Τις μέρες αυτές δημοσιοποιήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα από την διαΝΕΟσις, (ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού με μεγάλο κύρος), τα αποτελέσματα της γνωστής, πια, μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης με τίτλο “Τι πιστεύουν οι Έλληνες;”. Τέθηκαν στους συμμετέχοντες μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν την άποψη των Ελλήνων για διάφορους θεσμούς (πχ, κυβέρνηση, δικαιοσύνη, εκκλησία, ένοπλες δυνάμεις, οικογένεια, και άλλα).
ΣΕ μία άλλη ενότητα, οι ερευνητές διάβασαν στους πολίτες ορισμένες λέξεις, και τους ζήτησαν να απαντήσουν εάν κάθε μία που ακούν αντιπροσωπεύει για αυτούς κάτι «καλό», κάτι «κακό», ή «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ». Οι λέξεις, και τα ποσοστά για κάθε απάντηση, ήταν:
Ρώσοι («κάτι καλό» 66,9%, «κάτι κακό» 13,7%, «ΔΓ/ΔΑ» 19,4%)
Αμερικανοί (43,6%, 39,2% και 17,2%)
Εβραίοι (38,9%, 37,4% και 23,7%)
Πρόσφυγες (38,4%, 45,4% και 16,2%)
Τούρκοι (20,5%, 67,7% και 11,8%)
Μουσουλμάνοι (19,4%, 65,1% και 15,5%)
Τα στοιχεία αυτά, αν μη τι άλλο, αξίζουν μιας προσεκτικής ανάγνωσης. Ο έμπειρος πολιτικός συντάκτης Γιώργος Καρελιάς έκανε και αυτό, και έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον σχετικό άρθρο στον ενημερωτικό ιστότοπο protagon.gr, με τίτλο «Ο Ερντογάν, ο Πούτιν και οι “έξυπνοι” Έλληνες…».
Οι Έλληνες, εξηγεί, είναι, ανάλογα με την εποχή, προοδευτικοί ή συντηρητικοί, φιλοευρωπαίοι (όταν τρέχουν αβέρτα τα ευρώ) ή αντιευρωπαίοι (όταν έρχονται Μνημόνια), αντιαμερικανοί (γενικώς) ή φιλοαμερικανοί (για να βγάζουν το άχτι τους με τους Ευρωπαίους, που τους «βασανίζουν».
Αυτά λοιπόν, συμπληρώνει, αλλάζουν κατά καιρούς. Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι ο φιλορωσισμός των Ελλήνων. Κατά την άποψη του αρθρογράφου, στην πραγματικότητα οι Έλληνες είναι οι από τους πιο ανενημέρωτους λαούς του προηγμένου κόσμου, στον οποίο ανήκουν, ή ενημερώνονται από «πηγές» τέτοιες που τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μας ψεκάζουν. Κάπως έτσι, εκτιμά, διαμορφώνονται και συμπεράσματα του τύπου ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι (που μας έδωσαν τα περισσότερα δανεικά για να μην χρεοκοπήσουμε) είναι εχθροί μας, ενώ οι ορθόδοξοι αδελφοί Ρώσοι (που δεν έδωσαν ρούβλι τσακιστό – όχι ότι είχαν υποχρέωση να δώσουν) είναι φίλοι μας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους Αμερικανούς, οι οποίοι σε όλη την περίοδο της κρίσης έλεγαν ωραία λόγια, αλλά δεν έβαζαν το χέρι στην τσέπη.
Φυσικά, υπάρχει και η εξήγηση ότι η διαμόρφωση αυτής της πεποίθησης οφείλεται στην εσκεμμένη παραπληροφόρηση, η οποία προσέλαβε θηριώδεις διαστάσεις από το 2009 και μετά. Από την εποχή της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου ακόμα η μυθολογία, ψεκασμένων ή μη, ήθελε την Ρωσία πρόθυμη να μας στείλει πολλά δισεκατομμύρια, ώστε να γλιτώσουμε από τα νύχια των δυτικών «τοκογλύφων». Μόνο που η πραγματικότητα που βρήκε ο τότε πρωθυπουργός στη Μόσχα ήταν οδυνηρά διαφορετική: τον παρέπεμψαν στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα.
«Αλλά οι ψεκασμένοι και οι μπουρδολόγοι επανήλθαν δριμύτεροι μερικά χρόνια αργότερα, τάζοντας ξανά πακτωλό ρωσικής βοήθειας. Τότε που κάποιοι τραβολογούσαν τον Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα, όπου πήρε την οριστική κρυάδα και ούτε ρούβλι τσακιστό».
Παρόλα αυτά όμως, ο μύθος του Πούτιν δεν υποχώρησε, όπως δείχνουν οι περισσότερες έρευνες από τότε. Βεβαίως, τώρα αρχίζουν κάπως να αλλάζουν τα δεδομένα, αφού έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις το «τακίμιασμα» του συντρόφου Βλαντίμιρ με τον καρντάση Ταγίπ. Κάτι που καθιστά απολύτως σαφές ότι τα συμφέροντα είναι πάνω από θρησκείες, όπως δεν πιστεύουν (ακόμα;) οι πολυπληθείς (και αφελείς) εγχώριοι θαυμαστές του Βλαδίμηρου. Και κάτι που ίσως θα φέρει δραματικές ανατροπές στις μέχρι σήμερα συμμαχίες και ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, αν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θεωρήσουν την Τουρκία του Ερντογάν «χαμένη υπόθεση».
«Μέχρι να γίνει αυτό, αν γίνει, οι «έξυπνοι» Ελληνες θα βρίζουν την Μέρκελ, θα θυμώνουν με τον Ερντογάν, αλλά στους δημοσκόπους θα λένε πόσο θαυμάζουν τον Πούτιν. Ο οποίος- για να μην υπάρχει παρεξήγηση- ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της χώρας του και δεν έχει καμιά ευθύνη για την αφέλεια και ευήθεια των εγχωρίων θαυμαστών του», καταλήγει το άρθρο του Γιώργου Καρελιά στο protagon.gr.
Η διαΝΕΟσις είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός. Παράγει μελέτες και ερευνητικό έργο πάνω στα σημαντικά θέματα της εποχής μας, επιδιώκοντας να προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής.
Η έρευνα που αναφέρεται, διεξήχθη για λογαριασμό της διαΝΕΟσις από την MRB Hellas, με πανελλαδικό δείγμα 1250 ατόμων για κάθε ένα από τα δύο μέρη της (και περίπου 2500 ατόμων για μερικές κοινές ερωτήσεις) και μεθοδολογία διεξαγωγής τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις (CATI).