Τα χαράματα της επόμενης μέρας της πενταμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, παρόλο που ήμουν βέβαιος για το πιθανό αποτέλεσμα της, ένιωσα σαν τον Πόντιο του ανεκδότου που θα παραθέσω. Δεν θέλω να μειώσω τους Πόντιους, που είναι ένα εκλεκτό κομμάτι του Ελληνισμού, με εξαίρετους εκπροσώπους. Έχω διαβάσει, ότι τα μειωτικά ποντιακά ανέκδοτα τα δημιουργούν και τα διαδίδουν οι ίδιοι, για να κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Πόντου, έστω και με αρνητικό τρόπο.

Το ανέκδοτο λέει ότι κάποιος θεατής παρακολουθούσε ένα αγώνα υδατοσφαίρισης, ανάμεσα σε ποντιακή και μια άλλην ομάδα. Η Πόντιοι ηττήθηκαν με διψήφιο αριθμό τερμάτων, ενώ αυτοί δεν σημείωσαν κανένα. Όμως με το τέλος του αγώνα η κερκίδα των Ποντίων πανηγύριζε έξαλλη. Τότε απορημένος ρώτησε ένα Πόντιο, γιατί πανηγύριζαν, αφού έπαθαν πανωλεθρία. Εκείνος του απάντησε, ότι τα πανηγύρια ήταν επειδή δεν πνίγηκε κανένας παίκτης της ομάδας, η οποία θα είχε το δικαίωμα να συμμετέχει στο νέο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης.

Τα ίδια έπαθε και η πλευρά μας. Δεν πνιγήκαμε μέσα στο αδιέξοδο. Μας διέσωσε ο διαιτητής που ήθελε οπωσδήποτε να συνεχιστεί η διαδικασία. Και η τουρκική αδιαλλαξία δεν εκδηλώθηκε βάναυση, αλλά με κάποια ευγένεια, επειδή περιμένει ένα πακτωλό χρημάτων από την Ε.Ε. και προσπαθεί να διατηρήσει τη σιγουριά της είσπραξης. Για τούτο αποδέχτηκε συνέχιση των συνομιλιών.

Προσωπικά έχοντας υπόψη μου την Τουρκική αδιαλλαξία, δεν ανέμενα κανένα αποτέλεσμα. Και αυτά που πέτυχε ο ΠτΔ με την μεγάλη και μεθοδική επιμονή του δεν είναι πολλά. Εγώ ανησυχώ για τη συνέχεια. Τώρα το κύριο θέμα ήταν τα ΜΟΕ. Και οι Τούρκοι εννοούσαν να αποδεχτούμε τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς, για να επισκέπτονται τα καταστήματα οι Ελληνοκύπριοι και να εισπράττουν οι Τουρκοκύπριοι. Οι Τούρκοι δεν συζητούν να επιτρέψουν τη διέλευση των Αθηενητών από το Πυρόι, κάτι που θα τους μειώσει το χρόνο του ταξιδιού. Ούτε φυσικά να επιτρέψουν την διέλευση των κατοίκων του Κάτω Πύργου από τα Κόκκινα, κάτι που θα τους απαλλάξει από πολύωρο ταξίδι σε ορεινούς δρόμους για να μεταβούν στην Πάφο.

Με αυτή τη νοοτροπία πώς εμείς αναμένουμε, ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες για επανέναρξη των διπραγματεύσεων. Και πώς προσδοκούμε να βρούμε λύση που θα επενενώνει την Κύπρο. Και αν συμφωνήσουμε μια μορφή ΔΔΟ, αναμένουμε απελευθέρωση και επανένωση, ή οριστικοποίηση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης. Η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. διακηρύσσουν, ότι υποστηρίζουν λύση ΔΔΟ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. ΄Αραγε αυτό το ενδιαφέρον επεκτείνεται και στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ο στόχος περιορίζεται στο να τερματιστεί η εκκρεμότητα του Κυπριακού, που επηρεάζει τις σχέσεις τους με την Τουρκία;

Η Τουρκία και όταν αποσιωπά την απαίτηση για δυο κράτη, ενδιαφέρεται για ΜΟΕ και διευθετήσεις που να δημιουργούν συνθήκες συνεργασίας δυο κρατών. Αν για λόγους σκοπιμότητας υποχωρήσουν στην αποδοχή ως βάσης λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, θα διαπραγματεύονται μια βιώσιμη λύση για ένα κανονικό κράτος; ‘Η μήπως θα επανέλθουν και θα απαιτούν απ’ ευθείας εμπόριο, απ’ ευθείας πτήσεις και απ΄ ευθείας διεθνείς επαφές, ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις; Και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται χωρίς κατάληξη, ενώ θα νομιμοποιείται η διχοτόμηση και θα αναγνωρίζονται τα δυο κράτη;

Μερικές πολιτικές ηγεσίες, όπως η ηγεσία του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, καλούν τον ΠτΔ να αποδεχτεί το πλαίσιο Γκουτέρες ως ενδιάμεση λύση και να μας στερήσει το δικαίωμα της έγκρισης ή απόρριψης της τελικής λύσης με δημοψήφισμα.

‘Οποια λύση και αν επιτευχθεί, ακόμα και αν η πλευρά μας δεν αποδεχθεί άλλη υποχώρηση, ακόμα και αν προνοεί στα χαρτιά ένα κανονικό κράτος, συνεπάγεται ουσιατικά την άμεση κατάργηση της Κ.Δ., έστω και αν στα χαρτιά αυτό θα καλείται μετεξέλιξη της Κ.Δ. Είναι έτοιμος ο ΠτΔ να αποδεχτεί την κατάργηση της κυριαρχίας της Κ.Δ., που απολαμβάνουμε τώρα, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα και εγγυήσεις για ένα κανονικό κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και δικαίωμα επεμβάσεως;

Αναμένουμε, πετύχει ο ΠτΔ επανέναρξη του διαλόγου να ενημερώσει το λαό για τις περιβόητες συγκλίσεις και να δώσει στη δημοσιότητα το γραπτό και νεφελώδες ως τώρα πλαίσιο Γκουτέρες. Αναμένουμε ότι ο ΠτΔ ουδέποτε θα αποδεχτεί κατάργηση της Κ.Δ., που αποτελεί την τελευταία μας έπαλξη και τον τελευταίο στόχο της Τουρκίας.