Ο Μάρτιν Μπάραμπ, παραγωγός της ταινίας JIU JITSU, μιλά στον «Φ» για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από το νησί μας καθώς και τι πρέπει να γίνει ακόμη, ούτως ώστε να καταστεί η Κύπρος επιτυχημένη κινηματογραφική βιομηχανία.
 
Ο κ. Μπάραμπ χαρακτήρισε ατυχές το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα ένας μηχανισμός διατήρησης της κληρονομιάς που δημιουργείται στην Κύπρο με την έλευση της κινηματογραφικής βιομηχανίας και αναφέρθηκε στα ζητήματα που θα ήθελε να συζητήσει με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έτσι ώστε η Κύπρος να μην χάνει εμπράγματες αξίες.
 
Τώρα που έχουν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα του JIU JITSU, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας σχετικά με την Κύπρο στην ανάληψη μεγάλων παραγωγών όπως αυτή;
 
Δεδομένης της ολοκλήρωσης των γυρισμάτων, κάνουμε μια σύντομη διακοπή για να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε γρήγορα στη μετά-παραγωγή και την παράδοση της ταινίας, καθώς έχουμε δεσμεύσεις προς τους διανομείς μας στο εξωτερικό και στο Invest Cyprus.
 
Σχετικά με την εμπειρία μου στην Κύπρο, θα ήθελα καταρχάς να σας δώσω μερικά στοιχεία, μερικά αριθμητικά δεδομένα, προς δική σας ενημέρωση. Η LBE JIU JITSU AVC δαπάνησε περίπου €1.934.934 σε αεροπορικά εισιτήρια, διαμονές σε ξενοδοχεία και καταλύματα, για να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που έχουν εργαστεί στο έργο. Από ένα συνεργείο 270 ατόμων που εργοδοτήθηκαν τα 220 ήταν από την Κύπρο. Την 17η Ιουνίου βγήκαμε με μια διαφημιστική εκστρατεία αναζήτησης περισσότερων ανθρώπων σε διάφορες θέσεις (56). Σε λίγες μέρες λάβαμε περισσότερες από 1.200 αιτήσεις. Προσλάβαμε άλλα 36 άτομα μετά την ημερομηνία αυτή. Είχαμε περίπου 8.400 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα κυρίως στη Λευκωσία και σε μικρότερο βαθμό στη Λεμεσό. Ξοδέψαμε περίπου 52.000 ευρώ για τη σίτιση των μελών του συνεργείου μας. Χρησιμοποιήσαμε πολλές τοπικές εταιρείες, οι οποίες μας πρόσφεραν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους και οι εργασίες συνεχίζονται. Και αυτό δεν είναι όλο, μόνο μια σύντομη αναφορά. Αναμφίβολα, η κυπριακή οικονομία πρέπει να έχει αισθανθεί τον αντίκτυπο της παραγωγής ταινιών αυτού του μεγέθους. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος.
 
Για εμάς τώρα, ως παραγωγός, η εμπειρία μας στην Κύπρο είναι ότι βρήκαμε εξυπηρετικούς ανθρώπους υπέρ του άρτιου πρόθυμους να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και έτοιμους να πολεμήσουν για τον σκοπό αυτό με αφοσίωση.
 
Οι άνθρωποι βλέπουν, όμως, το συνεργείο να φεύγει, άρα όλα έχουν τελειώσει…
 
Αντίθετα, είμαι εδώ, η εταιρεία είναι εδώ και η δουλειά συνεχίζεται, καθώς έχουμε πολλά ακόμα πράγματα να κάνουμε πριν από την παράδοση, όπως είναι η μουσική, τα ειδικά εφέ, το μοντάζ. 
 
Βρισκόμαστε κάπου στη μέση ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου.
 
Ο Δημήτρης Λογοθέτης βρίσκεται στην Κύπρο φέτος για σχεδόν 4 μήνες. Κάνει ένα σύντομο διάλειμμα τώρα για να είναι με την οικογένειά του στο Λος Άντζελες και σύντομα θα επιστρέψει για να ολοκληρώσει το έργο.
 
Μέσα από την τεράστια εμπειρία σας, τι πρέπει να γίνει ακόμη, ούτως ώστε να καταστεί η νέα αυτή βιομηχανία στην Κύπρο επιτυχημένη και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η μακροζωία της;
 
Έχετε αγγίξει ένα ευαίσθητο θέμα. Στην πραγματικότητα, ανυπομονώ να δω τους αξιωματούχους στο Invest Cyprus και το αρμόδιο Υπουργείο για να το εξηγήσω. Το σημαντικότερο στοιχείο με το οποίο θα πρέπει να καταπιαστούν οι αρμόδιοι είναι να καταστεί το Πιστοποιητικό Επιστροφής Μετρητών της Κύπρου ως ομόλογο τραπεζικά αξιόπιστο. Αυτό σημαίνει ότι οι τοπικές τράπεζες μπορούν να το χρηματοδοτήσουν. Αυτή τη στιγμή, καμία τοπική τράπεζα δεν είναι ή ήταν έτοιμη γι’ αυτό, συνεπώς εμείς φέραμε επιπλέον παραγωγούς, για να χρηματοδοτήσουμε το έργο με πολύ υψηλό κόστος, καθώς δεν είχαμε άλλη επιλογή.
 
Με τα σημερινά δεδομένα αντίληψης, κανονικά δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουμε καν να φτιάξουμε το έργο, καθώς οι αριθμοί δεν έχουν νόημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έρθουν ποτέ στην Κύπρο μεγάλες παραγωγές με εμπράγματη θετική επίπτωση στην τοπική οικονομία και αναφέρομαι σε μερικά από τα στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες, στα οποία αναφέρθηκα πιο πάνω. 
 
Ωστόσο, κάναμε ένα τολμηρό βήμα, ώστε ίσως να μπορέσουμε να αναδείξουμε με πρακτικό τρόπο τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία αναφορικά με τις μεγάλες παραγωγές. Για να είμαστε ειλικρινείς, για το είδος της δουλειάς μας, αυτή ήταν μια μικρή παραγωγή!
 
Τι συναισθήματα αποκόμισαν ο Nicolas Cage και άλλοι διάσημοι ηθοποιοί, όπως οι Alain Moussi, Tony Jaa, Ju Ju Chan, Frank Grillo, σε σχέση με την εμπειρία τους στην Κύπρο;
 
Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματός τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι σας γνώρισαν, εννοώ εσάς του Κύπριους, γεύτηκαν τα φαγητά, τη φιλοξενία σας, τις τοποθεσίες μέσα και έξω από την ταινία. Μπορώ να σας δώσω μια γενική εικόνα, τα αγάπησαν όλα! Θέλουν να επιστρέψουν ιδιωτικά για να απολαύσουν τι έχασαν λόγω υποχρεώσεων στα γυρίσματα. Να σας θυμίσω ότι ο Nic Cage δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση των δικών του γυρισμάτων στην Κύπρο, πριν από ένα μήνα: «Σίγουρα θα επιστρέψω, όλα ήταν πραγματικά υπέροχα». Ορισμένα από τα ταλέντα που έλαβαν μέρος στο JIU JITSU σχεδιάζουν ήδη να φέρουν τις δικές τους ταινίες εδώ. Γνωρίζω ότι έχουν δημιουργηθεί κάποιες καλές σχέσεις, δεσμοί και φιλίες και μόνο ο χρόνος θα δείξει πού μπορεί να οδηγηθεί αυτό. Σίγουρα, ο σπόρος έχει φυτευτεί.
 
Δεν υπάρχει μηχανισμός διατήρησης της κληρονομιάς 
 
Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το υπέροχο σκηνικό του Ναού που φτιάξατε στον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως στη Λευκωσία. Δεδομένης της ολοκλήρωσης των γυρισμάτων, τι κάνατε το σκηνικό αυτό;
 
Ήταν πραγματικά ένα αριστούργημα που κατασκευάστηκε στο χέρι από άριστους τεχνίτες σε ένα εμβαδό πάνω από 1200 τ.μ. Πραγματοποιήσαμε εξαιρετικά καλά γυρίσματα εκεί. Παρεμπιπτόντως, αυτό το σετ κοστίζει περίπου €250-300.000 για την κατασκευή του.
 
Προτείναμε να το χαρίσουμε χωρίς όφελος σε εμάς, σε οποιοδήποτε από τα συναρμόδια Υπουργεία της Κύπρου, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος για πολλές εκδηλώσεις, όπως τελετές αποφοίτησης, εκθέσεις, χώρους γάμου, συνεδρίων, αξιοποίηση από σχολές πολεμικών τεχνών, μουσείο για τον οπτικοακουστικό κλάδο με επισκέψεις από σχολεία και γυμνάσια και λύκεια.
 
Προσφερθήκαμε να δωρίσουμε επίσης κοστούμια και όπλα της ταινίας και φυσικά φωτογραφίες και άλλο οπτικοακουστικό υλικό στο πώς γυρίστηκε το έργο, δηλαδή πίσω από τις κάμερες. Δυστυχώς, η πρότασή μας δεν ευδοκίμησε παρ’ όλο που έγινε η προσπάθεια να διασωθεί το σκηνικό, καθώς δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για τα Υπουργεία να λάβουν απόφαση πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποσυναρμολόγησής του. Έτσι η αλήθεια είναι ότι έχει καταστραφεί.
 
Είναι ατυχές, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ένας μηχανισμός διατήρησης της κληρονομιάς που δημιουργείται στην Κύπρο με την έλευση της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
 
Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θα ήθελα να αναφέρω όταν συναντήσω σύντομα κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην πρόβλεψη ουσιαστικών ζητημάτων, έτσι ώστε η Κύπρος να μην χάνει εμπράγματες αξίες.
 
Τα φώτα στραμμένα στην Κύπρο
 
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την Κύπρο και την κινηματογραφική βιομηχανία;
 
Αν και πέρασα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου στο παρασκήνιο εκτός Κύπρου προσπαθώντας να βρω πηγές χρηματοδότησης επειδή οι τοπικές τράπεζες δεν είναι εξοικειωμένες ή δεν επιθυμούσαν να βασιστούν στο πρόγραμμα επιστροφής μετρητών, αυτή η έλλειψη εμπειρίας μας οδήγησε στην εξεύρεση πολύ δαπανηρών εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, τις οποίες δεν είχαμε ούτε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε. Έτσι ήμασταν και είμαστε υποχρεωμένοι να οικοδομήσουμε μια κινηματογραφική βιομηχανία στην Κύπρο με βάση την πρώτη μας μεγάλη ταινία στην Κύπρο. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον οι τοπικές τράπεζες θα υποστηρίξουν τις μελλοντικές μας παραγωγές εδώ.
 
Έχουμε μια σειρά μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών για να γυρίσουμε εδώ και σε άλλα μέρη του κόσμου. Όλοι περιμένουν να δουν την απόδειξη ότι το πρόγραμμα επιστροφής μετρητών και παροχής κινήτρων που προσφέρει η Κύπρος λειτουργεί εμπράγματα με επιτυχία.
 
Όλος ο κόσμος τώρα κοιτάζει την Κύπρο για να δει την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Εμείς, ως παραγωγοί, έχουμε σταθεί επάξια έναντι των υποχρεώσεών μας κατά το μέγιστο ως προς στα απαιτούμενα του Σχεδίου Ανάπτυξης της Οπτικοακουστικής και συνεχίζουμε να πράττουμε τούτο. Το ερώτημα είναι να παραδώσει και η Κύπρος σε αντιδιαστολή με αυτό, ώστε να μπορέσουμε να δείξουμε στη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα ότι η Κύπρος προσφέρει πραγματικά ένα εφαρμόσιμο Σχέδιο παραγωγών και το οποίο να έχει οικονομικό νόημα για τον παραγωγό. 
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος