Η αποχή, το λευκό και το άκυρο ως επιλογές πολιτικής διαμαρτυρίας έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: Δεν λαμβάνονται υπόψη στο τελικό αποτέλεσμα και κατ’ επέκταση στα ποσοστά των κομμάτων ή των υποψηφίων, ανάλογα με την εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς, τα 3.459 ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν την περασμένη Κυριακή ως λευκά δεν είναι τίποτε άλλο παρά χαμένες ψήφοι.
Τα τελευταία 24ωρα άρχισε να αναπτύσσεται μια παραφιλολογία κυρίως στο διαδίκτυο σε ό,τι αφορά στην επιλογή της λευκής ψήφου στο ενδεχόμενο τα κόμματα του κεντρώου χώρου που στήριξαν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου να καταλήξουν τελικά, όλα ή κάποια εξ αυτών, στην επιλογή της λευκής ψήφου, θέλοντας έτσι να στείλουν το μήνυμα ότι δεν τους εκφράζει η υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη αλλά ούτε και του Σταύρου Μαλά. Συγκεκριμένα, λέγεται και γράφεται πως αν υπάρχουν πέραν του 50% λευκά ψηφοδέλτια επί του συνόλου των ψηφισάντων, τότε, οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα ακυρωθούν.
Ουδέν αναληθέστερον. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, η λευκή ψήφος θεωρείται άκυρη ψήφος. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη διατύπωση στο άρθρο 31 (6Α) του εκλογικού νόμου: «Ο Έφoρoς απoρρίπτει ως άκυρov παv ψηφoδέλτιov: (α) τo oπoίov δεv φέρει τη σφραγίδα ή άλληv επίσημov βεβαίωσιv ως έχει καθoρισθή, (β) τo oπoίov φέρει oιovδήπoτε γράμμα ή σημείov διά τoυ oπoίoυ δύvαται vα εξακριβωθή η ταυτότης τoυ εκλoγέως, (γ) εκ τoυ oπoίoυ oιovδήπoτε oυσιώδες μέρoς ελλείπει και (δ) εκ τoυ oπoίoυ καθίσταται αδύvατov vα εξακριβωθή η θέλησις τoυ εκλoγέως (σ.σ. λευκή ψήφος)».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο 28.6% η αποχή – 12 μονάδες μεγαλύτερη από το 2013
Όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, ακόμη και στο απομακρυσμένο σενάριο, την ερχόμενη Κυριακή, το σύνολο των λευκών ψηφοδελτίων να ανέλθει στο 90%, τότε, νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί εκείνος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες έγκυρες ψήφους από το εναπομείναν ποσοστό του 10%. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκλογών, ο μόνος λόγος που καταγράφονται στα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης τα λευκά ψηφοδέλτια είναι για σκοπούς στατιστικής.
Έτσι, λοιπόν, είναι πλέον σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το λευκό, το άκυρο, όπως και η αποχή δεν προσμετρώνται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό στην πράξη σημαίνειν ότι το ποσοστό των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας που καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή υπολογίστηκε με βάση τον αριθμό των ψηφισάντων των οποίων η ψήφος κρίθηκε ως έγκυρη. Δηλαδή, από το σύνολο των 550.876 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν την περασμένη Κυριακή, αφαιρέθηκαν οι 154.927 ψηφοφόροι που επέλεξαν αποχή, οι 3.459 ψηφοφόροι που έριξαν λευκό καθώς και οι 5.879 ψηφοφόροι τα ψηφοδέλτια των οποίων κρίθηκαν ως άκυρα για διάφορους λόγους.
Συνεπώς, εκείνοι που αποφάσισαν, την περασμένη Κυριακή, ποιοι υποψήφιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, καθορίζοντας μάλιστα και τα ποσοστά των υποψηφίων, ήταν οι 386.611 ψηφοφόροι τα ψηφοδέλτια των οποίων κρίθηκαν ως έγκυρα. Λόγω του γεγονότος ότι συνολικά 164.265 ψήφοι (αποχή, λευκά και άκυρα) δεν λήφθηκαν υπόψη στο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της περασμένης Κυριακής, άλλαξε και το τελικό ποσοστό των υποψηφίων που έλαβαν. Για την ακρίβεια, το γεγονός αυτό ενίσχυσε τα ποσοστά τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άρθρο «Φ»: Η αποχή νίκησε αλλά κανείς δεν ασχολείται με το φαινόμενο
Επί τούτου, αρκούντως ενδεικτικό είναι το εξής απλοϊκό παράδειγμα: Από τους συνολικά 100 ψήφους, ο υποψήφιος Α έλαβε 40 ψήφους, ο υποψήφιος Β έλαβε 30 ψήφους και ο υποψήφιος Γ έλαβε 10 ψήφους και είχαμε 10 λευκά και 10 άκυρα ψηφοδέλτια. Άρα, τα ποσοστά των τριών υποψηφίων θα υπολογιστούν επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, δηλαδή με βάση τα 80 ψηφοδέλτια (μείον 10 λευκά και 10 άκυρα) με τα ποσοστά των τριών υποψηφίων να διαμορφώνονται ως ακολούθως: Ο υποψήφιος Α με 40 ψήφους θα λάβει ποσοστό 50%, ο υποψήφιος Β με 30 ψήφους θα λάβει ποσοστό 37,5% και ο υποψήφιος Γ με 10 ψήφους θα λάβει ποσοστό 12,5%.
Η αποχή και η συσπείρωση
Μιλώντας με εκλογολόγους για το τι σημαίνει στην πράξη η αποχή και πώς επηρεάζει, εάν επηρεάζει, το εκλογικό αποτέλεσμα, μας υπέδειξαν ότι το ποσοστό της αποχής έχει τη σημασία του, διότι επωφελούνται οι υποψήφιοι που στηρίζονται από κόμματα που καταγράφουν τη μεγαλύτερη εκλογική συσπείρωση. Για παράδειγμα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή, εάν τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ που είναι οι βασικοί υποστηρικτές των υποψηφίων Μαλά και Αναστασιάδη έχουν μεγάλη συσπείρωση, τότε, όλο και περισσότεροι θα προσέλθουν να ψηφίσουν. Εάν ένα από τα δυο κόμματα καταγράψει μικρότερη συσπείρωση και οι ψηφοφόροι του δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, τότε, η δική τους αποχή θα επιβραβεύσει το αντίπαλο κόμμα και τον υποψήφιό του που πέτυχε μεγαλύτερη συσπείρωση.
Υπάρχει και η ευτράπελη εξήγηση: Αν μετρούσαν, την περασμένη Κυριακή, η αποχή και τα λευκά, που συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό 29%, τότε, ο κανένας θα περνούσε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με τον Νίκο Αναστασιάδη καθώς σ’ αυτή την περίπτωση, τα ποσοστά τόσο του κ. Αναστασιάδη όσο και του κ. Μαλά θα ήταν σαφώς μειωμένα. Για την ακρίβεια, κανένας από τους δυο δεν θα ξεπερνούσε το 25%.