Σε καλό δρόμο φαίνεται να οδεύει το θέμα της εισαγωγής του θεσμού της οριζόντιας ψηφοφορίας με αρχή τις ερχόμενες Ευρωεκλογές, σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα. Η χθεσινή συνάντηση στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας Πολιτών και Οικολόγων, στην παρουσία και της Πλατφόρμας Πολιτών «Διαφάνεια Τώρα», αποτιμάται θετικά καθώς φαίνεται υπό κάποιες προϋποθέσεις να μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για εφαρμογή του θεσμού της οριζόντιας ψηφοφορίας. Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες.
 
Η χθεσινή συνάντηση έγινε στη Βουλή, αφού η πρωτοβουλία για συνάντηση την περασμένη βδομάδα στα γραφεία του ΔΗΣΥ δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα καθώς υπήρχε αντίδραση από πλευράς του προέδρου των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη. Με αποτέλεσμα η συνάντηση εκείνη, που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή, να ακυρωθεί.
 
Ουσιαστικά, το όλο θέμα αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που γίνεται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ενώπιον της οποίας είχαν κατατεθεί τρεις προτάσεις. Μία από τον ΔΗΣΥ για εφαρμογή της οριζόντιας στις τοπικές εκλογές, μία από τη Συμμαχία Πολιτών για οριζόντια ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές και μία από τους Οικολόγους για εφαρμογή της οριζόντιας στις Ευρωεκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναζητούν κοινή φόρμουλα για οριζόντια ψηφοφορία
 
Μετά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής, ο Γιώργος Λιλλήκας είχε δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να αποσύρει την πρότασή του, προκειμένου να ψηφιστεί η πρόταση των Οικολόγων για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις Ευρωεκλογές. Στην πορεία παρουσιάστηκε θετικός και ο ΔΗΣΥ, καθώς για την Πινδάρου αποτελούσε διαχρονική θέση η οριζόντια ψηφοφορία. Σ
 
ημειώνεται ότι ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη δεν τοποθετήθηκαν στη συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών, ενώ κάθετα αντίθετοι είναι το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ. Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρξει κατάληξη σε κοινή πρόταση των ΔΗΣΥ, Συμμαχίας και Οικολόγων και ταυτόχρονα εξασφαλίσουν και τη θετική ψήφο της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης, τότε η πρόταση μπορεί να ψηφιστεί σε νόμο και η οριζόντια ψηφοφορία να εφαρμοστεί από τις Ευρωεκλογές. Πρόθεση όλων είναι η πρόταση να πάει Ολομέλεια και να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές.
 
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι η οριζόντια ψηφοφορία είναι συνεδριακή απόφαση και όχι τοποθέτηση της στιγμής και πρόσθεσε ότι στη συζήτηση έγινε η κατάθεση της πρότασης την οποία ειδικοί επεξεργάστηκαν για το κόμμα. Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι η πρόταση είναι πολύ απλή και ουσιαστικά διαιρεί τους σταυρούς προτίμησης με τις έδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέσσερις προτάσεις για την οριζόντια ψηφοφορία
 
Στις Ευρωεκλογές οι σταυροί είναι έξι, το ίδιο και οι υποψήφιοι κάθε κόμματος. Εξήγησε ότι αν και εφόσον ένας εκλογέας ψηφίσει το κόμμα και βάλει ένα σταυρό προτίμησης σε έναν υποψήφιο ενός κόμματος και άλλο σταυρό όπου θέλει, είτε σε κόμμα είτε σε μεμονωμένο υποψήφιο, το κόμμα που επιλέγει θα πάρει τα πέντε έκτα και ο άλλος υποψήφιος το ένα έκτο. Αν ο εκλογέας δεν βάλει σταυρό προτίμησης στο κόμμα, αλλά επιλέξει έναν υποψήφιο από το άλφα κόμμα και έναν από το βήτα κόμμα, τότε παίρνει πενήντα τοις εκατό το ένα κόμμα, πενήντα το άλλο και πενήντα έκαστος υποψήφιος από τα κόμματα.
 
Αυτό το οποίο δεν διευκρινίστηκε είναι το κατά πόσο η πρόταση αυτή, την οποία ανέλυσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα κατατεθεί ως νέα πρόταση στην Ολομέλεια για συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών ή θα αποτελέσει τροπολογία στην πρόταση των Οικολόγων. Η οποία διαιρεί την ψήφο διά δύο για σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους διαφορετικών κομματικών συνδυασμών, ανεξάρτητα εάν υπάρχει ή όχι σταυρός και σε ένα από τα δύο κόμματα.
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι επανέλαβε τη δήλωσή του ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αποσύρει τη δική του πρόταση, αν μπορεί να υποστηριχθεί η πρόταση των Οικολόγων για τις Ευρωεκλογές και του ΔΗΣΥ για τις δημοτικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αβέρωφ: Έτοιμος για διάλογο για την οριζόντια ο ΔΗΣΥ
 
Αυτή η τοποθέτηση, είπε, έχει ανοίξει τον δρόμο για να γίνει ένας διάλογος με πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, υπάρχουν ανησυχίες από πλευράς μικρών κυρίως κομμάτων ότι με την οριζόντια ενδεχομένως να υπάρξει πριμοδότηση υποψηφίων από μεγάλα κόμματα σε βάρος μικρών, αλλά θα πρέπει, είπε, να δείξουμε όλοι καλή διάθεση και καλή θέληση να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική πρόταση που θα κάνει το πρώτο βήμα για Ευρωεκλογές.
 
Εξέφρασε την άποψη ότι όταν γίνει η αρχή και εφαρμοστεί και αποδειχθεί επιτυχής η πρόταση, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για βελτίωση της νομοθεσίας ώστε να διευκολύνονται και ανεξάρτητοι υποψήφιοι να διεκδικούν τις εκλογές με πραγματικές δυνατότητες εκλογής, γιατί αν αφήσουμε την κατάσταση ως έχει, κανένας ανεξάρτητος δεν θα εκλεγεί είτε ευρωβουλευτής ή βουλευτής.
 
ΕΠΙΦΥΛΑΧΘΗΚΑΝ ΕΔΕΚ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
 
ΕΔΕΚ και Οικολόγοι επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν ως προς την πρόταση αφού μελετήσουν τα όσα αναφέρθηκαν. Η θέση της ΕΔΕΚ, η οποία ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί, ενδεχομένως να είναι καθοριστική. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέφερε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να θέσει ενώπιον των συλλογικών οργάνων για συζήτηση και λήψη απόφασης.