Όλοι μας θα ευχόμασταν να ήταν δυνατό να μείνουμε στα χρόνια της φοιτητικής ζωής για πάντα. Δεν γίνεται, όμως. Έτσι, όταν έρθουν αυτά τα χρόνια, επιβάλλεται να ζήσουμε αυτή την εμπειρία στο μέγιστο και στο βέλτιστο.

Καθώς ετοιμάζεσαι να ζήσεις αυτή την εμπειρία, αναμφίβολα, πολλοί θα είναι εκείνοι που από αγάπη θα προσπαθούν να σε συμβουλεύσουν. Αναπόφευκτα θα σου πουν να προσέχεις, θα σου πουν πως θα είσαι μόνος σου πλέον, πως θα έχεις διάφορα να αντιμετωπίσεις και πως πλέον θα είσαι σε πανεπιστήμιο. Εσύ, ναι, άκουσε τις συμβουλές αλλά συγκεντρώσου ταυτόχρονα και στη διοχέτευση της δικής σου δυναμικής σε όλη την προσπάθεια.

Άρχισε να ψάχνεις για σπίτι κατ’ αρχάς. Αυτό από μόνο του θα σε γεμίσει με συναισθήματα ενθουσιασμού, άγχους, περιέργειας και αβεβαιότητας, καθώς η κάθε αρχή συνοδεύεται από δυσκολίες.

Αν όμως πάρεις τα πράγματα με τη σειρά τους, συγυρισμένα, προγραμματισμένα, με συγκεκριμένους στόχους και επιτεύξεις, δεν θα έχεις τίποτα να ανησυχείς.

Βρες κάτι έξω από το πανεπιστήμιο, κάποια δραστηριότητα που θα σε βοηθήσει να διοχετεύεις το συσσωρευμένο άγχος και τη βαρεμάρα της ρουτίνας. Κάτι τέτοιο θα σε αποφορτίζει και θα σε απελευθερώνει από την ένταση.

Φρόντισε να κοινωνικοποιηθείς και να γνωρίσεις ποικιλία ανθρώπων. Η καθημερινή μας τριβή, η συναναστροφή με «εύκολους» και «δύσκολους» ανθρώπους, μόνο καλό μπορεί να επιφέρει στο κτίσιμο της δικής μας προσωπικότητας. Βάζε, όμως, όρια, και φρόντισε να είναι ορατά σε όλους τους υπόλοιπους. Μην γίνεσαι έρμαιο σε κανέναν επιτήδειο. Οι καινούριες σχέσεις, οι γνωριμίες με το αντίθετο φύλο, έχουν την τάση να μας ενθουσιάζουν. Να είσαι, όμως, προσεκτικός γιατί δεν μπορούν όλοι να ταιριάξουν με εμάς, όπως ούτε κι εμείς με όλους.

Το πρόβλημα του πρωινού ξυπνήματος είναι ευρέως διαδεδομένο. Προσπάθησε να κοιμάσαι νωρίς για να ξυπνάς φρέσκος το πρωί. Δώσε προσοχή στη διατροφή σου όπως και στις νυχτερινές συνήθειες. Δοκίμασε να επιλέξεις απογευματινά μαθήματα, αν αυτά, ασφαλώς, είναι μαθήματα που για ακαδημαϊκούς λόγους θέλεις να παρακολουθήσεις.

Να είσαι προγραμματισμένος όταν έπονται εξεταστικές περίοδοι. Μην μένεις την τελευταία στιγμή για να μελετήσεις την ύλη σου. Αν μετά από κάθε μάθημα, ξανακοιτάζεις και κυριολεκτικά μαθαίνεις από τις σημειώσεις σου, θα παρατηρήσεις πως τα πράγματα κατά τις εξεταστικές, θα είναι ευκολότερα, και ο φόρτος εργασίας πολύ πιο ελαφρύς.

«Ρωτώντας πας στην πόλη» λέει μια παροιμία. Μάθε να ρωτάς, δεν είναι καθόλου ντροπή να μην έχεις καταλάβει κάτι από το μάθημα μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Τη λύση στην απορία σου, θα σου τη δώσει με ευχαρίστηση ο καθηγητής σου. Αυτή, άλλωστε, είναι και η δουλειά του! Και οι απορίες σου, ας μην περιορίζονται στα ακαδημαϊκά. Να νιώθεις άνετα να ρωτάς και να μαθαίνεις ακόμα και για τα καλύτερα μαθητικά στέκια, τις καλύτερες ή τις πιο ήσυχες καφετέριες, ή το πλησιέστερο σινεμά. Όσο πιο σύντομα μάθεις την περιοχή διαμονής σου, τόσο πιο σίγουρος θα νιώθεις για τον εαυτό σου. Η αυτοπεποίθηση είναι ένα συναίσθημα εξαιρετικά σημαντικό κατά την περίοδο των σπουδών.

Οπωσδήποτε στην περιοχή σου θα συμβαίνουν διάφορα. Και θα υπάρχουν διάφορα. Αναφέραμε ήδη τα σινεμά. Μάθε, όμως, και για τα θέατρα, για συναυλίες, εκθέσεις, για όλα γενικώς τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Δεν μπορείς να περνάς όλο τον χρόνο σου στις καφετέριες, πόση καφεΐνη! Φρόντισε και λίγη τροφή για το πολιτιστικό σου πνεύμα!

Περνώντας τώρα στα πιο λεπτομερή, κατέβασε καλού-κακού ένα αποτελεσματικό λογισμικό antivirus. Οι ανταλλαγές γραπτού αλλά και οπτικοακουστικού υλικού μέσω των υπολογιστών, είναι πάρα πολύ σύνηθες, γι’ αυτό προσπάθησε να προστατέψεις τον υπολογιστή σου από ιούς και τα διάφορα άλλα συναφή.

Ένα λεπτό θέμα που προκύπτει κατά τη διάρκεια των σπουδών, είναι το οικονομικό. Φρόντισε να κάνεις καλή διαχείριση των οικονομικών σου πόρων. Μην ξοδεύεις όταν δεν σε παίρνει να ξοδέψεις. Αν ακόμα δυσκολεύεσαι, όπως είπαμε και πιο πάνω, μην διστάζεις να ρωτάς. Ρώτησε, λοιπόν, για εργασίες μερικής απασχόλησης οι οποίες θα είναι ένα δυνατό συμπλήρωμα στον προϋπολογισμό σου.

Να ζητάς βοήθεια και να μοιράζεσαι τις ανησυχίες σου, είναι στοιχείο ώριμου ανθρώπου. Η υγεία σου είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχεις. Γι’ αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών σου, φρόντιζε τον εαυτό σου, σωματικά και ψυχικά. Με καλή ψυχολογία, ξέρε πως κανένα εμπόδιο δεν θα σε σταματήσει, όσο ανυπέρβλητο κι αν φαντάζει.

*Καθηγήτρια Φιλολογίας