Γέμισε χρώματα κι αρώματα η νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας, με τους παραγωγούς και τους μικροπωλητές να δίνουν ζωή στο χώρο, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα στα οποία προχώρησε τα τελευταία χρόνια ο Δήμος της πόλης. Από το προπερασμένο Σάββατο, η Δημοτική Αγορά άρχισε να γράφει ιστορία στην καρδιά της πόλης, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για τόνωση του εμπορικού κέντρου. 

Οι παλιοί παραγωγοί της υπαίθριας λαϊκής αγοράς, που θα λειτουργεί κάθε Σάββατο, ήταν σαν έτοιμοι από καιρό για την νέα εποχή δίνοντας ώθηση στους, κυρίως νέους σε ηλικία, μικροπωλητές, που εγκαταστάθηκαν στον εσωτερικό χώρο, που θα λειτουργεί καθημερινά. Ο «Φ» βρέθηκε στη Αγορά την πρώτη μέρα λειτουργίας της, καταγράφοντας εικόνες και τις πρώτες αντιδράσεις των επαγγελματιών που δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους. 

Ο περισσότερος κόσμος που έσπευσε στο χώρο, περνούσε πρώτα από τη λαϊκή αγορά, που στήθηκε στο ίδιο σημείο όπου λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες. Η ευχή των παραγωγών, είναι ν’ αποκτήσει την παλιά της αίγλη, η λαϊκή, προσελκύοντας δημότες απ’ όλη τη Λάρνακα, που μέχρι πρότινος δεν την επέλεγαν λόγω και της έλλειψης χώρων στάθμευσης. Πλέον υπάρχει κλειστός χώρος στάθμευσης στην Δημοτική Αγορά, ενώ ο Δήμος Λάρνακας ενοικιάζει από ιδιώτη και προσφέρει δωρεάν κάθε Σάββατο μέχρι τις 12:00 το χώρο στάθμευσης «Καραγιάννη» επί της Αγίου Λαζάρου, προκειμένου να διευκολυνθεί και η πρόσβαση ηλικιωμένων.   

Οι πλείστοι πωλητές στη λαϊκή αγορά της Λάρνακας παράγουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους. Ένας από αυτούς είναι ο Λάμπρος Σοφοκλέους από τους Αγίους Βαβατσινιάς, που είναι από τις παλιές καραβάνες. «Είμαι 61 χρονών και έρχομαι εδώ από τα 15 μου. Ερχόμουν με τον πατέρα μου και πουλούσαμε με το σελίνι. Βάζαμε τα προϊόντα σε ξύλινες κάσιες και κοφίνια και τα φέρναμε στην καμπίνα του λεωφορείου». Ο κ. Λάμπρος, είναι ενθουσιασμένος με το νέο του χώρο, αφού πλέον τοποθετεί τα προϊόντα του σε πάγκο. «Πρώτα απ’ όλα είναι καθαρά, δεν είμαστε μες τα χώματα. Να καλέσουμε τον κόσμο να έρθει εδώ για να δει το έργο και τους παραγωγούς που πωλούν πάντα φρέσκα προϊόντα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι θα λειτουργήσει η Δημοτική Αγορά Λάρνακας

Η «μορφή» της λαϊκής, ο 77χρονος φθαρτέμπορας, Χάρης Παυλικκάς από το Κίτι, πωλεί προϊόντα σε υπαίθριες αγορές εδώ και 55 χρόνια. «Εν πολλά ωραία η νέα Δημοτική αγορά, αλλά εγίναν και λειτουργικά λάθη που ελπίζουμε να διορθωθούν στην πορεία. Εγώ έφτασα τη λαϊκή στις δόξες της, επουλούσα 500 κάσιες την ημέρα και έφκαλλα 1000 λίρες. Πλέον ο κόσμος δεν βαστά χρήματα». Δούλεψαν, όπως λέει, πολύ σκληρά με τη σύζυγό του για ν’ ανταπεξέλθουν. «Ξεκινούσαμε που η ώρα μια τα ξημερώματα και πηγαίναμε σπίτι η ώρα 8 τη νύκτα. Πηγαίναμε τρεις φορές στη Λευκωσία και μια φορά Λάρνακα. Εν κοιμόμασταν σχεδόν καθόλου, όμως, δόξα τω Θεώ». 

Τον δικό της πάγκο απέκτησε και η 80χρονη Ελένη Μηνά από την Αγροκηπιά, η οποία πωλεί αυγά, χαλούμι και μέλι που παράγει η οικογένειά της. «Η νέα αγορά εν πολλά ωραία και ελπίζω να πάμε πιο καλά παρά που είμαστε. Ήταν μέτρια η κίνηση τα τελευταία χρόνια». 

Από φρούτα μέχρι κρασιά και τυριά στο εσωτερικό 

Οι μυρωδιές ξεχειλίζουν στον εσωτερικό ισόγειο χώρο της Δημοτικής Αγοράς, που έχει κλέψει τις εντυπώσεις και συνεχίζει να αποσπά διθυραμβικά σχόλια. Τα μικρά καταστήματα που άνοιξαν, ομόρφυναν ακόμη περισσότερο τον χώρο. Ήδη έχουν ανοίξει αρκετές φρουταρίες και καταστήματα πώλησης γλυκών, αρτοποιημάτων, κρασιών, τυριών και άλλων παραδοσιακών προϊόντων.  

Καλεί τον κόσμο να επισκεφθεί το χώρο, για να πάρει πιο φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε καλύτερες τιμές ο Αγαθοκλής Αλκιβιάδης, παραγωγός από τους Αγίους Βαβατσινιάς, ο οποίος θα έχει πλέον καθημερινή παρουσία στο χώρο. «Έρχομαι εδώ και 20 χρόνια στη λαϊκή της Λάρνακας και τώρα θα έχω και φρουταρία στη Δημοτική αγορά. Ελπίζουμε αυτό το έργο να βοηθήσει για να έρθει πιο πολύς κόσμος. Εδώ τα προϊόντα μας είναι πιο φρέσκα και έχουμε πιο καλές τιμές».  

Τα πλείστα καταστήματα τα διαχειρίζονται νέοι σε ηλικία, που ανέλαβαν να προωθήσουν την παραγωγή οικογενειακών επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους ο Ανδρέας Αντωνίου, 25 χρόνων, ο οποίος πωλεί τα προϊόντα που παράγει το γαλακτοκομείο του πατέρα του. «Μάθαμε πως θ’ ανοίξει η αγορά και κάναμε αίτηση για κατάστημα. Σκεφτήκαμε πως είναι ένα ωραίο έργο για τη Λάρνακα και θέλαμε να είμαστε μέρος του. Όταν μπήκα μέσα την πρώτη φορά εντυπωσιάστηκα, επειδή δεν την περίμενα έτσι. Πιστεύω πως θα φέρει πολύ κόσμο». 

Στην είσοδο, έχει στήσει την φρουταρία της η Μαρία Γεωργίου, η οποία διαφημίζει με πάθος την πραμάτεια της, στα ελληνικά αλλά και τα αγγλικά. «Είμαι πάντα θετική και προσπαθώ να δίνω θετική ενέργεια και στους άλλους», λέει, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το έργο. «Η Λάρνακα αλλάζει προς το καλύτερο και ευχαριστούμε το δήμαρχο που ήταν κάθε λεπτό μαζί μας».