Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πως οι σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές από ό,τι μόλις πριν δύο χρόνια.

Τα σημερινά οικονομικά δεδομένα αφορούν κυρίως τον πληθωρισμό, εμπεδώνοντας συνθήκες ακρίβειας κυρίως σε βασικά αγαθά, τα υψηλά επιτόκια και το υψηλό κόστος στέγασης και ενοικίων. Πριν από λίγο καιρό είχαμε πολύ χαμηλό πληθωρισμό ή ακόμη και αποπληθωρισμό, ενώ τα επιτόκια ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι το κατασκευαστικό κόστος πριν από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν τουλάχιστον 20% λιγότερο.

Είναι για αυτούς τους λόγους που θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των επιπτώσεών του θα πρέπει να συνιστά προτεραιότητα πολιτικής και όχι η περαιτέρω αύξηση των κρατικών εσόδων. Η συνύπαρξη ακρίβειας, υψηλών επιτοκίων και κόστους στέγασης είναι ίσως ένα πρωτόγονο περιβάλλον που απειλεί την κοινωνική συνοχή καθώς και την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα μεσοπρόθεσμα.

Δυστυχώς η ακρίβεια επηρεάζει το σύνολο του πληθυσμού αλλά όχι όλους το ίδιο. Κατ’ ακρίβεια υπάρχει αρνητική συσχέτιση της επίδρασης με το ύψος του εισοδήματος. Δηλαδή επηρεάζει αναλογικά περισσότερο τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Είναι για αυτό που η ΑΤΑ δεν συνιστά λύση στο πρόβλημα αφού επωφελήθηκαν αναλογικά περισσότερο τα υψηλότερα εισοδήματα, τη στιγμή μάλιστα που η πλειοψηφία των χαμηλόμισθων δεν λαμβάνει καν την εν λόγω αναπροσαρμογή στους μισθούς. Αντίθετα, από τις δευτερογενείς επιπτώσεις στις αυξήσεις των τιμών, οι χαμηλόμισθοι διαπιστώνουν την εκ νέου μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.

Όσο αφορά τα επιτόκια οι επιπτώσεις είναι διαφορετικές. Επηρεάζουν πολύ περισσότερο τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τον μεγαλύτερο όγκο δανείων. Επηρεάζουν επίσης τα νεαρά ζευγάρια που επιδιώκουν να στεγαστούν και να κάνουν οικογένεια ή να επενδύσουν για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Σε αυτές τις συνθήκες καμία νέα φορολογική επιβάρυνση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή πολιτικής. Άλλωστε τα έσοδα του κράτους πάνε αρκετά καλά, κάτι που προβλέψαμε έγκαιρα. Ακριβώς απαιτείται αυτή η έγκαιρη και ορθή ανάγνωση των εκάστοτε συνθηκών έτσι ώστε να λαμβάνονται οι βέλτιστες υπό τις περιστάσεις αποφάσεις πολιτικής. Δυστυχώς η κυβέρνηση διέπραξε σοβαρά σφάλματα πολιτικής όπως είναι η αποδέσμευση χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στο δημόσιο, την ώρα που οφείλουμε να επενδύσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια στον ψηφιακό μετασχηματισμό, η κατάργηση των μέτρων στα καύσιμα και στο ρεύμα το περασμένο καλοκαίρι, αναζωπυρώνοντας τις πληθωριστικές τάσεις, και η πρόσφατη επαναφορά του φόρου στα καύσιμα όταν οι τιμές είχαν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι υπέρ της μονιμοποίησης των πρόσκαιρων επιδοτήσεων όπως ίσως επιθυμεί το ΑΚΕΛ ή και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο, η σταδιακή κατάργηση των μέτρων πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή και αφού πρώτα ενεργοποιηθούν πολιτικές που θα έχουν μόνιμα και ουσιαστικά αποτελέσματα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

Από μια εις βάθος ανάλυση που έχουμε κάνει, πέραν από τα ευάλωτα νοικοκυριά, τέτοιες πολιτικές πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα τη μεσαία τάξη, τις οικογένειες με παιδιά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι για αυτό που πρόσφατα έχουμε επεξεργαστεί και ανακοινώσει μια συνεκτική δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1.     Την εφαρμογή του οικογενειακού αφορολόγητου εισοδήματος έτσι ώστε να μειωθεί στοχευμένα το δυσανάλογο φορολογικό βάρος που πληρώνουν οικογένειες μεσαίου εισοδήματος που ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι χαμηλόμισθος.

2.     Την ενίσχυση του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας έτσι ώστε να αναπροσαρμοστούν στις σημερινές συνθήκες, με ταυτόχρονη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων έτσι ώστε να καλυφθούν περισσότερες οικογένειες μεσαίου εισοδήματος.

3.     Περαιτέρω ενίσχυση οικογενειών με παιδιά και άλλων ευάλωτων κατηγοριών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. 

4.     Την ενθάρρυνση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και κίνητρα για απόσυρση παλαιών οχημάτων.

5.     Τη μαζική επένδυση σε μικρά και μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας έτσι ώστε να μην χάνεται η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ και να μειωθεί το κόστος του ρεύματος για όλους.

6.     Τις επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Είναι με τέτοιες επενδύσεις που θα πετύχουμε μακροπρόθεσμο και σημαντικό όφελος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Που ταυτόχρονα θα θωρακίσουν και θα ενισχύσουν την οικονομία μας στο σύνολό της. Μέσα από τις εν λόγω επενδύσεις, προστατεύοντας τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα θωρακίσουμε τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη, τα μελλοντικά έσοδα του κράτους, τη μακροοικονομική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή.

*  Βουλευτής, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.