Αγαπητέ Πρόεδρε,

Ονομάζομαι Ανδρέας και το 2014 είχα ξενιτευτεί για 5 χρόνια στη Σαουδική Αραβία. Είχα επιστρέψει Κύπρο το 2019 ελπίζοντας να επαναπατριστώ. Άντεξα 3 χρόνια αφού οι συνθήκες εργασίας δεν είναι και οι καλύτερες και ξαναέφυγα 2 χρόνια πριν. Έχω 3 μεταπτυχιακά και είναι δύσκολο να βρω δουλειά που να αντιπροσωπεύει την εμπειρία και την εκπαίδευση μου.

Θα ήθελα να σας εκφράσω την ανησυχία μου σχετικά με την καθαριότητα των δρόμων στη χώρα μας. Είναι γεγονός ότι η καθαριότητα των δημόσιων χώρων έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην εικόνα της χώρας μας, ιδιαίτερα για τους τουρίστες.

Παρατηρείται ότι πολλοί δρόμοι παρουσιάζουν έλλειψη συστηματικής φροντίδας και καθαριότητας. Η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων άχρηστων αντικειμένων και απορριμμάτων δημιουργεί μια εικόνα αμέλειας, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των πολιτών. Όταν ένας συνάδελφος μου από Σαουδική Αραβία είχε επισκεφθεί τη χώρα μας τον Οκτώβριο του 2023 και τον ρώτησα πως του φάνηκε η Κύπρος, η απάντηση του ήταν «dirty». Ντράπηκα για αυτό. Ξέρουμε όλοι ότι τουρισμός αρχίζει από τον Μάιο και η καθαριότητα στα χόρτα γίνεται τον Αύγουστο. Η καθαριότητα στους δρόμους πρέπει να γίνεται εβδομαδιαίως ανεξαρτήτου κόστους. Επίσης δεν υπάρχουν λουλούδια και φυτά αρκετά. Επιβάλλεται το κράτος να αρχίσει ένα πρόγραμμα με όραμα, για παράδειγμα «Regreening Cyprus Vision 2030» όπου θα υπάρχει στόχος να πρασινίσει όλη η χώρα. Τόσες πυρκαγιές και δεν έχει γίνει μια αναδάσωση. Η χώρα φτωχαίνει στο πράσινο και δεν βλέπω κάποιον να ενδιαφέρεται. Το κράτος οφείλει να επενδύσει στο θέμα τουρισμού με στόχο την αύξηση του.

Επίσης, η έλλειψη καθαριότητας σε δημόσιους χώρους αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αστικών προβλημάτων, όπως η εξάπλωση ασθενειών και η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, να εξετάσετε την υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων για τη βελτίωση της καθαριότητας των δρόμων. Ενθαρρύνω την υποστήριξη πρωτοβουλιών που θα επικεντρωθούν στην εκπαίδευση του κοινού, την ανακύκλωση, και την ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας.

Εκφράζω τη βαθιά μου εκτίμηση για την προσοχή σας σε αυτό το ζήτημα και είμαι πεπεισμένος ότι η βελτίωση της καθαριότητας των δρόμων θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός υγιέστερου και πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες.

Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για το έργο σας και να σας επιστήσω την προσοχή επίσης σε ένα θέμα που πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας μας – τον τουρισμό.

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων και απασχόλησης για τη χώρα μας, και είναι απαραίτητο να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του τουριστικού τομέα. Ενώ έχουμε πλούσιο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που αξίζει να εξεταστούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Καταρχάς, η υποδομή μας χρειάζεται επείγουσα αναβάθμιση για να προσφέρει μια ασφαλή και άνετη εμπειρία στους επισκέπτες. Περιλαμβανομένων των μεταφορικών μέσων, των δημόσιων υπηρεσιών, και των τουριστικών αξιοθέατων. Όπως επίσης οι παλιές πολυκατοικίες που μένουν και φαίνονται φθαρμένες από το χρόνο. Δεν υπάρχουν αυστηρές νομοθεσίες που να επιβάλουν το μπογιάτισμα και το φτιάξιμο των κτιρίων αυτών.

Η πρώτη εικόνα που βλέπει ο τουρίστας καθώς φτάνει στη Κύπρο είναι οι άνθρωποι στο αεροδρόμιο και πιο συγκεκριμένα οι αστυνομικοί που προβαίνουν σε έλεγχο ταυτοποίησης εγγράφων.  Οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μουτρωμένοι και ούτε ένα καλωσορίσατε δεν λένε. Όταν είχατε επισκεφτεί άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα προσέξατε πόσο χαμογελαστοί, ευπαρουσίαστοι είναι, που ακόμα θα σου πουν και ευχαριστώ. Είναι ντροπή να λέμε ότι είμαστε φημισμένοι για τη φιλοξενία ενώ δείχνουμε το αντίθετο. Κάποιοι επίσης δεν είναι καν ευπαρουσίαστοι, με ανοιχτά πουκάμισα και καδένες.  Θα έπρεπε το κράτος να παρέχει εκπαίδευση για συμπεριφορές. Το ότι κάποιος είναι δημόσιος υπάλληλος δεν του δίνει κάποια εξουσία, αλλά έχει υποχρεώσεις ειδικά όσον αφορά την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κάτι επίσης στο οποίο το κράτος δεν κάνει κάτι είναι το θέμα με τα πεζοδρόμια. Οι Κύπριοι δυστυχώς δεν έχουν αντιληφθεί τη πραγματική χρήση του πεζοδρομίου. Σε όποια πόλη και να πας, στους δευτερεύοντες δρόμους το 80 τοις εκατό των ενοίκων σταθμεύει πάνω στα πεζοδρόμια. Η αστυνομία και η τοπική τροχαία, τον χαβά της. Ούτε καν τους ενδιαφέρουν γιατί και αυτοί κάνουν το ίδιο. Δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχουν αυστηροί νόμοι. Το πιο αστείο είναι ότι τα περισσότερα σπίτια ενώ έχουν χώρο στάθμευσης μέσα στο σπίτι, κλείνουν το κάγκελο και σταθμεύουν στο πεζοδρόμιο.

Επιπλέον, η προώθηση της βιωσιμότητας και του περιβάλλοντος είναι σημαντική για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς της χώρας μας. Επενδύσεις σε πράσινες πρωτοβουλίες, βιώσιμα μέσα μεταφοράς και περιβαλλοντικές πρακτικές θα καταστήσουν τον προορισμό μας πιο ελκυστικό για τους σύγχρονους ταξιδιώτες.

Τέλος, η προώθηση του πολιτιστικού κληρονομήματος και των τοπικών παραδόσεων μας θα ενισχύσει την εμπειρία των επισκεπτών και θα συμβάλει στην προβολή της πολυμορφίας της χώρας μας.

Σας καλώ, λοιπόν, να εξετάσετε αυτά τα θέματα και να λάβετε μέτρα για την αναβάθμιση του τουριστικού μας τομέα. Είμαι βέβαιος ότι η επένδυση σε αυτούς τους τομείς θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία μας και θα διατηρήσει τη χώρα μας στο προσκήνιο του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη.

Σημείωση: στο παρόν email γίνεται αντιγραφή όλων των υπουργών του κράτους καθώς και αρκετά ΜΜΕ.

Με εκτίμηση

Ανδρέας Θρασυβόυλου

MBA MSc Meng BSc HND