To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Φοιτητές στο Μουσείο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Φοιτητές στο Μουσείο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου
  22 Φεβρουαρίου 2020, 7:38 πμ  
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ξεναγήθηκαν στο αρχοντικό του δραγομάνου. 
 
Ποιος ο ρόλος του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου στην ιστορία της Κύπρου; Ποια η αρχιτεκτονική αξία του αρχοντικού στο οποίο έζησε ο Δραγομάνος; Γιατί πρέπει να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του Μουσείου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου και γιατί χρειάζεται να παραμείνει υπο την δικαιοδοσία του Τμήματος Αρχαιοτήτων;
 
Τους δικούς τους προβληματισμούς γύρω από αυτό το επίκαιρο θέμα ανέπτυξαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας οι οποίοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο συνοδευόμενοι από τον καθηγητή τους Γιώργο Χατζηχρίστου.
 
Η Εύη Φιούρη αρχαιολόγος στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ξενάγησε τους φοιτητές στο αρχοντικό και τους εξήγησε ότι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της Κυπριακής αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου. Στην ενδιαφέρουσα περιήγηση είχαν την ευκαιρία να δουν την υπέροχη εσωτερική αυλή με τις στεγασμένες στοές στις τρεις της πλευρές, τη μνημειακή κρήνη και το ιδιωτικό τουρκικό λουτρό (χαμάμ). Από την ξύλινη σκάλα με πέτρινη βάση οδηγήθηκαν  στον όροφο με τον Οντά ένα χώρο που σε ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα του 18ου αιώνα. Τότε που υπηρέτες πηγαινοέρχονταν και ο Δραγομάνος υποδεχόταν τους καλεσμένους του, ενώ η σύζυγός του Μαρουδιά καθόταν στο ξύλινο κιόσκι με το κέντημά της.
Ο χώρος του Οντά είναι επιπλωμένος με χαμηλούς καναπέδες, στρωσίδια από τσόχα και βελούδινα μαξιλάρια. Οι τοίχοι είναι επενδυμένοι με ξύλο, με πολύχρωμες ζωγραφιές με μπουκέτα λουλουδιών. Εκεί υπάρχουν επίσης τα πορτρέτα του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, του γιου του Τζελεπή Γιάγκου και της συζύγου του Ιουλιανής Βοντιτσιάνου, έργα του Κωνσταντίνου Τακκατζιή, του 1851 και 1852 αντίστοιχα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ταβάνι με τον περίτεχνο ξυλόγλυπτο διάκοσμο, επιχρυσωμένο και ζωγραφισμένο με ζώνες λουλουδιών.
 
Σύμβολο αίγλης και εξουσίας
Ο Αντώνης Χατζηκυριάκου ο οποίος διδάσκει Οθωμανική Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ανέφερε στους φοιτητές ότι ο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος είναι μια αμφιλεγόμενη ιστορική προσωπικότητα. «Εντάσσεται στο οθωμανικό ιστορικό πλαίσιο του ύστερου 18ου αιώνα, κατά το οποίο περιφερειακοί μεσάζοντες και προύχοντες συσσώρευαν πλούτο και εξουσία στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη αποτελούσε και αποτελεί σύμβολο της αίγλης και της εξουσίας ενός αξιωματούχου που κατάφερε να επισκιάσει όλους τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του ως φορέας της σουλτανικής εξουσίας. Κατάφερε να διευρύνει το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του πέρα από την ελληνοχριστιανική κοινότητα, υιοθετώντας τον τίτλο του “αντιπροσώπου της επαρχίας” αντί του τίτλου του “αντιπροσώπου των ραγιάδων” που προηγουμένως κατείχε, συμπεριλαμβάνοντας έτσι και την κυρίαρχη μουσουλμανική κοινότητα κάτω από την εξουσία του. Αυτό ήταν ένα ανεπανάληπτο επίτευγμα για έναν χριστιανό στην οθωμανική Κύπρο».
 
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηκυριάκου, ο Κορνέσιος ήταν αυτός που κατάφερε να ανεξαρτητοποιηθεί από την Εκκλησία όσο κανένας άλλος κοσμικός, ιστορικός δρων. «Ο δραγομάνος προκάλεσε εξέγερση με την υπερφορολόγηση και την πρόκληση λιμού. Παρά τις ενστάσεις του όμως στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος καθαιρέθηκε από τον διάδοχό του Κυπριανό αφού έγινε στόχος καταγγελιών για ατασθαλίες και εξορίστηκε».
 
Στης Μαρουδιάς
Η Ευανθία Τσελίκα συντονίστρια του προγράμματος Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μίλησε στους φοιτητές για  την έκθεση που έγινε το 2012-2013 με τίτλο «Στης Μαρουδιάς» στο πλαίσιο της έκθεσης «In Crisis» του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας σε επιμέλεια της ίδιας και της Χρυσταλλένης Λοϊζίδου. Όπως σχολίασε η Εύη Τσελίκα, ένα σημαντικό πρόσωπο που έζησε στο αρχοντικό ήταν η Μαρουδιά δεύτερη σύζυγος του Χατζηγεωργάκη η οποία σχεδόν δεν αναφέρθηκε καθόλου στις δημόσιες συζητήσεις που έγιναν πρόσφατα για το Μουσείο. Ο δρ Σταύρος Καραγιάννης Αναπληρωτής καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αναφέρθηκε επίσης σε μια περφόρμανς που έκανε στο πλαίσιο της έκθεσης «Στης Μαρουδιάς» η οποία είναι εμπνευσμένη από το ποίημα «Ραψωδία του Δραγομάνου» του Στέφανου Στεφανίδη. Ένα μικρό απόσπασμα από τη περφόρμανς παρουσίασε στην αυλή του Αρχοντικού.
 
Η μουσειολόγος - μουσειοπαιδαγωγός Δέσπω Πασιά τόνισε στους φοιτητές τη σημασία της διοργάνωσης εκθέσεων και άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων οι οποίες έγιναν στο αρχοντικό και ανέδειξαν αθέατες και άγνωστες πλευρές που αφορούν το χώρο και τους ανθρώπους που έζησαν σ’ αυτό. Επίσης σχολίασε πως «όταν μελετάς ένα χώρο μνήμης αντι ο κάθε επιστήμονας να εστιάζει στο δικό του κομμάτι είναι πιο παραγωγικό να  συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να υπάρχουν όλες οι οπτικές που θα βοηθήσουν το κοινό να καταλάβει τι σημαίνει δημόσια ιστορία».
 
Στη συζήτηση που ακολούθησε της ξενάγησης ο Γιώργος Χατζηχρίστου αρχιτέκτονας και καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σχολίασε ανάμεσα σ’ άλλα ότι «η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα κοινό αγαθό και πλούτος που δεν πρέπει να έχει ιδιοκτήτες» και έδωσε στους φοιτητές την ευκαιρία να εκφράσουν τους δικούς τους προβληματισμούς στο επίκαιρο θέμα του Μουσείου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.
  Μαρία Παναγιώτου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...