Ο πρώτος χρόνος που πέρασε από την απουσία του Κύπρου Χρυσοστομίδη από τον κόσμο μας, φανέρωσε το μεγάλο κενό που εκείνος άφησε φεύγοντας. Έδειξε, ακόμη, τη μεγάλη εκτίμηση, τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη που τρέφει ο κόσμος της Κύπρου προς το πολύπλευρο έργο του. Η σημαντική προσφορά του στον τόπο μας αποτελεί πυξίδα και σηματωρό για τους μεταγενέστερους.
Η εκτίμηση αυτή του κόσμου μας , ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στο έργο, με το οποίο ο Κύπρος λάμπρυνε πλείστους τομείς της δημόσιας ζωής των συμπολιτών του και εκδηλώθηκε έμπρακτα στα διάφορα πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα που είχε αναλάβει. Επεκτείνεται, και στα χαρακτηριστικά της ίδιας της προσωπικότητάς του. Ήταν ο σεμνός και ο αθόρυβος πολίτης, ο γνήσιος και ο συνεπής, ο ευγενής, ο ειλικρινής και ο τίμιος, ο οξυδερκής, ο αφοσιωμένος στην οικογένειά του, ο καλός σύζυγος, ο στοργικός πατέρας και ο τρυφερός παππούς που έγραφε παραμυθάκια για τα εγγόνια του.
Η μεγάλη αγάπη του προς την πατρίδα, που εκδηλώθηκε με χίλιους δυο τρόπους, όταν παρουσιάστηκε στο πολιτικό προσκήνιο, είχε ήδη εκδηλωθεί στα νεανικά του χρόνια, όταν μαθητής του Ελληνικού Γυμνασίου Πάφου, δραστηριοποιήθηκε στην Άλκιμη Νεολαία της εκτός του αποικιακού νόμου ΕΟΚΑ, που αγωνιζόταν για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό. Αυτό το αγωνιστικό πνεύμα του έφηβου Κύπρου για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, συντηρήθηκε, ενισχύθηκε και εκδηλώθηκε ακόμη πιο έντονα τόσο στα πλούσια και καρποφόρα φοιτητικά του χρόνια όσο και μεταγενέστερα, όταν ύστερα από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τούρκικη εισβολή, πολέμησε με βαρύ νομικό οπλισμό για την απελευθέρωση του τόπου του. Αυτόν τον βαρύ νομικό οπλισμό μας άφησε παρακαταθήκη με τα σημαντικά σε περιεχόμενο επιστημονικά βιβλία του που αναφέρονται στη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Με αυτά τα εύστοχα και επιστημονικά τεκμηριωμένα νομικά εργαλεία μπορούμε να ενισχύουμε τη θέση μας για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Όταν αγωνιζόταν για Ελευθερία και Δημοκρατία, δεν περιοριζόταν μόνο στα όρια του τόπου του. Επεκτεινόταν και σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη. Όταν υπηρετούσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και μετείχε στην Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, δεν δίστασε, να καταδικάσει, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, τη χούντα των Αθηνών που κατάργησε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.
Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης αγωνίστηκε και για τα δίκαια και τα δικαιώματα των προσφύγων. Ήταν ένας από τους πρώτους δικηγόρους που παρουσίασαν εναντίον της Τουρκίας, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, υποθέσεις προσφύγων , αγνοουμένων και άλλων θυμάτων της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974.
Ο Κύπρος, ένα χρόνο μετά τη μετάβασή του στον τόπο από τον οποίο απουσιάζει ο πόνος, οδύνη και ο στεναγμός, απολαμβάνει τη γαλήνη του ήσυχος για όσα πρόσφερε στους συνανθρώπους του και στην πατρίδα του. Και όλοι εμείς που τον ζήσαμε, που είδαμε το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει και που εκτιμήσαμε τη μεγάλη προσφορά του στην Κύπρο μας, νιώθουμε το μεγάλο κενό που άφησε πίσω του και θλιβόμαστε για την απουσία του. Ο Κύπρος παραμένει ζωντανός μέσα στις καρδιές όλων μας, όσοι τον γνωρίσαμε. Θα φωλιάσει και στις καρδιές εκείνων που θα έρθουν και θα γνωρίσουν την προσφορά του στον τόπο μας. Ο Κύπρος ήταν γνήσιο τέκνο της Κύπρου.