Δεν θα διαφωνούσε κανείς ότι οι εκτιμήσεις του ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΔΣΚ) για το «οικονομικό αποτύπωμα» των Ουκρανών που διαμένουν στην Κύπρο εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, τα δε ευρήματά του δικαιολογούν, θα έλεγε κανείς επαρκώς, την πρωτοβουλία του να ασχοληθεί με το θέμα, έστω και χωρίς τη συνεργασία της Εκτελεστικής Εξουσίας, όπως το ίδιο επισημαίνει.
Εκείνο με το οποίο αισθάνεται κανείς έντονα την ανάγκη να διαφωνήσει είναι η κατά το ηπιότερο άτσαλη διατύπωση του «Σημειώματος» του ΔΣΚ και η δημοσιοποίησή του με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, απ’ όπου πήρε, όπως ήταν επόμενο, την άγουσα προς τον Τύπο. Καθηκόντως, οι δημοσιογράφοι πρόβαλαν το μήνυμα που διαχέεται μέσα από το «Σημείωμα» του ΔΣΚ πως αν λυθεί το Ουκρανικό, η κυπριακή οικονομία θα υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Αυτά τα πράγματα δεν λέγονται δημoσίως και μάλιστα με τόσο άγαρμπο τρόπο, που να μας παρουσιάζει εμάς, τους πρώτους παθόντες από σύγχρονη εισβολή και κατοχή σε ευρωπαϊκό έδαφος, ως γύπες που τρέφονται από τη ξένη δυστυχία.

Το ατόπημα είναι κραυγαλέο και σοβαρό, στρέφεται δε εναντίον μας ως αυτοειρωνεία και αυτοσαρκασμός αν αναλογιστούμε τι πράγματι έχουμε να χάσουμε αν το Ουκρανικό λυθεί όπως πάει να λυθεί, με την πολύ γνωστή μας τουρκική ορολογία της αναγνώρισης των «πραγματικοτήτων επί του εδάφους».

Θα έχει δημιουργηθεί ένα προηγούμενο που όχι μόνο εχθροί αλλά και φίλοι – ίσως και αδελφοί – θα απαιτήσουν να το δεχτούμε κι εμείς εδώ «για να τελειώνουμε». Ήδη μπορεί να υπάρχουν τα πρώτα σημάδια για αρνητικό συγκερασμό των δύο εισβολών και να μην τα βλέπουμε.

Οι θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να είναι επικριτέες, αλλά στο αλλοπρόσαλλο και αβέβαιο πλέον διεθνές σύστημα, όπως το έχουν καταντήσει οι ίδιοι οι δημιουργοί του οι μεγάλες δυνάμεις, είναι ίσως ένα χρήσιμο εργαλείο για ανίχνευση προθέσεων και αξιολόγηση κινδύνων.

Διερωτάται κανείς, για παράδειγμα, γιατί η Αμερικανική Κυβέρνηση αποφάσισε τον αιφνίδιο διορισμό ως Επιτετραμμένης στο Κίεβο της πρέσβειράς της στην Κύπρο Τζούλη Σ. Ντέιβις, «για να προωθήσει την πολιτική του Προέδρου Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου και τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης και ευημερίας στην Ουκρανία» -από απόσταση 1602 χιλιομέτρων; Γιατί δεν προτίμησε κάποιο άλλο ικανό μέλος της διπλωματικής της υπηρεσίας πολύ πιο κοντά στο πεδίο δράσεως, όπως π.χ. την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη γειτονική Ρουμανία Κάθλην Κάβαλετς, η οποία είναι βραβευμένη διπλωμάτης, έχει υπηρετήσει ως πολιτική σύμβουλος στην πρεσβεία της χώρας της στο Κίεβο, υπήρξε διευθυντής Ρωσικών Υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μιλά Ρωσικά; Ποια πιο κατάλληλη να αντικαταστήσει –προσωρινά- την παραιτηθείσα, λόγω διαφωνίας με την πολιτική Τράμπ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία;

Η μόνη δικαιολογία που θα μπορούσε να προβληθεί για την επιλογή της κ. Ντέιβις είναι ότι από την υπηρεσία της στην Κύπρο – μια χώρα με παρόμοιο ιστορικό ξένης εισβολής και κατοχής όπως η Ουκρανία – έχει αποκομίσει γνώσεις και εμπειρίες που μπορεί να της φανούν χρήσιμες στην ειδική αποστολή της.

Εύχεται κανείς και προσεύχεται τα πράγματα να είναι έτσι, αν και οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Μερικά μόνο 24ωρα μετά τον διορισμό της κ. Ντέιβις, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ τηλεφωνήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, άρτι αφιχθέντα από την κατεχόμενη Κύπρο, και εξέφρασε την ανυπομονησία του να συνεργαστούν για να μπει ένα τέλος «σ’ αυτόν τον γελοίο πόλεμο» της Ουκρανίας.

Οι απόψεις του Τραμπ για το πώς πρέπει να λυθεί το Ουκρανικό είναι γνωστές και διακηρυγμένες, αφού κι ο ίδιος δεν κρύβει τις κατακτητικές βλέψεις του για τη διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία, για να περιοριστούμε σ’ αυτές. Αν δοθεί ρόλος και στην Τουρκία στο σκηνικό όπως διαμορφώνεται, η δημιουργία αρνητικού για την Κύπρο προηγουμένου από τη λύση του Ουκρανικού πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η Άγκυρα είναι βέβαιο ότι θα εργαστεί για μια διευθέτηση με βάση τις πραγματικότητες που έχει δημιουργήσει η φίλη της Ρωσία στην Ουκρανία, πράγμα που θα επιτρέψει στην ίδια να μονιμοποιήσει και νομιμοποιήσει τις δικές της στην Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει άλλη επιλογή από του να εναντιωθεί σθεναρά σε ένα τέτοιο συμψηφισμό, υποστηρίζοντας την πλήρη αποχώρηση κάθε εισβολέα από εδάφη που κατέχει και απόλυτο σεβασμό της κρατικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Είναι φανερό ότι σύντομα θα βρεθεί – αν δεν βρίσκεται ήδη – σε δεινή διπλωματική θέση, προσπαθώντας να διατηρήσει τα διεθνή της ερείσματα, χωρίς επικίνδυνους συμβιβασμούς σε ένα ασταθές γεωπολιτικό πλέγμα.

Το μόνα όπλα που έχει στη διάθεσή της για να το πετύχει αυτό είναι το ηθικό της υπόβαθρο, η σοβαρότητα και η συνέπεια λόγων και έργων. Δυστυχώς, η «ανεξάρτητη πρωτοβουλία», του ΔΣΚ έρχεται να αποδυναμώσει την επίσημη πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κομβικό σημείο. Είναι άξιο απορίας γιατί το ΔΣΚ έσπευσε να δημοσιεύσει διαδικτυακά ως έχει την έρευνά του (ανατεθείσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου) για το «οικονομικό αποτύπωμα» των Ουκρανών, ενώ θα μπορούσε να την είχε συμπεριλάβει σε μια από τις τρεις εκθέσεις που ετοιμάζει κάθε χρόνο, την εαρινή, την φθινοπωρινή και την ετήσια. Αυτό θα του έδινε αφενός τον χρόνο για ένα πιο προσεγμένο λεκτικό που δεν θα εξέθετε την Κύπρο και το λαό της και αφετέρου δεν θα εμφανιζόταν συγκεκριμένη ομάδα ως στοχοποιημένη. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η ιδέα της έρευνας και τα στοιχεία που περιέχονται σ’ αυτή θα κάνουν τους Ουκρανούς που βρίσκονται στην Κύπρο, ως επιχειρηματίες, εργαζόμενοι ή επισκέπτες, να νιώσουν άβολα στις σχέσεις τους με το ντόπιο στοιχείο και τις Αρχές, χωρίς να αποκλείονται ανάλογες αντιδράσεις.