Η Σύνοδος Κορυφής στις 23-24 Μαρτίου θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο τεστ για το Νίκο Χριστοδουλίδη στην Προεδρία, όσον αφορά το Κυπριακό. Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρώτη του Σύνοδο ως αρχηγός κράτους, θέλει να φύγει από αυτή, έχοντας στις αποσκευές του ένα θετικό αποτέλεσμα.

Αυτό ουσιαστικά ερμηνεύεται ως μία πρώτη κίνηση αξιολόγησης για τον ίδιο σε σχέση με τη δημιουργία εκ νέου προϋποθέσεων για νέα κινητικότητα στο Κυπριακό. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι γνωστές και επαναβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης που είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ερσιν Τατάρ πριν από μερικές μέρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: O εφιάλτης του κυβερνητικού σχήματος – Οι 5 λάθος κινήσεις

Η επιμονή της τουρκικής πλευράς στη θέση για δύο κράτη και αναγνώριση κυριαρχίας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θέλει, στη βάση και των προεκλογικών του δεσμεύσεων για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στον Κυπριακό, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα λειτουργήσουν από την μια ως κίνητρο για την Τουρκία και από την άλλη ως μοχλός πίεσης. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει οι Βρυξέλλες να μπουν σε μία διαδικασία διασύνδεσης των ευρωτουρκικών ζητημάτων με τη λύση του Κυπριακού. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τεράστιο το βάρος της ευθύνης του νέου Προέδρου

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας επενδύει στις καλές σχέσεις που έχτισε με ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στην βοήθεια του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τυγχάνει αναγνώρισης και εκτίμησης μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. Το προεκλογικό σκηνικό στην Ελλάδα, καθώς επίσης και τραγωδία στα Τέμπη, είναι ασφαλώς συγκυρίες που δεν είναι ευνοϊκές καθώς η ελληνική Κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί μεγάλα ανοικτά μέτωπα. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις 14 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει το πρώτο επίσημο ταξίδι του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο σκοπός του ταξιδιού κάθε άλλο παρά εθιμοτυπικός θα είναι καθώς σκοπός θα είναι ο συντονισμός των δύο κυβερνήσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε σε δηλώσεις του το προηγούμενο διάστημα, στο περιθώριο της Συνόδου θα επιδιώξει να έχει διμερείς συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες αλλά και αξιωματούχους της ΕΕ, όπως επίσης και με τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ. Είπε ακόμα ότι είναι έτοιμο και το έγγραφο που θα καταθέσει σε σχέση με το Κυπριακό  Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες για να υπάρξει σειρά συναντήσεων με σημαντικούς ευρωπαίους ηγέτες όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, καθώς επίσης και με την Πρόεδρο της Κομισιόν.

>> ΑΤΑ και τετράμηνα

Στο εσωτερικό μέτωπο, οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη στρέφονται στο θέμα της ΑΤΑ και της επανεξέτασης του συστήματος εξετάσεων τετραμήνων στη μέση εκπαίδευση. Σε συνεννόηση με τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Παιδείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει στο ζήτημα της ΑΤΑ να ξεκινήσει σύντομα ο διάλογος, ενώ όσον αφορά τις εξετάσεις τετραμήνων, στόχος είναι η έναρξη ζυμώσεων και συζητήσεων για βελτιώσεις ή και εφαρμογής νέου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών στη μέση εκπαίδευση. Ένας θεσμός που φέτος που εφαρμόστηκε πρώτη φορά και στα γυμνάσια, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και συζητήσεις.

Για το ζήτημα της ΑΤΑ, το οποίο αποτελεί και την πιο καυτή πατάτα που κληρονόμησε η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδης, ο νέος Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, είχε δηλώσει την προηγούμενη βδομάδα στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι η διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν την ΑΤΑ, αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας, ανέφερε ακόμα ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και πως θα θέσει επί τάπητος όλες τις προσεγγίσεις, έχοντας πάντοτε ως στόχο τη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης.

Διευκρίνισε πως οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους, δεν επιτρέπουν την καταβολή της ΑΤΑ στο 100%.