Ο θρησκευτικός έλεγχος των κατεχομένων στα μέτρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ΑΚΡ αποτελεί έναν ακόμα στόχο της Άγκυρας. Μέσα από συγκεντρώσεις οι εγκάθετοι της Τουρκίας προσπαθούν να προωθήσουν τα διδάγματα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που κυβερνά την Τουρκία. Επιχειρώντας ταυτόχρονα να μετατρέψουν τους Τουρκοκύπριους από μια καθαρά κοσμική κοινότητα σε ισλαμική. 

Οι κινήσεις αυτές από πλευράς Τουρκίας δείχνουν τις βαθύτερες βλέψεις που έχει η Άγκυρα σε σχέση με τα κατεχόμενα. Βλέψεις που δεν είναι άλλες από την προσάρτηση των κατεχομένων στην τουρκική επικράτεια, αν και η τουρκοκυπριακή ηγεσία συνεχίζει να διαμηνύει πως η Άγκυρα εργάζεται με στόχο τη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου κράτους». 

Ο νέος «επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων» έστειλε σε ακροατήριο γυναικών που συγκεντρώθηκε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να παρακολουθήσουν μια ομιλία του, συντηρητικά μηνύματα, τα οποία είναι ευθυγραμμισμένα με την κοινωνική γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την «Μπούγκιουν Κίμπρις», ο διορισμένος από την Τουρκία επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων καθηγητής Αχμέτ Ουνσάλ παρουσίασε την «αποδεκτή (ιδανική) σύζυγο» και τα καθήκοντά της σε σεμινάριο που διοργάνωσε χθες για τις γυναίκες στην Αμμόχωστο, στέλνοντας το μήνυμα «παντρευτείτε και αυξηθείτε».

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του τεμένους Πολάτπασα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, οι γυναίκες παρακολούθησαν σεμινάριο με θέμα «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του γάμου στο Ισλάμ». Το σεμινάριο παρακολούθησαν επίσης νεαρά κορίτσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επτά βήματα Ερντογάν για τα κατεχόμενα

Ο κ. Ουνσάλ ισχυρίστηκε ότι «όταν μια κοπέλα βρίσκει ταίρι, είναι απαραίτητο να την παντρευτεί αμέσως χωρίς να περιμένει». «Η θρησκεία μας λέει να παντρεύεστε και να αυξάνετε τον αριθμό σας, να πολλαπλασιάζεστε. Λέει ότι η ούμμα (ισλαμική κοινότητα) του Μωάμεθ πρέπει να είναι πολυάριθμη, γι’ αυτό παντρευτείτε», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με την «Μπούγκιουν Κίμπρις», ο κ. Ουνσάλ ανέφερε ακόμα ότι «μερικοί άνθρωποι παντρεύονται, περνούν τα χρόνια και ακόμα δεν έχουν παιδιά, γιατί; Έχουμε μια γάτα! Αποκλείεται, ο λόγος του γάμου είναι η αναπαραγωγή, η τεκνοποίηση. Όχι για να διασκεδάσουμε!». 

Είπε, επίσης, ότι «ένας παντρεμένος άνδρας πρέπει να φροντίζει τη γυναίκα του, αν δεν μπορείς, μην παντρευτείς. Δεν μπορείς να δουλέψεις λέγοντας ότι η ζωή είναι κοινή. Οι γυναίκες εργάζονται για τους άνδρες. Είναι επίσης καθήκον των ανδρών να πληρώνουν τα έξοδα στέγασης, ένδυσης και υγείας. Οι άνθρωποι παντρεύονται για να αναπαραχθούν. Ως εκ τούτου, η γυναίκα πρέπει να ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του συζύγου της στο κρεβάτι. Οι ανάγκες της θα ικανοποιηθούν». 

Κι ενώ η Άγκυρα φροντίζει και για το θρησκευτικό έλεγχο των Τουρκοκυπρίων μέσα από την προώθηση θέσεων και απόψεων ξένων προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Ερσίν Τατάρ και η ηγεσία στα κατεχόμενα μιλούν για τη συμβολή της Τουρκίας προκειμένου να καταστούν τα κατεχόμενα «ανεξάρτητο κράτος». Ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του επανέλαβε τη θέση του για «δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστούς λαούς στην Κύπρο» και υποστήριξε ότι «το πιο σωστό είναι να μπορούν να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των ξεχωριστών λαών στις διεθνείς πλατφόρμες», όμως αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε μερικούς οργανισμούς για νομικούς λόγους.

Ο «πρόεδρος» της λεγόμενης «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, Ζορλού Τορέ, δήλωσε (πηγή Μπαϊράκ/ΓΤΠ) πως εάν η «κρατική» ύπαρξη της «ΤΔΒΚ» γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους, μπορεί να αναζητηθεί μια λύση που θα βασίζεται στην «κυριαρχία των δύο κρατών», αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εταιρική σχέση εάν συνεχιστούν προσεγγίσεις όπως ότι πρέπει να υπάρξει άρση των εγγυήσεων.

Ο Τορέ στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν πολύ βαθιές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων και «ότι ο εθνικός σκοπός, που πραγματοποιείται με την προσθήκη της γαλάζιας πατρίδας, φέρνει μια ευρύτερη διάσταση στο Κυπριακό». «Αυτή η υπόθεση», συνέχισε ο Τορέ, «μπορεί να τύχει διαχείρισης μόνο μαζί με την Τουρκία. Το υποκείμενο είναι η εθνική υπόθεση. Δεν είναι μόνο ο τουρκοκυπριακός λαός, αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται με την κοινή δράση Τουρκίας και ΤΔΒΚ. Δεν γίνεται ποτέ χωρίς την Τουρκία».