητώ το ότι τον περιμέναμε να μας έρθει συνοδεία κάποιου Ιρανού μπάτε-σκύλοι-αλέστε από τα κατεχόμενα και τελικά μας ήρθε κορδωτός καμαρωτός και κουστουμάτος από το αεροδρόμιο, εκείνο που πριν σκάσει το πρώτο κρούσμα έπρεπε οι επιβάτες να ψάξουν μόνοι τους, πρωτοβουλιακά και ιδία βουλήσει στους διαδρόμους του, να βρουν το «ιατρείο ελέγχου» και να ζητήσουν να ελεγχθούν.
Μείνετε, λέει, ψύχραιμοι! Ωραία, να μείνουμε. Δεν πρέπει να υποβοηθούν, όμως, και λίγο οι δηλώσεις των εμπλεκομένων; Να δείχνουν, αν μη τι άλλο, έναν κάποιο κυβερνητικό συντονισμό; Δεν γίνεται, δηλαδή, την Τρίτη με δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο Πρόδρομος Προδρόμου να δηλώνει ότι «τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να γίνεται λόγος για να κλείσουν τα σχολεία. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα / Δεν υπάρχει χώρα που έκλεισε σχολεία, ενώ υπήρξαν 1-2 κρούσματα. Δεν χρειάζεται πανικός…» και λίγη ώρα αργότερα να αποφασίζεται το κλείσιμο των σχολείων στη Λευκωσία με τη δικαιολογία, «επειδή το κρούσμα βρέθηκε στη Λευκωσία, αποφασίσαμε να τα κλείσουμε προληπτικά…». Δεν λέω, καλά κάνανε οι άνθρωποι. Μακάρι να μπορούσαμε να καθόμασταν όλοι σπίτια μας για λίγες μέρες, να σπάσουμε -κατά πώς λένε και οι ειδικοί- την αλυσίδα εξάπλωσης του ιού, αλλά βοηθήστε κι εσείς λιγάκι τη ψυχραιμία μας με τις δηλώσεις σας.
Μείνετε, λέει, ψύχραιμοι. Μα ψύχραιμοι είμαστε. Με τον Κραουνάκη, όμως, που δεν είναι, τι να κάνουμε; Ο κορωνοϊός, λέει, είναι εργαστηριακή επίθεση για να ξεπαστρέψουν τους ηλικιωμένους! Το εμβόλιο υπάρχει, λέει ο «επιστήμων» μουσικοσυνθέτης, αλλά θα το εμφανίσουν μόνο όταν επιτευχθεί ο στόχος. Του ξεπαστρέματος. Κι άντε να το δεχτούμε κι αυτό ψύχραιμα όπως τόσες άλλε ανοησίες που γράφονται αυτές τις μέρες στα social media. Ηλικιωμένοι είναι, θα πούμε ένα «πλήρης ημερών – ζωή σε λόγους μας». Το άλλο, όμως, αυτό που ανακάλυψε ο ηθοποιός των κυπριώτικων σκετς, Χρύσανθος Χρυσάνθου, πως όλο αυτό που ξεκίνησε από την Κίνα και εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη και έχει μέχρι στιγμής ξεπαστρέψει μερικές χιλιάδες ανθρώπους, είναι μια παγκόσμια συνωμοσία του Κίσινγκερ και των νεοταξιτών, προκειμένου να αναβληθεί… η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, πώς το διαχειρίζεσαι; Με βαθιές ανάσες και ούτω καθεξής; Αρκούν;
Μείνετε, λέει, ψύχραιμοι. Να μείνουμε, γιατί να μη μείνουμε; Είναι γεγονός πως, επί του παρόντος, την ώρα δηλαδή που σύρονται οι λέξεις σ’ αυτήν εδώ τη σελίδα, Πέμπτη απόγευμα είναι, η κατάσταση φαίνεται να τελεί υπό έλεγχο. Άλλωστε, η μέρα του εκκλησιασμού -των παππούδων και των γιαγιάδων, που θα σπεύσουν να κοινωνήσουν- είναι η σημερινή. Ες αύριον τα σπουδαία. Βλέπετε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί να καλεί τους πιστούς να ακολουθούν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις «νομικές διατάξεις των κρατών χωρών», μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής να προτρέπει τους πιστούς να λατρέψουν τον θεό σπίτι τους, μπορεί ο Μητσοτάκης στο διάγγελμά του να είπε πως τα θρησκευτικά καθήκοντα θα πρέπει να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα, αλλά εμείς άλλοι του κεφαλιού μας κι άλλοι υπό τον φόβο μη σπάσουν αυγά. Ελπίζω μόνο να το έσωσε ο Αναστασιάδης στο διάγγελμά του την Παρασκευή (είπαμε, η στήλη γράφεται Πέμπτη απόγευμα) που αποφασίστηκε την επομένη του σοβαρού και κατ’ επέκταση πετυχημένου επικοινωνιακά διαγγέλματος του Κυριάκου Μητσοτάκη ή έστω να μην είπε κάτι κουλό που να διαταράξει την ψυχραιμία μας.
Μείνετε, λοιπόν, ψύχραιμοι! Σ’ ό,τι αφορά στον κορωνοϊό τουλάχιστον. Γιατί, άμα ακούς ότι υπάρχουν συμπολίτες σου που τηλεφωνούν στον αριθμό άμεσης αντιμετώπισης περιστατικών για να ρωτήσουν αν τα μέσπιλα έχουν κορωνοϊό, να θέλουν να μάθουν ποια ψάρια της αγοράς προέρχονται από την Κίνα κι αν είναι κι αυτά προσβεβλημένα από τον ιό, αν δικαιούνται να κάνουν σεξ με τον σύντροφό τους ή αν τα κουπέπια που θα μαγειρέψουν ενδέχεται να κολλήσουν κορωνοϊό από τα δάχτυλά τους και αναλογιστείς πως σε λίγους μήνες όλοι αυτοί θα προσέλθουν (και πάλι) ψύχραιμα στις κάλπες, ε ναι, μια ψυχραιμία όντως απαιτείται να την έχεις.
Υ.Γ. Ακούτε τους ειδικούς, προσέχετε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας.
Περιοδικό “Down Town”, τεύχος 691.