Μετά την προδοσία από το πραξικόπημα της χούντας του Ιωαννίδη στις 15 Ιουλίου και την συνεπακόλουθη τουρκική εισβολή, η χούντα άφησε βορά την Κύπρο στο τουρκικό θηρίο. Δυστυχώς η επαναφορά της δημοκρατίας στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αντί να αναλάβει τις υποχρεώσεις του Έθνους σαν εγγυήτρια δύναμη, μας άφησε ακόμα περισσότερο ανοχύρωτους και εύκολη λεία στο βάρβαρο τουρκικό Αττίλα. Το αποτέλεσμα γνωστό με τα τουρκικά εγκλήματα πολέμου κατά την διάρκεια της εισβολής, το μετέπειτα εθνικό ξεκαθάρισμα και τον εποικισμό.

Αμέσως μετά την εισβολή, αντί να ανασυγκροτήσουμε δυνάμεις και να θέσουμε ως στρατηγικό στόχο την απελευθέρωση της χώρας μας από το τουρκικό μίασμα, μπήκαμε από μόνοι μας σε περιπέτειες. Με την γνωστοποίηση της ομοσπονδίας από τον μέχρι τότε φέροντα τον τίτλο του πρόεδρου Γλαύκου Κληρίδη στην Μπουάτ Αργώ τον Νοέμβριο του 1974. Αναγνωρίζαμε στην ουσία την κατοχή της πατρίδας από την Τουρκία, μετατρέποντας την εισβολή και κατοχή σε κοινοτικό πρόβλημα. Το θέμα της ομοσπονδίας, και συνεπώς των δύο ζωνών σαν λύση του κατοχικού προβλήματος ακολούθησαν μετά την θέση Κληρίδη, όλοι οι τέως πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και ο νυν ΠτΔ.

Έκτοτε η ηγεσία του ΑΚΕΛ προσπαθεί να εξηγήσει στους πολίτες τάχα μου την έννοια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σε συντομία ΔΔΟ. Πρόσφατα και η συμπαθής ΠτΒ και πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δήλωσε μετά την συνάντηση της με τον Κόλιν Στιούαρτ πως θα αναλάβει εκστρατεία να επεξήγηση την λύση ΔΔΟ στους Έλληνες πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διερωτόμαστε, αφού δεν υπάρχει πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο τέτοιου είδους διακυβέρνηση, τι θα μας εξηγήσουν άραγε οι κομματικοί ηγέτες μας; Πώς να εξηγήσουν ή δικαιολογήσουν ότι η ΔΔΟ είναι βασισμένη σε δύο διαχωριστικές ζώνες, βασισμένες σε εθνοτικά και ρατσιστικά στοιχεία; Με το ψευδεπίγραφο σύνθημα επανένωση που για να είναι πιο παραπλανητικό το έκαναν απελευθέρωση-επανένωση;

Μία φορά εκλήθη ο Κυπριακός Ελληνισμός, το 2004, να υιοθετήσει την ΔΔΟ και συνεπώς κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας της μόνης ασπίδας ασφαλείας όλων των νόμιμων κατοίκων της με ένα Ναι ή ένα Όχι. Και η απάντηση στους ντόπιους και ξένους ήταν ένα ΟΧΙ της τάξης του 76% του Κυπριακού Ελληνισμού.

Μέχρι και σήμερα οι θιασώτες της εγγλεζοτουρκικής διχοτομικής και ρατσιστικής λύσης της ΔΔΟ, λένε στους πολίτες ότι δεν θέλουν λύση του Κυπριακού προβλήματος και ότι προτιμούν την διχοτόμηση, σάμπως και η χώρα μας δεν είναι τώρα ντε φάκτο διχοτομημένη. Και μετά ρωτούν πέστε μας τι λύση θέλετε;

H απάντηση είναι άμεση και σαφής. Δεν υπάρχει Κυπριακό πρόβλημα αλλά κατοχή μέρους της χώρα μας από την Τουρκία εδώ και 49 χρόνια. Ότι θέλουμε λύση δημοκρατική, χωρίς ζώνες διχοτομικές, έποικους και κατοχικό στρατό ή εγγυήτριες δυνάμεις. Όπου θα πρυτανεύει η δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, και το πολίτευμα που θα υπάρχει θα στηρίζεται στην παγκόσμια αρχή ένας άνθρωπος, μία αξία μία ψήφος. Αυτή την λύση θα την στηρίξουν οι πολίτες με όλες τους τις δυνάμεις.
Η λύση της ΔΔΟ, είναι ένα πολίτευμα που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Προσπάθησαν να την εφαρμόσουν το 2004 και αντισταθήκαμε. Γίναμε πειραματόζωα το 2013 με την κλοπή των χρημάτων των πολιτών από τις τράπεζες που εύσχημα ονόμασαν κούρεμα. Δεν πρόκειται να γίνουμε πειραματόζωα κανενός με λύση που δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά στον κόσμο. Χρειάζεται ανασυγκρότηση του στρατηγικού μας στόχου για πραγματική απελευθέρωση.

Όσοι πιστεύουν στις υποχωρήσεις και θεωρούν την ΔΔΟ αδήριτη ανάγκη, καλό είναι να συστήσουν να την εφαρμόσει πρώτη παγκόσμια η Τουρκία, για να λύση το Κουρδικό πρόβλημα που την ταλανίζει.
Αν δουλέψει στην Τουρκία τότε να το σκεφτούμε και εμείς, τρόπος του λέγειν δηλαδή.

*Πρόεδρος της Κίνησης Προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
[email protected];