Δάκρυα συγκίνησης για τη χαμένη μάχη, αλλά και περηφάνια για τον αγώνα αξιοπρέπειας που έδωσαν, ήταν το κύριο σκηνικό στο επιτελείο του υποψηφίου Σταύρου Μαλά. Ταυτόχρονα όμως, ήταν διάχυτη η απογοήτευση και η πικρία του που ενίοτε γίνονταν και θυμός στα πηγαδάκια των υποστηρικτών, ενάντια στις ηγεσίες αλλά και τον κόσμο του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Ιδιαίτερα σε αυτούς που έμειναν μέχρι το τέλος και δεν έλεγαν να αποχωρήσουν ακόμα και μετά το πέρας της ομιλίας του Σταύρου Μαλά.

Το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής τους έκανε να ελπίζουν ότι μπορούσε να γίνει η ανατροπή, εάν υπήρχε η ανάλογη στήριξη και από τους ψηφοφόρους που τον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει κάποιον άλλο υποψήφιο και οι βλέψεις τους ασφαλώς στρέφονταν προς τους ψηφοφόρους του Νικόλα Παπαδόπουλου. Αυτό το οποίο συζητείτο στα πηγαδάκια είναι ότι οι ηγεσίες και οι ψηφοφόροι των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, παρά το γεγονός ότι τόνιζαν την ανάγκη για αλλαγή και παρά τις δηλώσεις και τα «φλέρτ» πριν τον πρώτο γύρο εντούτοις γύρισαν ουσιαστικά την πλάτη στο Σταύρο Μαλά, επανεκλέγοντας είτε με την ψήφος τους, είτε με την μη ψήφο προς τον Μαλά, τον Νίκο Αναστασιάδη. «Νομίζουν ότι εν να μας γελάσουν τζαι εν να τους ψηφίσουμε να βγουν την άλλη πενταετία. Έτσι να πουν του νου τους», έλεγε μια κυρία στο επιτελείο με αρκετούς από τους θαμώνες να συμφωνούν με την αναφορά της. «Ως και εκείνοι της ΕΔΕΚ δεν μας ψήφισαν», μονολογούσαν, αναφερόμενοι σε παλαιότερες συνεργασίες, όταν για τους ψηφοφόρους του σήμερα λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, το ΑΚΕΛ ήταν πάντα το όχημα για ανέλιξη στην εξουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο κόσμος στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά είχε αρχίσει να φτάνει από νωρίς. Άλλοι μόνοι τους, άλλοι συνοδευόμενοι από συζύγους και παιδιά, προσέρχονταν στον χώρο, συγκρατημένοι μεν, αλλά με την ελπίδα για το καλύτερο να είναι διάχυτη στα βλέμματά τους. Όλοι συνομιλούσαν μεταξύ τους και προσπαθούσαν να υποκλέψουν από τους υπόλοιπους κάποιες πληροφορίες για το «πώς είχαν τα πράγματα». 

Ο ίδιος ο Σταύρος Μαλάς και οι στενοί του συνεργάτες ήταν και αυτή την Κυριακή από νωρίς στο επιτελείο. Αυτήν τη φορά όμως οι πληροφορίες που έφταναν από το επιτελείο δεν ήταν το ίδιο ενθαρρυντικές όπως την προηγούμενη εβδομάδα. Όλοι παρέπεμπαν στο άνοιγμα των καλπών και συνέστηναν υπομονή, δηλώνοντας συγκρατημένοι. Φαινόταν ωστόσο ότι η εικόνα που είχαν από τις δικές τους εκτιμήσεις δεν ήταν καθόλου θετική. 

Παρόλα αυτά, μέχρι τις 6:00 η ώρα το επιτελείο ήταν σχεδόν κατάμεστο από τον κόσμο που έφτανε διαρκώς, με αυτοκόλλητα κολλημένα στο αριστερό πέτο, στην πλευρά της καρδιάς. Κάποιοι κρατούσαν και μικρές κυπριακές σημαίες, αναμένοντας με αγωνία αρχικά τα αποτελέσματα των exit polls. Με την ανακοίνωση τους ήρθε και το πρώτο μούδιασμα. Η διαφορά ήταν μεγάλη και όλες οι έρευνες κάλπης έδειχναν ότι σε κάθε σενάριο ο Σταύρος Μαλάς δεν θα ήταν αυτός που θα πήγαινε στο στάδιο «Ελευθερίας – Τάσσος Παπαδόπουλος» για την ανακήρυξη. 

Η Ζαχαρούλα Μαλά ήταν από νωρίς αυτή τη φορά στο επιτελείο να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα μαζί με τους υπόλοιπους θαμώνες του επιτελείου. Εκεί βρέθηκε και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Πιτσιλλίδης ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής είχε δηλώσει τη στήριξή του στον Σταύρο Μαλά.

Με το πέρασμα του χρόνου το αποτέλεσμα των exit polls αποτυπωνόταν πλέον στην κάλπη και λίγο πριν τις 07:00, ο στενός συνεργάτης του υποψηφίου, Λεόντιος Φιλοθέου, κατέβηκε στο ισόγειο ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ότι ο Σταύρος Μαλάς είχε ήδη συγχαρεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τηλεφωνικά και ότι ανέμενε τον γγ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για να έλθει στο επιτελείο για να προβεί στη δήλωσή του. Αυτό έγινε λίγο πριν τις 8:00 με τον Άντρο Κυπριανού να καταχειροκροτείται από τον κόσμο που δεν έφυγε και θέλησε να μείνει μέχρι το τέλος και να αποδώσει ένα ζεστό χειροκρότημα στον Σταύρο Μαλά.

Ο ίδιος ο υποψήφιος κατέβηκε μετά από λίγο κάτω συνοδευόμενος από τη σύζυγό του καταχειροκροτούμενος, χαιρετώντας έναν – έναν τους υποστηριχτές του που ήταν εκεί με τη συγκίνηση να είναι εμφανή στα πρόσωπα όλων.

«Θα παραμείνω ενεργός πολίτης»

Σ. Μαλάς: Ο αγώνας ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει στις εκλογικές διαδικασίες

Ο Σταύρος Μαλάς, έχοντας από τη μια τον πατέρα του και από την άλλη τη σύζυγό του, συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του και ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους, ιδιαίτερα τον κόσμο της Αριστεράς. Ευχαρίστησε επίσης τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Γιώργο Λιλλήκα για τον αγώνα τους και τη συμβολή τους στη δημοκρατική αντιπαράθεση, όπως ανέφερε.

«Γνωρίζω ότι το αποτέλεσμα, σας απογοήτευσε αλλά οφείλουμε να το σεβαστούμε», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης. «Και πάνω από όλα να γνωρίζουμε όλοι και όλες ότι ο αγώνας μας, άξιζε. Και πάντα θα αξίζει ο αγώνας αυτός, που ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει στις εκλογικές διαδικασίες», δήλωσε. 

Όπως είπε, ο αγώνας για επανένωση της Κύπρου, για κοινωνική δικαιοσύνη και ο αγώνας για τις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της προόδου θα συνεχιστεί. 

Τόνισε επίσης ότι δεν θα πάψει να είναι ενεργός πολίτης. «Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ωστόσο, ότι η προσπάθειά μας θα έχει αφήσει κάτι θετικό πίσω της για την πολιτική ζωή της Κύπρου», σημείωσε. «Ελπίζω ότι όλους αυτούς τους μήνες πετύχαμε να δείξουμε ότι ο πολιτικός διάλογος και η αντιπαράθεση ιδεών μπορούν να διεξάγονται με έναν διαφορετικό τρόπο. Χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ακρότητες, χωρίς αλαζονεία», υπέδειξε με νόημα. 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Σταύρος Μαλάς, σε μια ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή, ευχαρίστησε την οικογένειά του. «Τον πατέρα μου, και τη μητέρα μου που παρακολουθεί. Τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, που κι αυτοί έδωσαν τον δικό τους αγώνα και πλήρωσαν και το δικό τους τίμημα», ανέφερε με δάκρυα στα μάτια και ο ίδιος αλλά και όλοι όσοι βρίσκονταν δίπλα του.   

Ενοχοποίησε τον ενδιάμεσο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ – Αιχμές για Νικόλα με βάση συνέντευξή του 

Με αιχμές προς τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο και αίτημα την αλλαγή στη διακυβέρνηση, έκανε την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος  ο ηγέτης του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Μια γραμμή που ακολουθήθηκε από το σύνολο των στελεχών του κόμματος της Αριστεράς που παρουσιάστηκαν στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελς. 

Ο Αντρος Κυπριανού τόνισε ότι το ΑΚΕΛ υπηρέτησε σταθερά τον στόχο της αλλαγής ενώ επέκρινε τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ότι επέλεξαν να νίψουν τα χείρας τους, την κρίσιμη ώρα του δευτέρου γύρου προσάπτοντας τους ασυνέπεια. «Αν παρέμεναν πιστοί στον στόχο, ανέφερε ήταν προφανές ότι η Αλλαγή θα επιτυγχανόταν, ικανοποιώντας τις προσδοκίες του λαού». Προέτρεψε τον λαό να ενισχύσει τη στήριξή του προς το ΑΚΕΛ και σημείωσε ότι  το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί το κόμμα του, ωστόσο δήλωσε σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία. Μίλησε Εδωσε το στίγμα για την επόμενη μέρα σημειώνοντας ότι «ο αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ, θα συνεχίσει αμείωτος την επόμενη πενταετία, για να θέσουμε τις βάσεις για την επίτευξη της αλλαγής». «Έχουμε ριζικά διαφορετική αντίληψη στην κοινωνικοοικονομική πολιτική. Ο κ. Αναστασιάδης για πέντε χρόνια κυβέρνησε με σκοπιμότητες και έδωσε πάρα πολλά στους λίγους και ελάχιστα στους πολλούς», δήλωσε.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού  ήταν έντονα επικριτικός σημειώνοντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αποδείχτηκε αναξιόπιστος, με το ΑΚΕΛ να ιεραρχεί το Κυπριακό ως «ύψιστο θέμα προτεραιότητας» που αφορά «στην επιβίωση του λαού στη Γη που τον γέννησε».

Τα στελέχη του ΑΚΕΛ επικαλούνταν τη συνέντευξη Νικόλα Παπαδόπουλου στην Καθημερινή για στήριξη του αντιπάλου του Νίκου Αναστασιάδη, στην κριτική τους για την στάση του ενδιάμεσου.