Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ κυρία Αννίτα Δημητρίου ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να ενημερωθεί η κοινωνία των πολιτών για τη βάση λύσης που έχει συμφωνηθεί. Έκτοτε παρά το γεγονός ότι πέρασαν μήνες δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την κ. Πρόεδρο να ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος κατά δήλωση της συμφώνησε με την πρόταση της. Τελευταία ενημέρωσε και τον Άγγλο πρεσβευτή κ. Ιρφάν Σιντίκ, τα θετικά σχόλια του οποίου χαροποίησαν την κ. Δημητρίου.

Υποθέτω ότι η πρόεδρος γνωρίζει ότι και στο παρελθόν έγιναν παρόμοιες δηλώσεις από πλευράς ηγεσίας του ΔΗΣΥ, αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν. Ίσως αυτή να είναι και η κύρια αιτία που η κοινωνία των πολιτών είναι εναντίον της ΔΔΟ κατά 76%. Παρόμοιες δηλώσεις εκ μέρους του ΔΗΣΥ, που έμειναν απραγματοποίητές έκαναν στο παρελθόν ο Νίκος Τορναρίτης (2014), ο Ιωάννης Κασουλίδης (2021), ίσως και άλλοι. Μπορεί αυτή τη φορά, να υλοποιήσει τις δηλώσεις της η κ. Αννίτα Δημητρίου και να μην μείνει στα λόγια, που όπως δήλωσε «είναι αναγκαίο να μιλήσουμε επιτέλους με ειλικρίνεια στους πολίτες καθιστώντας τους κοινωνούς στις επιδιώξεις σε σχέση με τη βάση λύσης του κυπριακού» (μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τον οποίο ενημέρωσε μεταξύ άλλων και για τις προθέσεις της).

Δεν χρειάζεται ειλικρίνεια μόνο αλλά και αλήθεια. Νομίζω ότι η αντικειμενική αλήθεια περιλαμβάνεται στην έκθεση του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ «S12323», ημερομηνίας 30.1.1977, που ακολούθησε τη συνάντηση του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Ραούφ Ντενκτάς και της οποίας προήδρευσε ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ. Αυτή η έκθεση υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ενημέρωση.

Εκεί τονίζονται δύο σημεία:

  1. Σε αρκετές περιπτώσεις μιλά ότι συμφωνήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές (guide lines) προς τους διαπραγματευτές.
  2. Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα χαρακτηρίζεται στην έκθεση ως «ανακοινωθέν» (communique). Πουθενά αναφέρεται ότι υπήρξε συμφωνία. Άρα προκύπτει ανάγκη για όσους υποστηρίζουν το αντίθετο, ότι δηλαδή συμφωνήθηκε η ΔΔΟ, να παρουσιάσουν απτά στοιχεία. Μέχρι και εάν παρουσιαστούν, αυτά που στοιχειοθετεί η έκθεση του Γενικού Γραμματέα και όσα υποστηρίζει ισχύουν. Αν παρουσιαστούν στοιχεία, θα αποδειχθεί ότι πράγματι συμφωνήθηκε η ΔΔΟ, διαφορετικά, δεν λένε την αλήθεια στο λαό.

Αν επομένως η πρόεδρος Αννίτα Δημητρίου θέλει να ενημερώσει την κοινωνία των πολιτών για τη βάση των συνομιλιών, οφείλει να πει την αλήθεια. Θα την παρακολουθούμε τόσο εμείς, όσο και η ιστορία.

Φεύγοντας από τα χαρτιά, θα δούμε το βελούδινο διαζύγιο στη Τσεχοσλοβακία όπου εφαρμόστηκε η ΔΔΟ και όπου σήμερα υπάρχουν δύο χώρες/κράτη η Τσεχία και η Σλοβακία. Εκεί οδηγεί δυστυχώς όπου εφαρμόστηκε η διζωνική. Μπορούμε επίσης να δούμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, παρά την παρουσία των νατοϊκών δυνάμεων εκεί. Επίσης, μιλώντας για δικοινοτισμό μπορούμε να κοιτάξουμε τι γίνεται στο Λίβανο όπου χρόνια τώρα δεν υπάρχει κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι δεν είναι ομοσπονδία το σύστημα, αλλά βασίζεται στις κοινότητες, οι οποίες καταργούν την έννοια του πολίτη. Σχετική είναι και η συνέντευξη του Κλέαρχου Κυριακίδη, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCLAN, που δόθηκε στον Κώστα Βενιζέλο και δημοσιεύτηκε στο Φιλελεύθερο στις 29.5.23.

        *Πρώην βουλευτής