Καλύπτουν ή όχι οι ασφαλιστικές εταιρείες και ειδικά τα συμβόλαια ζωής και υγείας τις πανδημίες, είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί τους πελάτες και τις εταιρείες. Λόγω της επικαιρότητας το θέμα απασχόλησε τις εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου, καθώς είναι κάτι άγνωστο στην ασφαλιστική βιομηχανία.
 
Καμία οικονομία ή ο τομέας της υγείας δεν επηρεάστηκε τόσο δραματικά από επιδημία ή πανδημία και ούτε συνηθιζόταν να μπαίνει ως όρος στα ασφαλιστικά συμβόλαια. Αλλά ακόμη και αν υπάρχει αναφορά σε επιδημία, ο όρος διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν.
 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ», ακόμη και αν η κάλυψη από την πανδημία παρέχεται σε ένα ασφαλιστήριο υγείας, η ενεργοποίηση του σχετικού όρου είναι προς το παρόν γράμμα κενό. Εάν κάποιος νοσήσει από τον κορωνοϊό απαγορεύεται να νοσηλευθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ανεξαρτήτως των όρων και των καλύψεων του ασφαλιστηρίου, αφού προς το παρόν η ευθύνη της νοσηλείας όλων των περιστατικών ανήκει αποκλειστικά στο κράτος.
 
Η χρήση σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο θα γίνει μόνον εφόσον επιταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα οι μονάδες εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών νοσοκομείων.
 
Σε περίπτωση θανάτου από τον κορωνοϊό και εφόσον το ασφαλιστήριο δίνει αυτήν την κάλυψη, η ασφαλιστική εταιρεία υποχρεούται να καταβάλει την αποζημίωση στα ασφαλισμένα μέλη που κατονομάζονται στα συμβόλαιο. Επίσης οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να κοιτάξουν στα ασφαλιστήρια συμβόλαια αν υπάρχει αναφορά στους όρους σε επιδημία και αν αυτή είναι βακτηριδιακή ή ιογενής και ποια είναι η λίστα των καλύψεων που παρέχεται.
Eπίσης οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κοιτάξουν στα συμβόλαιά τους τι γίνεται με την ακύρωση διοργανώσεων και εκδηλώσεων. Η κάλυψη για πανδημία δεν κατονομάζεται συνήθως μεταξύ των ασφαλισμένων κινδύνων εκτός και αν ο πελάτης δηλαδή η επιχείρηση έχει ζητήσει ειδικά αυτήν την κάλυψη. Με αυτό το δεδομένο, επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή υποχρεώθηκαν να υπολειτουργήσουν ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης του ιού, δεν αποζημιώνονται.
Γενικά με την πανδημία του κορωνοϊού οι ασφαλιστικές εταιρείες μπαίνουν σε νέα δεδομένα ενώ και οι πελάτες από εδώ και στο εξής θα πρέπει να διευρύνουν το εύρος των καλύψεων. Πάντως υπάρχει προβληματισμός στον ασφαλιστικό τομέα για το πώς θα συμπεριφερθούν οι ασφαλιζόμενοι ενόψει της οικονομικής κρίσης και αρχίζουν να σπεύδουν σε εξαργύρωση των συμβολαίων τους.