Μπαίνουμε και στην τελευταία εβδομάδα Μαρτίου και στην επαρχία Πάφου έχει μόλις σήμερα υπερχειλίσει το πρώτο φράγμα, την στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια τα μικρότερα από αυτά υπερχείλιζαν με τις πρώτες βροχές του χειμώνα. Η κατάσταση αυτή είναι, επισημαίνουν οι αρμόδιοι, ενδεικτική της κακής κατάστασης των υδρολογικών δεδομένων και των δυσκολιών που θα υπάρξουν κυρίως τη νέα χρονιά, αφού φέτος υπάρχει ικανό απόθεμα από την περυσινή πολύ σημαντική πληρότητα.

Στην Πάφο, υπερχείλισε σήμερα, έστω και με καθυστέρηση μηνών, το μικρότερο φράγμα της Κύπρου, αυτό της Αργάκας, χωρητικότητας μόλις 980 χιλιάδων κυβικών μέτρων, ενώ πιθανή θεωρείται το επόμενο διάστημα η υπερχείλιση του δεύτερου μικρότερου, επίσης χωρητικότητας κάτω του ενός εκατομμυρίου κυβικών μέτρων, αυτό του Πωμού. 

Βάσει του χθεσινού δελτίου πληροτήτων των φραγμάτων που εκδίδει το Τμήμα Υδάτων ο Πωμός βρίσκεται στο 93,4% της χωρητικότητας του. Σε όλα τα άλλα φράγματα της Πάφου τα σημερινά ποσοστά πληροτήτων δεν δημιουργούν αισιοδοξία για υπερχειλίσεις φέτος.

Ενδεικτικά, το μεγαλύτερο φράγμα της Πάφου και δεύτερο μεγαλύτερο παγκυπρίως, ο Ασπρόκρεμμος, είναι σε ποσοστό πληρότητας 80,5%, η Κανναβιού σε 70,4%, ο Μαυροκόλυμπος στο 60,3%, η Ευρέτου στο 72,4% και η Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς στο 74,8%.