Οι 904 από τους 4,200 υποψηφίους στα ψηφοδέλτια των επτά κομμάτων που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου είναι γυναίκες. Μόνο σε 49 επαρχίες γυναίκες είναι στην πρώτη σειρά των ψηφοδελτίων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έπειτα από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές, τις περισσότερες γυναίκες υποψήφιες τις έχουν στα ψηφοδέλτιά τους το φιλοκουρδικό Κόμμα HDP και το Κόμμα Πατρίδας (Vatan Partisi) ενώ τις λιγότερες τις έχει το ακροδεξικό κόμμα ΜΗΡ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το 21% των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ είναι γυναίκες. Από τους 600 υποψηφίους του κόμματος οι 126 είναι γυναίκες. Το ΑΚΡ έχει γυναίκες στην πρώτη σειρά των ψηφοδελτίων του στα Άδανα, το Ακσαράι, το Μπόλου και την Αδριανούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Κούρσα για δύο στις εκλογές – Τι φοβάται ο Ερντογάν

Στη λίστα του HDP το 36,7% είναι γυναίκες. Οι 220 από τους 600 υποψηφίους του κόμματος είναι γυναίκες. Στην πρώτη σειρά των ψηφοδελτίων του έχει γυναίκες στις επαρχίες Άδανα, Αφιόνκαραχισάρ, Άγκυρα, Μπαλίκσεχίρ, Τσανκιρί, Ντενιζλί, Ερζιντζάν, Χακκάρι, Μέρσίνα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μούγλα, Μούς, Σακάρια, Σαμψούντα, Σιίρτ και Σινόπη. 

Το Καλό Κόμμα (IYI Parti) έχει 22% γυναίκες στο ψηφοδέλτιό του και οι 134 από τους 466 υποψηφίους είναι γυναίκες. Στις επαρχίες Άρτβιν, Ερζιντζάν, Χακκάρι, Σπάρτη, Ούρφα και Ουσάκ γυναίκες είναι στην πρώτη σειρά των ψηφοδελτίων. 
Το 11,5% της λίστας του ΜΗΡ είναι γυναίκες και μόνο οι 69 από τους 600 υποψηφίους είναι γυναίκες. Στην πρώτη σειρά των ψηφοδελτίων του στο Αϊντίν και το Άρνταχάν είναι γυναίκες. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γκιουλ: Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές στην Τουρκία

Το Κόμμα Ευδαιμονίας (SP) στη λίστα του έχει 13% γυναίκες. Από τους 521 υποψηφίους οι 79 είναι γυναίκες. Σε καμιά επαρχία δεν έχει στο ψηφοδέλτιό του στην πρώτη σειρά γυναίκες. 

Το Κόμμα Πατρίδας έχει 25% γυναίκες στη λίστα του. Οι 150 από τους 600 υποψηφίους του είναι γυναίκες. Σε 13 επαρχίες έχει γυναίκες στην πρώτη σειρά των ψηφοδελτίων του: Άγρι, Άγκυρα, Μπόλου, Ελαζίγ, Μερσίνα, Κιρκαρελί, Νεβσεχίρ, Σακάρια, Σινόπη, Τοκάτ, Ντερσίμ, Μπαρτίν, Ντούζτζε. 

Πηγή:philenews/ΚΥΠΕ