Μεταξύ 2016 – 2022 αυξήθηκαν κατά 92.9%, χωρίς να υπολογίζονται όσοι εργάζονται παράνομα

 Κάποια στιγμή σ’ αυτό τον τόπο πρέπει να γίνει από την Κυβέρνηση μία μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας σε ανθρώπινο δυναμικό.

Μέσα από μία δομημένη διαδικασία θα πρέπει με τεκμηρίωση και επιστημοσύνη, αλλά και με απόλυτη διαφάνεια, να δούμε τι ανθρώπινο δυναμικό χρειάζεται ο τόπος, ώστε η απασχόληση αλλοδαπών εργατών από Τρίτες Χώρες να μην δημιουργεί ανεργία σε βάρος των Κυπρίων. Και δεν είναι μόνο η ποσότητα του εργατικού δυναμικού που χρειάζεται ο τόπος, αλλά και η ποιότητα του.

Αυτή η μελέτη, που μπορεί να γίνει είτε από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, είτε από κάποια πανεπιστημιακή σχολή, θα πρέπει να καλύπτει όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και όχι μόνο την ξενοδοχειακή και οικοδομική βιομηχανία, που κατά κανόνα είναι αυτοί που επίμονα και διαρκώς ζητούν νέους ξένους εργάτες από Τρίτες Χώρες. Οι οποίοι βέβαια χρησιμοποιούνται ως φθηνό εργατικό δυναμικό.

Η αύξηση

Τούτων εισαγωγικώς λεχθέντων, είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που είδαμε μέσα από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεράστια αύξηση των αλλοδαπών από Τρίτες Χώρες.

Από τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού που εκπονείται ανά τρίμηνο από τη Στατιστική Υπηρεσία και τα οποία αφορούν την απασχόληση κατά υπηκοότητα στην Κύπρο, προκύπτει πως, μεταξύ 2016 και 2022 η απασχόληση αλλοδαπών εργατών από Τρίτες Χώρες σχεδόν διπλασιάστηκε.

Συγκεκριμένα, το 2016 εργάζονταν στην Κύπρο 25.984 και το 2022 αυξήθηκαν στις 50.145 άτομα. Υπήρξε δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 92.9%. Πρόκειται κυρίως για ανειδίκευτο εργατικό προσωπικό, το οποίο εισάγεται και χρησιμοποιείται κατά τρόπο αλόγιστο, υποβαθμίζοντας έτσι την εθνική παραγωγικότητα και τραυματίζοντας την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, κυρίως στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Από τα ίδια στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (τα οποία βεβαίως δεν επιδέχονται καμίας διάψευσης και καμίας παρερμηνείας), μεταξύ 2016 και 2022 προέκυψαν και τα εξής:

(α) η απασχόληση εργαζομένων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 13%,

(β)  η απασχόληση Κυπρίων εργαζομένων μειώθηκε κατά 3.7%,

(γ) η συνολική απασχόληση την υπό αναφορά περίοδο αυξήθηκε κατά 24%.

Λανθασμένες αντιλήψεις

Αυτά τα στοιχεία πρέπει να προβληματίσουν και να ευαισθητοποιήσουν κάθε αρμόδιο φορέα. Ιδιαίτερα πρέπει να προβληματίσουν τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και τον υπουργό Εργασίας, οι οποίοι στη διαχείριση αυτού του κορυφαίου ζητήματος έχουν να διαχειριστούν λανθασμένες εργοδοτικές αντιλήψεις, που έρχονται από βάθος χρόνου.  Αντιλήψεις που στοχεύουν διαρκώς στο κέρδος και σ’ όλα τα παράπλευρα οφέλη του.

Με το θέμα της απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού θα πρέπει να διασυνδεθεί και η ευρύτερη μεταναστευτική πολιτική, που επιθυμεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια, αλλά και άνθρωποι που σήμερα λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (Ε.Ε.Ε) και είναι ικανοί (πρόθυμοι δεν ξέρω αν είναι) να εργαστούν στην κυπριακή αγορά εργασίας.  Να τους προσφερθεί απασχόληση και όποιος αρνηθεί να εργασθεί να διαγράφεται από τους καταλόγους του Ε.Ε.Ε.

Αναφερόμενος στις πολιτικές απασχόλησης, οφείλω να κακίσω με αυστηρότητα, αλλά και έντονα, τη βεβιασμένη και μονομερή αναθεώρηση που έγινε στη στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, στην τελευταία συνεδρία του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου.

Χωρίς κανένα κοινωνικό διάλογο και χωρίς να προηγηθεί καμία σοβαρή μελέτη στη βάση των όσων έχουμε προαναφέρει, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με την έπαρση και αλαζονεία του τότε αρμόδιου υπουργού έβαλε αυτογκόλ… εν γνώσει της, σε βάρος της ορθόδοξης λειτουργίας της αγοράς εργασίας. Μια απόφαση και ένα αυτογκόλ που προκάλεσαν τα αισθήματα δυσφορίας και αγανάκτησης του συνόλου του συνδικαλιστικού κινήματος.

Και μιλάμε μόνο για τους νόμιμα εργαζόμενους

Υ.Γ1:- Οι αριθμοί που αναφέρονται πιο πάνω είναι οι νόμιμοι εργαζόμενοι από Τρίτες Χώρες. Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί παράνομοι στην κυπριακή αγορά εργασίας, που άλλοι εντοπίζονται από τις αρμόδιες Αρχές και άλλοι όχι.

Υ.Γ2:- Οι εργοδότες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και των υπηρεσιών εστίασης δεν βρίσκουν καλό ντόπιο εργατικό δυναμικό, όχι γιατί δεν υπάρχει, αλλά γιατί δεν πληρώνουν ικανοποιητικούς μισθούς.

Το χαμηλότερο ωριαίο εργατικό κόστος καταγράφεται από τη Στατιστική Υπηρεσία σ’ αυτό τον τομέα και είναι €7.30 μικτά. Ενώ ζητούν συνέχεια ξένους εργάτες από Τρίτες Χώρες, τον Μάιο του 2023 υπήρχαν 1.141 εγγεγραμμένοι άνεργοι στον τομέα των ξενοδοχείων και της εστίασης και 1.829 στον τομέα του εμπορίου.

Κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο….

* Υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της ΣΕΚ