Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Ο κόσμος αλλάζει και αλλάζει με ταχύτητα! Στο κατώφλι του 2024, η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με επικίνδυνες προκλήσεις. Μια σειρά παράλληλων και διασυνδεδεμένων μεγα-τάσεων, όπως αυτές της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές ανισότητες, δημιουργούν συνθήκες επιτάχυνσης των κρίσεων που βιώνουμε. Οι συνέπειες της πανδημίας δεν έχουν πλήρως εξαλειφθεί, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επαναπροσδιορίσει τον γεωστρατηγικό χάρτη Δύσης – Ρωσίας διατηρώντας το πολεμικό κλίμα στην Ευρώπη, η καινούργια και απότομη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή υπενθυμίζει πόσο εύθραυστες είναι οι ιστορικές ισορροπίες στη γειτονιά της Κύπρου και στον ορίζοντα συντηρείται η κόντρα μεταξύ της Δύσης και της Κίνας.

Σ’ αυτό το περιβάλλον δοκιμάζονται εκ νέου, οι ήδη ταλαιπωρημένες, τα τελευταία χρόνια, κοινωνίες και οικονομίες πολλών κρατών, ενώ η αύξηση των μεταναστευτικών ροών επιβαρύνει την ήδη εύφλεκτη κατάσταση. Τα φαινόμενα αποδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής είναι ορατά σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ξεκάθαρα απουσιάζει η παγκόσμια και αναγκαία πολιτική συναίνεση, ώστε να πέσουν οι τόνοι των εντάσεων και να αναζητηθούν νηφάλια οι βέλτιστες δυνατές λύσεις.

Σε επίπεδο οικονομίας, το 2024 η διεθνής οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι οικονομίες απορροφούν τις επιδράσεις της νομισματικής πολιτικής των υψηλών επιτοκίων, ενώ στα θετικά, αναμένεται να βιώνουμε τη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού με ορίζοντα επιστροφής στα ιστορικά επιδιωκόμενα επίπεδα των Κεντρικών Τραπεζών το 2025.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, σημαντικό ενδιαφέρον προκαλεί η ραγδαία ανάπτυξη των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί καινούριες ευκαιρίες ανταγωνιστικότητας και επιπλέον προσθέτει νέα αξία. Η ανάγκη επανασχεδιασμού των επιχειρησιακών μοντέλων έχει αναγνωριστεί ως κρίσιμος παράγοντας βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Η Κύπρος βιώνει πλήρως τις διεθνείς αυτές τάσεις και προκλήσεις. Μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον υπάρχει όμως μια πραγματικότητα που δημιουργεί αισιοδοξία: Η Κυπριακή οικονομία υπήρξε ιδιαίτερα ανθεκτική σε εξωτερικούς κραδασμούς και είναι εμφανές ότι το μικρό της μέγεθος και η εξωστρέφεια της, παρέχουν ευελιξία, προσαρμοστικότητα και δυνατότητες ταχείας ανάκαμψης. Επιπρόσθετα, διεθνείς μελετητές της PwC έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ως χώρα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, με τεράστια αναπτυξιακή προοπτική όπως αυτή της Σιγκαπούρης και της Ιρλανδίας, σε προηγούμενες ιστορικές χρονικές συγκυρίες.

Η προοπτική αυτή εκφράζεται στο φιλόδοξο Όραμα Κύπρος 2035: Να είμαστε μια από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζούμε, να εργαζόμαστε και να επιχειρούμε. Η επίτευξη αυτού του οράματος απαιτεί μετεξέλιξη του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας με επιδίωξη τη βιώσιμη ανάπτυξη και στους τρεις πυλώνες βιωσιμότητας: οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής. Είναι κοινή προσδοκία, το νέο οικονομικό μοντέλο να είναι υγιές, διαφανές, να δημιουργεί σημαντικές νέες θέσεις εργασίας και να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε ποιοτικούς επενδυτές. Η κυπριακή οικονομία πρέπει να γίνει περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφής και διεθνώς ανταγωνιστική και να δημιουργεί εθνικό πλούτο με ευρεία κοινωνική συμμετοχή, συνοχή και ευημερία.

Η επίτευξη του οράματος αυτού απαιτεί συστημική προσέγγιση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Επιπρόσθετα, απαιτούνται ταχύτητα υλοποίησης και γρήγορα αντανακλαστικά, μια και το παράθυρο ευκαιρίας σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο είναι μικρό.

Για την ταχεία και βιώσιμη μετεξέλιξη του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας απαιτείται η υπεύθυνη συμβολή και συστράτευση όλου του κυπριακού οικοσυστήματος – μια σύνθεση των δυνάμεων του κράτους, της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ευρύτερης κοινωνίας.

Στο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας μπορούμε να πορευτούμε μόνο αν αναγνωρίσουμε με ταπεινότητα πως πρέπει όλοι μας να γίνουμε καλύτεροι, μαθαίνοντας από τα λάθη ή τις παραλείψεις μας με προσήλωση στις αξίες της ακεραιότητας, της αξιοπιστίας και της ποιότητας.

Ουσιώδης προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να πιστέψουμε ως Κύπριοι στις δυνάμεις μας για συνεχή βελτίωση και να γίνουμε περισσότερο περήφανοι για την χώρα μας. Με πίστη στις δυνάμεις μας και με θετική νοοτροπία και κουλτούρα πρέπει να απαιτήσουμε από όλους (ξεκινώντας από τον εαυτό μας) περισσότερα έργα παρά λόγια.

Παραμένω πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της Κύπρου, γιατί πραγματικά πιστεύω πως η δυνατότητα μας, ως κοινωνία και οικονομία, να επιλύσουμε τα προβλήματα μας, είναι πολύ μεγαλύτερη από τα προβλήματα που έχουμε να επιλύσουμε.

Φίλιππος Σώσειλος CEO PwC Κύπρου