Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Η οικονομία της Κύπρου κατέγραψε θετική πορεία για το 2023 παρά της αβέβαιες συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ρωσία αλλά και του πολέμου στη Γάζα. Σε αντίθεση με την Κύπρο, ήπια ύφεση φαίνεται να καταγράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά την πανδημία του Covid 19, γεγονός το οποίο επηρέασε και θα συνεχίσει να επηρεάζει και τη δική μας οικονομία κυρίως λόγω των εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων και των αυξημένων επιτοκίων.

Παρόμοιες συνθήκες αβεβαιότητας αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία και το 2024, καθώς βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων. Μετά την υγειονομική κρίση του Covid 19 την οποία αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία, εισέρχεται σε μια περίοδο σοβαρών γεωπολιτικών εξελίξεων που δημιουργούν ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και κοινωνία. Τα νέα αυτά δεδομένα επιβάλλουν την συνέχιση συνετούς πολιτικής και εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων και πολιτικών, έτσι ώστε η οικονομία της χώρας μας να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που προέρχονται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες, όπως η ενεργειακή κρίση, οι πληθωριστικές πιέσεις και τα αυξημένα επιτόκια.  

Ο πληθωρισμός (έστω και μειωμένος αισθητά το 2023) και τα ψηλά επιτόκια δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστα και τα δημόσια οικονομικά. Τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και το δημόσιο χρέος. Γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και συνεχής παρακολούθηση.

Επιδίωξη της κυβέρνησης θα πρέπει να αποτελεί η υλοποίηση των δράσεων της νέας Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής «Όραμα 2035» και του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), οι οποίες θα βοηθήσουν μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη. Η επιτυχής υλοποίηση τους θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας καθώς και στο να γίνει πραγματικότητα η μετάβαση στο νέο, σύγχρονο οικονομικό μοντέλο το οποίο θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της μετάβασης μας στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιοποίηση καθώς και στην προώθηση της κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και στην ενδυνάμωση της οικονομίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική για τη διατήρηση της ανοδικής πορείας της οικονομίας και να επιτύχει περαιτέρω πρόοδο για την χώρα μας. Η επίτευξη πλεονασματικού δημοσιονομικού ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης, καθώς και η σωστή διαχείριση των ανελαστικών δαπανών και συγκεκριμένα της ανελαστικής δαπάνης του κρατικού μισθολογίου θεωρείται απαραίτητη.

Σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης θα πρέπει να αποτελέσουν ο νέος Φορολογικός μετασχηματισμός, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Υπηρεσίας. Η ολοκλήρωση των σημαντικών αυτών μεταρρυθμίσεων θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και στην θωράκιση της οικονομίας από τους εξωτερικούς κινδύνους. Ειδικά ο φορολογικός μετασχηματισμός είναι αναγκαίος για να κάνουμε την χώρα μας πιο ελκυστική σε ξένες παραγωγικές επενδύσεις. Ταυτόχρονα υπάρχουν ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα όπως ο ενιαίος εταιρικός φορολογικός συντελεστής, η πράσινη φορολογία και άλλα, τις οποίες η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει.

Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας προχώρησε στην ανάπτυξη του δικού του εργαλείου παρακολούθησης και εκτίμησης των πιθανών κινδύνων της οικονομίας της χώρας μας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που πιθανόν να επιφέρουν. Στόχος του Συμβουλίου είναι η εκτίμηση και αξιολόγηση των κινδύνων της οικονομίας σε συνεχή βάση, για άμεσο χειρισμό των προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν. Στην φετινή έρευνα για τους κινδύνους της οικονομίας οι κίνδυνοι των κυβερνοεπιθέσεων, η μαζική εισροή μεταναστών και η επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών είναι στα πιο ψηλά σκαλοπάτια των σοβαρών κινδύνων. Ακολουθούν, σύμφωνα με την έρευνα, και άλλοι κίνδυνοι όπως η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, η αποτυχία εκτέλεσης του ψηφιακού μετασχηματισμού και η σημαντική και παρατεταμένη αύξηση του πληθωρισμού.

Επιπλέον, το Συμβούλιο έχοντας την ευθύνη της συστηματικής παρακολούθησης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, είναι αρμόδιο για την εκπόνηση της Έκθεση Ανταγωνιστικότητας για την Κύπρο. Μέσω της Έκθεσης αυτής εντοπίζονται οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και δίνονται εισηγήσεις για την αντιμετώπιση τους

Το 2024 εξακολουθεί να μας βρίσκει με μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας όσο αφορά την παγκόσμια οικονομία. Γι’ αυτό χρειάζεται η συνέχιση μιας συνετούς οικονομικής πολιτικής, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου