Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com
Το 2023 αποτέλεσε για εμάς, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας μια χρονιά κατά την οποία είχαμε να διαχειριστούμε σημαντικές προκλήσεις. Προκλήσεις όμως που μας βοήθησαν στον στόχο μας, που όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, είναι η μετάβαση στο σύγχρονο, συμπεριληπτικό σχολείο. Ήδη όλα τα αποτελέσματα διεθνών και άλλων ερευνών τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης τόσο του περιεχομένου όσο και των διαδικασιών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα,
Οδεύοντας, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς εφαρμόσαμε ένα νέο, ολιστικό σύστημα αξιολόγησης των μαθητών/τριών στη Μέση Εκπαίδευση, το οποίο ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις, ενώ ήδη Ομάδες Εργασίας εργάζονται για την επικαιροποίηση της ύλης, με στόχο την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό των Αναλυτικών μας Προγραμμάτων. Επιδίωξή μας είναι να παρέχουμε στα παιδιά μας την αναγκαία γνώση, αλλά και να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν όλες εκείνες τις ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούνται για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις και να είναι ενεργοί πολίτες, οι οποίοι θα χαράζουν το μέλλον, τόσο το δικό τους όσο και ευρύτερα της κοινωνίας μας.
Εξίσου σημαντική θεωρούμε και την εφαρμογή ενός νέου, έγκυρου και αξιόπιστου Συστήματος Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού Έργου, αφού το υφιστάμενο είναι, κατά γενική ομολογία, αναχρονιστικό. Ως εκ τούτου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζουμε να αρχίσουμε τον διάλογο για το θέμα, ενώ έχουμε κάνει ήδη το πρώτο βήμα όσο αφορά στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, θεσμοθετώντας, για πρώτη φόρα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.
Ουσιώδες κεφάλαιο για εμάς είναι και η ανάπτυξη από τους/τις μαθητές/μαθήτριές μας των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων. Κατά συνέπεια, η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των σχολικών μας μονάδων βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές μας. Έτσι, στηριζόμενοι στα προγράμματα που εντάχθηκαν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) από την προηγούμενη Διακυβέρνηση, τον περασμένο Ιούνιο υπογράψαμε σύμβαση ύψους €9 εκατ. για τη λειτουργία Κέντρου Τεχνικής Υποστήριξης και για την προμήθεια εξοπλισμού με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς. Ταυτόχρονα, προωθούμε και άλλες συναφείς δράσεις, οι οποίες επίσης χρηματοδοτούνται από το ίδιο Σχέδιο, όπως: η επιχορήγηση των ευάλωτων ομάδων μαθητών/τριών για απόκτηση φορητών υπολογιστών και ταμπλετών, η επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων και ο μετασχηματισμός των Αναλυτικών Προγραμμάτων με την ανάπτυξη υλικού για μαθήματα STEM.
Καταφέραμε τον περασμένο Ιούνιο να θεσμοθετήσουμε την κατάργηση του καθεστώτος αγοράς υπηρεσιών στα υποστηρικτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ. Έχει ήδη ολοκληρωθεί εντατικός διάλογος για την παιδαγωγική αναδόμηση των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου, με στόχο οι νέες ρυθμίσεις να εφαρμοστούν από τη σχολική χρονιά 2024-2025, όπως και έχει αρχίσει η διαβούλευση για την αναβάθμιση και βελτίωση του θεσμού των Ολοήμερων Σχολείων τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση.
Επιπλέον, για να φτάσουμε στο συμπεριληπτικό σχολείο που οραματιζόμαστε, πρωταρχικής σημασίας θεωρούμε και τον διάλογο που έχουμε ολοκληρώσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης, επιδιώκοντας τη σταδιακή μετάβαση στην Ενιαία Εκπαίδευση, όπως και τις δράσεις και τις πολιτικές που εφαρμόζουμε για την αποτελεσματικότερη ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση έγκαιρα προβλημάτων που ταλανίζουν την τάξη, εντάξαμε προγράμματα πρόληψης για τον αλφαβητισμό και τη βία και παραβατικότητα από την προσχολική εκπαίδευση, ώστε η κατάσταση στα επόμενα χρόνια να βελτιωθεί.
Παράλληλα έχουμε εισαγάγει καινοτομικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης όπως η διδασκαλία των γερμανικών στα Γυμνάσια και Λύκεια (πιλοτικά) κ.ά.
Στοχευμένοι είναι επίσης και οι σχεδιασμοί μας για την Τεχνική και την Ανώτερη Εκπαίδευση, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και τη διαμόρφωση μιας αναβαθμισμένης πολιτικής για την Τεχνική Εκπαίδευση και μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αναδιοργάνωση και βελτίωση της Ανώτερης Εκπαίδευσης.
Τέλος, όσον αφορά στο μεγάλο στοίχημα της αντιμετώπισης της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, υλοποιούμε στο πλαίσιο του ΣΑΑ το έργο «Ανάπτυξη Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης Αποφοίτων και Σχεδιασμός και Υλοποίηση Εθνικής Έρευνας Εργοδοτών», ενώ ταυτόχρονα, χρηματοδοτείται και η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Έρευνα Παρακολούθησης Αποφοίτων. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών θα αξιοποιηθούν από εμάς, ώστε να λάβουμε αποφάσεις για τη βελτίωση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, καθώς για την αναθεώρηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων στη Μέση Εκπαίδευση.
Κλείνοντας, θεωρώ ότι το 2023 καταφέραμε να θέσουμε τα θεμέλια πάνω στα οποία θα συνεχίζουμε να κτίζουμε και το 2024, ώστε να επιτύχουμε τα βήματα προς την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε αυτό που πραγματικά αξίζει στα παιδιά μας. Οι προκλήσεις είναι πολλές, όμως πολύ περισσότερες είναι και οι προοπτικές που διανοίγονται μπροστά μας.
*Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας