Φίλε και συναγωνιστή Κενάν,

Σου ζητώ συγγνώμη. Σου ζητώ τη συγγνώμη που δεν σου ζήτησαν οι ταγοί της εξουσίας στην πατρίδα μου. Την μοιρασμένη μου πατρίδα που τόσο πολύ αγάπησες και που πίστεψες. Την μικρή μου πατρίδα που στενάζει κάτω από την μπότα του Τούρκου κατακτητή, όπως και η δική σου, το Κουρδιστάν. Πριν χρόνια της εμπιστεύτηκες τη ζωή σου. Ζήτησες άσυλο και προστασία, κυνηγημένος από το τουρκικό κράτος.

Το ίδιο, ανάλγητο κράτος που καταπνίγει κάθε φωνή ελευθερίας και δημοκρατίας. Μας είχες πει τότε, την καταπίεση που βίωνες ως Κούρδος στον τόπο σου, για την κουρδική σου γλώσσα που δεν σ’ αφήνουν να μιλήσεις στην πατρίδα σου. Τα βασανιστήρια που σου έκαναν όταν ακόμη ήσουν παιδί στα τουρκικά μπουντρούμια που σου στοίχισαν μόνιμα την υγεία σου. Τα μέλη της οικογένειας σου και τους συγγενείς που σου σκότωσαν. Τον αδελφό σου που πέθανε στη φυλακή από τα φρικτά βασανιστήρια . Μας είπες ακόμα για τα δώδεκα χρόνια που έκανες στην φυλακή σαν «τρομοκράτης» και το ξύλο που έφαγες. Για τα ανήλιαγα κελιά της απομόνωσης. Για τα παιδικά όνειρα που σου έκλεψαν. Για τους συμπατριώτες και τους συμμαθητές σου που «εξαφανίζονταν» νύκτα στους δρόμους του Μαρντίν και του Ντιγιάρμπακιρ και που ποτέ κανένας δεν ξαναείδε…

Μας είπες ακόμα για τον αγώνα των Κούρδων για ελευθερία και ισοπολιτεία. Για την αγάπη σου για τους συμπατριώτες του Θεόφιλου που λάτρεψες. Του Θεόφιλου Γεωργιάδη που έδωσε την ζωή του για την ελευθερία των λαών. Της Κύπρου, του Κουρδιστάν, της Ροτζάβα, των απανταχού υποδούλων. Ζήτησες άσυλο και διεθνή προστασία στην πατρίδα του Θεόφιλου που λάτρεψες.

Για 11 χρόνια έζησες ελεύθερος – πολιορκημένος στην Κύπρο του Θεόφιλου. Ελεύθερος στην Κύπρο να παλεύεις για Ελευθερία, πολιορκημένος γιατί η καρδιά σου βρίσκεται πάντα στα βουνά του Κουρδιστάν. Τα ίδια βουνά από τα οποία περνά η λευτεριά στην Κύπρο. Όπως σε έμαθε ο Θεόφιλος που λάτρεψες.

Σου ζητώ ταπεινά συγγνώμη διότι για τους ίδιους λόγους που η Κύπρος του Θεόφιλου σε προστάτεψε κάποτε από τον τουρκικό Μινώταυρο, σε έστειλε πίσω σ΄αυτόν η Κύπρος των προθύμων και των οσφυοκαμπτών. Όλων εκείνων που δίνουν καθημερινά διαπιστευτήρια στους διαδρόμους της υποταγής για να είναι αρεστοί στη νέα τάξη. Σε έστειλε πρώτα στη Γερμανία σαν «Κούρδο τρομοκράτη». Γιατί μίλησες και διεκδίκησες ελευθερία! Είσαι «τρομοκράτης» γιατί έκανες , λένε, εράνους και ομιλίες υπέρ του Κουρδιστάν και της ελευθερίας των λαών και πως είσαι άτομο που ασκεί επιρροή στους συμπατριώτες σου. Αυτό είναι το έγκλημα σου. Ασκείς, λένε, επιρροή υπερ της ελευθερίας και θα χαλάσεις την «πιάτσα» όλων ημών των βολεμένων.

Σου ζητώ συγγνώμη για τους πρόθυμους του υπουργείου μας της «δικαιοσύνης» γιατί επαναλάμβαναν σαν παπαγάλοι το τουρκικό παραμύθι ότι είσαι «τρομοκράτης» γιατί ζητάς ελευθερία. Σου ζητώ συγγνώμη για τους ηλίθιους των «ψηλών δωμάτων» που αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι Κούρδοι δεν είναι Τούρκοι.

Σου ζητώ συγγνώμη για τους αστυνομικούς, που εκτελώντας διαταγές των «ανωτάτων κλιμακίων», σάπισαν στο ξύλο τους απεργούς πείνας επειδή σου συμπαραστάθηκαν και που τους είχαν δεμένους σαν ζώα στις καρέκλες του αστυνομικού σταθμού για ώρες. Σου ζητώ συγγνώμη γιατί στερήθηκες γιατρό και αξιοπρέπεια στις φυλακές μας που σε έστειλε, άρρωστο άνθρωπο, η «Κυπριακή Δικαιοσύνη», που η μόνη της έγνοια ήταν «η τήρηση των προθεσμιών».

Σου ζητώ συγγνώμη για τον δικαστή που σου απαγόρευσε δεκαπέντε φορές να μιλήσεις στο δικαστήριο. Για τα δικαστήρια μας που δεν τόλμησαν να ορθώσουν ανάστημα και που απέδειξαν ότι στην Κύπρο η δικαιοσύνη δεν είναι μόνο τυφλή αλλά και μουγγή, άλαλη, άτολμη και όταν θέλει, βιαστική. Σου ζητώ συγγνώμη για τα απαράδεκτα υπονοούμενα που άφησε αναιδώς η υπουργός της Δικαιοσύνης για σένα, ένα άρρωστο άνθρωπο μέσα στις φυλακές.

Σου ζητώ συγγνώμη για την σιωπή απάντων των αμνών. Για την αδιαφορία και το ανασήκωμα των ώμων αυτών που «δεν έχουν χρόνο να ασχολούνται με τους μουλλάες». Σου ζητώ συγγνώμη για εκείνα τα κόμματα που ξαφνικά έχασαν την μιλιά τους για τον Κουρδικό αγώνα, ενόψει της «συμμετοχής στην κυβέρνηση».

Κάποτε ένας μεγάλος ποιητής και αγωνιστής στην Κύπρο, ο Δώρος Λοίζου είχε γράψει:
« Για όνομα του Θεού
Μην πετάτε
Την καρδιά σας
Στα σκυλιά»
Συγγνώμη Κενάν!

Υ.Γ. 1 «Τρομοκράτες» χαρακτήριζαν οι Εγγλέζοι τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον Αυξεντίου, τον Καραολή και όλο τον ανθό της Κύπρου, «τρομοκράτες» ήταν για τους Ναζί οι Έλληνες, οι Ρώσοι, οι Γιουγκοσλάβοι και οι Γάλλοι παρτιζάνοι γιατί ήθελαν ελευθερία. «Τρομοκράτης» ήταν κι ο Νέλσον Μαντέλα.
Υ.Γ.2 Η Σουηδία υπέκυψε στον τουρκικό εκβιασμό, ξεκινώντας την διαδικασία έκδοσης στην Τουρκία του Κούρδου αγωνιστή Μεχμετ Κοκουλού, ελπίζοντας ότι θα κάμψει το βέτο της Τουρκίας εναντίον της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ. Όσο απαράδεκτοι κι αν είναι οι Σουηδοί, εμείς σε ποιο «όφελος» προσδοκούσαμε καρατομώντας τον Κενάν Αγιαζ;

  • Σοσιαλιστής Βουλευτής Λευκωσίας