Ενέργειες που ενισχύουν τις προσπάθειες επέκτασης της τουριστικής περιόδου και έχουν ως στόχο την μείωση της ανεργίας, διαχρονικά έχουν την στήριξη της  Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Ο τουριστικός κλάδος έχει τεράστια συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας μας και δοκιμάζεται επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια από τις προκλήσεις που απορρέουν από εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορούν να προβλεφθούν όπως η υγειονομική κρίση του Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της αγοράς της Ρωσίας, ο πόλεμος στο γειτονικό Ισραήλ αλλά και ο αναβρασμός που επικρατεί στην Ερυθρά θάλασσα και επηρεάζει αρνητικά την εφοδιαστική αλυσίδα και προς την Κύπρο.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανακοίνωσαν στις 17 Ιανουαρίου 2024 τα εξής δύο Σχέδια Κατάρτισης Εργαζομένων σε Ξενοδοχειακές Μονάδες και Κέντρα Αναψυχής:

α.      Το Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε Ξενοδοχειακές Μονάδες που βρίσκονται σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2023 – Μαρτίου 2024 και Ιανουαρίου 2024 – Μαΐου 2024

β.      Το Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε Κέντρα Αναψυχής που βρίσκονται στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στο παραλιακό μέτωπο Πάφου και τελούν υπό αναστολή εργασιών κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2023 – Μαρτίου 2024

Σκοπός των σχεδίων είναι η παροχή ευκαιριών κατάρτισης στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων των εν λόγω κλάδων, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Παράλληλα, μέσω των Σχεδίων επιχειρείται η επέκταση της τουριστικής περιόδου, ενισχύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και πολλά χρόνια για λειτουργία των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα για μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Για την αντιμετώπιση της εποχικότητας, υπενθυμίζεται επίσης ότι εδώ και δεκαετίες έχει συμφωνηθεί στα πλαίσια των συλλογικών συμβάσεων όπως με το τέλος κάθε τουριστικής περιόδου και μέχρι την έναρξη της επόμενης, οι επιχειρήσεις των δυο κλάδων να μπορούν να αναστέλλουν προσωρινά τις εργασίες τους καταβάλλοντας ποσοστό του μισθού και τις αντίστοιχες εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με τη ρύθμιση αυτή, αφενός διατηρείται το συνεχές της απασχόλησης και αφετέρου το προσωπικό λαμβάνει ανεργιακό επίδομα μέχρι  την επόμενη τουριστική περίοδο.

Η ΟΕΒ θεωρεί ότι το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να εφαρμόζεται με τρόπο που θα βοηθά τις επιχειρήσεις, χωρίς χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ειδικότερα, τα σχέδια κατάρτισης σταδιακά θα πρέπει να αποσυνδεθούν από την παραδοσιακή αναστολή εργασιών και τις ρυθμίσεις για λήψη ανεργιακού επιδόματος των εργαζομένων που περιγράφονται πιο πάνω. Επιπλέον, θα πρέπει να δίνουν περισσότερη ευελιξία στις επιχειρήσεις και να καλύπτουν μεγαλύτερες ανάγκες, χωρίς περιορισμούς, με στόχο  την επέκταση της περιόδου λειτουργίας των ξενοδοχείων και κέντρων αναψυχής που βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές, αν είναι δυνατόν ολόχρονα.

Το μέτρο αυτό φυσικά θα πρέπει να συνδυαστεί και με μέτρα για την προσέλκυση τουριστών πέραν των «παραδοσιακών» που καταφτάνουν στο νησί μας για καλοκαιρινές διακοπές.

Με στοχευμένες εκστρατείες σε ξένες αγορές θα μπορεί να προβληθεί η Κύπρος ως μια χώρα με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και ηλιοφάνεια καθ’ όλη την διάρκεια του έτους που προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες και μπορεί να καταστεί κέντρο εναλλακτικού τουρισμού όπως για παράδειγμα αθλητικού τουρισμού,  συνεδριακού, ιατρικού, θρησκευτικού κ.λ.π.  

Η ανάπτυξη του τουρισμού και η επέκταση της τουριστικής περιόδου θα επηρεάσει θετικά και επιχειρήσεις άλλων τομέων οικονομικής δραστηριότητας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την λειτουργία των ξενοδοχείων και κέντρων αναψυχής αφού προμηθεύουν σε αυτά τα προϊόντα τους (π.χ. ζυθοποιία, παρασκευή παγωτού, τρόφιμα, κ.λ.π.). Τέτοιες επιχειρήσεις θα πρέπει να καταστούν δικαιούχες των σχεδίων κατάρτισης με την προϋπόθεση να αποδεικνύουν την έντονη τους διασύνδεση με την τουριστική βιομηχανία καθώς έχουν εξίσου σημαντικές ανάγκες στήριξης και επηρεάζονται το ίδιο από την εποχικότητα.

Η ΟΕΒ θα συνεχίσει να στηρίζει όλες τις προσπάθειες, μέτρα και σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και την επέκταση της τουριστικής περιόδου για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

* Λειτουργός Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής, ΟΕΒ