Πολλοί συνάδελφοι ακόμα και με πολλά χρόνια υπηρεσίας κατά την περίοδο όπου γίνονται οι ανακατατάξεις στα σχολεία επικοινωνούν είτε με το Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΑΝ), είτε με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) είτε με στελέχη της ΠΟΕΔ με σκοπό και στόχο να μάθουν διάφορες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις λεγόμενες ανακατατάξεις. Και εκεί υπάρχει η διαπίστωση ότι πολλές έννοιες στο μυαλό του απλού εκπαιδευτικού είναι πολύ συγχυσμένες…
Μιλώντας για ανακατατάξεις μιλούμε βασικά για διορισμούς, προαγωγές, μεταθέσεις, μετακινήσεις, τοποθετήσεις… Αυτοί που εμπλέκονται στη διενέργεια των πιο πάνω πράξεων είναι βασικά δύο οργανισμοί: η ΕΕΥ και το ΥΠΑΝ. Για σκοπούς του παρόντος άρθρου εμείς θα προσπαθήσουμε να διασαφηνίσουμε τους εξής όρους: (α) Μετάθεση, (β) Μετακίνηση και (γ) Τοποθέτηση (δύο ειδών).
(α) Κανονισμοί Μεταθέσεων / Τοποθετήσεων από την ΕΕΥ:
Η ΕΕΥ διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι πενταμελής. Αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι ο διορισμός, τοποθέτηση μετά από αυτόν, επικύρωση διορισμού, κατάταξη, μονιμοποίηση, προαγωγή, μετάθεση, απόσπαση, παραχώρηση υπηρεσιών και αφυπηρέτηση εκπαιδευτικών λειτουργών και η επ’ αυτών άσκηση πειθαρχικού ελέγχου, περιλαμβανομένης της απόλυσης ή της απαλλαγής από τα καθήκοντά τους.
⦁ Τοποθέτηση (από την ΕΕΥ) είναι ο ορισμός της πόλης ή της κοινότητας που θα υπηρετεί ο/η εκπαιδευτικός, εφ’ όσον αυτός έχει διοριστεί από την ΕΕΥ.
1 Μετάθεση: γίνεται από την ΕΕΥ και είναι η αλλαγή της πόλης ή της κοινότητας που υπηρετεί ο/η εκπαιδευτικός. Γίνονται τρεις σειρές κανονικών μεταθέσεων: μέχρι 15 Απριλίου, 10 Ιουνίου και 15 Ιουλίου (ενιαίος κύκλος μεταθέσεων), κατόπιν αιτήσεων μετάθεσης/μη μετάθεσης των μόνιμων εκπαιδευτικών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, του τρέχοντος σχολικού έτους.
2 Χρονικά Ορόσημα Μεταθέσεων: Εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης:
⦁ Υπόκεινται σε μετάθεση όταν συμπληρώσουν πενταετία εντός έδρας ή τριετία εκτός έδρας.
1 Με διοικητικά καθήκοντα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μετάθεση μετά από διετία εκτός έδρας ενώ οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί μετά από τη συμπλήρωση τουλάχιστον ενός έτους εκτός έδρας.
(β) Κανονισμοί Μετακινήσεων / Τοποθετήσεων από το ΥΠΑΝ:
Γίνονται από τα Επαρχιακά Γραφεία Δημοτικής Εκπαίδευσης μετά από ηλεκτρονικές αιτήσεις των εκπαιδευτικών μέσω του Συστήματος Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού (ΣΕΠ). Συντρέχουν με τις Μεταθέσεις (κανονικές μετά τις 10 Ιουνίου και έκτακτες μετά τις 15 Αυγούστου) και τους Διορισμούς (Συμβασιούχων και Αορίστου).
⦁ Τοποθέτηση (από το ΥΠΑΝ) είναι ο ορισμός του/των σχολείου/ων στο/στα οποίο/α θα υπηρετεί ο εκπαιδευτικός, εφ’ όσον αυτός έχει διοριστεί ή μετατεθεί από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, σε κοινότητα στην οποία λειτουργούν πέραν του ενός σχολεία.
1 Μετακίνηση: γίνεται από το ΥΠΑΝ και είναι η αλλαγή του/των σχολείου/ων στο/στα οποίο/α υπηρετεί ο εκπαιδευτικός, σε πόλη ή κοινότητα στην οποία λειτουργούν πέραν του ενός σχολεία.
2 Χρονικά Ορόσημα Μετακινήσεων: Εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης:
⦁ Υπόκεινται σε μετακίνηση, εκτός των άλλων λόγων, όταν συμπληρώσουν εξαετή υπηρεσία στο ίδιο σχολείο.
1 Δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση μετακίνησης νοουμένου ότι έχουν συμπληρώσει διετή υπηρεσία τουλάχιστον στο ίδιο σχολείο ενώ αίτηση για μετακίνηση μετά τη συμπλήρωση ενός έτους μπορεί να εξεταστεί μόνο στις περιπτώσεις Βοηθών Διευθυντών και απλών δασκάλων, οι οποίοι δεν είχαν τοποθετηθεί σε σχολείο της πρώτης τους επιλογής.
Σίγουρα οι προαναφερόμενοι δύο κανονισμοί δεν είναι τέλειοι. Πέρασαν από «χίλια μύρια κύματα» προκειμένου να πάρουν τη μορφή που έχουν σήμερα. Και ακόμα χρειάζονται αλλαγές… Ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εφ’ όσον διαπιστωθούν προβλήματα ή/και στρεβλώσεις, η ΠΟΕΔ προσπαθεί μέσω συζητήσεων και συνεννοήσεων τόσο με την ΕΕΥ, όσο και το ΥΠΑΝ να τα/τις διορθώσει/βελτιώσει. Όμως, παρ’ όλα τα μειονεκτήματά τους δημιουργούν συνθήκες διαφάνειας και δικαιοσύνης και την ίδια στιγμή αποτρέπουν τις μεταξύ μας παρεξηγήσεις, αφού λαμβάνουν υπόψη κυρίως μετρήσιμα και αρκετά άλλα ξεκάθαρα κριτήρια. Κλείνοντας θεωρώ ότι πρέπει να επιμένουμε στην τήρηση τους, ακόμη και όταν εμείς οι ίδιοι προσωπικά δεν επωφελούμαστε. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε άλλες εποχές που επικρατούσε η αδικία και ο αυταρχισμός.
*Μέλος ΠΑΔΕΔ – Πρωτοπορία Λευκωσίας