Για καταπάτηση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ σε οδικούς χώρους κάνει λόγο ο Νίκος Τινής. 

Το Σύνταγμα είναι ο υπέρτατος νόμος της Δημοκρατίας. Κανένας νόμος ή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και καμιά πράξη ή απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, Αρχής ή προσώπου στη Δημοκρατία που ασκεί εξουσία ή οποιοδήποτε λειτούργημα δεν μπορεί να είναι με οποιονδήποτε τρόπο αντίθετος ή ασύμφωνος προς τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών.

Κανένας νόμος ή απόφαση της Βουλής δεν μπορεί να είναι με οποιονδήποτε τρόπο αντίθετη ή ασύμφωνη προς οποιαδήποτε διάταξη του Συντάγματος π.χ. ίσα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες που είναι εγγυημένα από το Σύνταγμα δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε αλλοίωση από κάποια άλλη απόφαση νόμου της Βουλής ακόμη και σε έκτακτη ανάγκη.

ΝΟΜΗ – Η φυσική εξουσία του ανθρώπου σε πράγματα για την ικανοποίηση των βιοτικών του αναγκών. Ο νόμος πρέπει να δίνει και προστασία προς τον νομέα.

ΑΤΟΜΟΚΡΑΤΙΑ –  Ατομικισμός, θεωρία σύμφωνα με την οποίαν οι αξίες και τα δικαιώματα του ατόμου προβαδίζουν και έχουν μεγαλύτερη αξία από όση έχουν τα κοινωνικά, ασφαλώς το άτομο αποκτά αξία όταν είναι μέρος ενός συνόλου, άρα η δικαιοπραξία είναι η βούληση η οποία κατευθύνεται στην παραγωγή έννομου αποτελέσματος, το οποίον αναφέρεται συνήθως στη σύσταση, αλλοίωση ή κατάργηση κάποιου δικαιώματος.

Σήμερα η ασέβεια και η παρανομία δεν πάνε μαζί όπως στην αρχαιότητα. Η ασέβεια δεν είναι κολάσιμη και δεν ποινικοποιείται ιδιαίτερα σε ιδιωτικούς χώρους, εν αντιθέσει με την παρανομία (μαζική στις Φοινικούδες / του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας Κ.Ο.Κ. Έδοξε τω Δήμω και Βουλή (1986) τα σχέδια Άγγελου Δημητρίου να εφαρμόζει για τις Φοινικούδες και Πιαλέ Πασά. Μετά από 25 χρόνια με την έγκριση Δημάρχων και Αρχηγών Αστυνομίας η μονοδρόμηση Πιαλέ Πασά είναι λανθασμένη και ο Κ.Ο.Κ. δεν εφαρμόζεται στις Φοινικούδες, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ σε οδικούς χώρους καταπατούνται, και η Αστυνομία, αντί να είναι πρότυπο εφαρμογής του Νόμου, τους αγνοεί. Ο σεβασμός για τους ΑΜΕΑ είναι σημαντικός αλλά όχι με ποινικοποίηση των διευκολύνσεων προς αυτούς, είναι μεγάλο λάθος (καλός για την Κυβέρνηση για εισπρακτικούς σκοπούς), γιατί ο νόμος έρχεται σε αντιπαράθεση με το Σύνταγμα, διαιρεί τους πολίτες σε προνομιούχους και μη, της κοινής χρήσης δημοσίου και ιδιωτικού χώρου και στέρηση του πολίτη για λύση μιας στιγμιαίας ανάγκης ή προβλήματος που πολλές φορές εμφανίζονται στην καθημερινότητα του πολίτη και με βάση του περί Δήμων Νόμου, για ελεύθερη πρόσβαση σε ορισμένους χώρους.

Δυστυχώς μια πρόταση νόμου δεν παίρνεται εν βρασμώ ψυχής κύριοι Βουλευτές, θα πρέπει πρώτα να διερωτηθείτε:

Υπάρχουν οι συνθήκες, υπάρχουν οι υποδομές για ελεύθερη πρόσβαση και στάθμευση σε κάθε Δημόσια υπηρεσία;

Ο Κ.Ο.Κ. αναφέρεται, μόνο στο οδικό δίκτυο, το σήμα ΑΜΕΑ ως απαγορευτικό και όχι σε ιδιωτικούς χώρους όπου δεν υποχρεούται ο ιδιώτης να εφαρμόσει. Πολλά τα παραδείγματα στο εξωτερικό δεν είναι το έμπα σε ιδιωτικούς χώρους ανεξέλεγκτο. Υπάρχει σηματοδότηση πληρότητας του χώρου ή όχι για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης να βρει χώρο στάθμευσης. Είναι ουτοπία να δεις δέκα ΑΜΕΑ ταυτόχρονα να παρκάρουν σ’ ένα ιδιωτικό χώρο.