Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με βάση των προηγούμενων αναφορών του για τη «στρατηγική αξιολόγησή» της, δόθηκε αντίγραφο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει ότι «η Κύπρος παρέμεινε ήρεμη και σταθερή όλο αυτά τα χρόνια σε μεγάλο βαθμό λόγω της αδιάκοπης παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ», προτείνοντας την ανανέωση της θητείας της για άλλους έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019.

Όσον αφορά το Κυπριακό σημειώνει ότι στην πρόσφατη έκθεσή του (14 Ιουνίου) για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του παρουσιάζει λεπτομερώς τις σημαντικότερες πολιτικές εξελίξεις κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Όπως τονίζει, «αναγνωρίζοντας τη συνεχιζόμενη διακοπή των συνομιλιών από τον Ιούλιο του 2017, η έκθεση ενθαρρύνει μεγαλύτερες προσπάθειες για τη δημιουργία πιο ευνοϊκών συνθηκών για την ενδεχόμενη επανάληψη και περιγράφει τα επόμενα βήματα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ χαρακτηρίζει και πάλι «ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, παρά το σημερινό κενό στις συνομιλίες, ορισμένα τμήματα της κοινωνίας και στις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των συνδικάτων, ομάδων γυναικών και άλλων οργανωμένων ομάδων πολιτών, συνεχίζουν να προωθούν λύση βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα».

Όπως αναφέρει, «προκειμένου να συμβάλουν στη δημιουργία συνθηκών οι οποίες ευνοούν την ειρήνη, απευθύνω έκκληση στους ηγέτες να παράσχουν ορατή και άμεση στήριξη στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στις προσπάθειές τους να αυξήσουν τη διακοινοτική δέσμευση και συμμετοχή και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των κοινοτήτων».

Στη συνέχεια, ο κ. Γκουτέρες ενθαρρύνει τους ηγέτες να εφαρμόσουν τα εναπομένοντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφώνησαν το 2015, κυρίως τη δυσλειτουργία των κινητών τηλεφώνων, όπως επίσης και να εξετάσουν άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Τέλος, παροτρύνει τις πλευρές να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο εργασίας για την αποναρκοθέτηση. «Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει υπηρετήσει τα συμφέροντα της ειρήνης στην Κύπρο για πάνω από πενήντα χρόνια, αποτρέποντας την επανάληψη των συγκρούσεων, συμβάλλοντας στη διατήρηση του νόμου και της τάξης και στην επιστροφή σε κανονικές συνθήκες», σημειώνει ενδεικτικά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και προσθέτει: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Κύπρος παρέμεινε ήρεμη και σταθερή όλα αυτά τα χρόνια σε μεγάλο βαθμό λόγω της αδιάκοπης παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, των προληπτικών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων της και του ρόλου της στην εξουδετέρωση των εντάσεων. Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διατήρησε την εμπιστοσύνη των αντιτιθέμενων δυνάμεων, διασφαλίζοντας ότι τα περιστατικά δεν κλιμακώνονται, δεν προκαλούν εντάσεις ή να διακόπτουν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Από αυτή την άποψη, ενήργησε ως ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των αντιτιθέμενων δυνάμεων, αποφεύγοντας παρεξηγήσεις ή κακούς υπολογισμούς και εξασφαλίζοντας ένα συνεχές κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας».

Όσον αφορά τις περικοπές και τις αλλαγές που είχε προτείνει για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, με ξεχωριστή έκθεσή του το περασμένο φθινόπωρο, ο Γ.Γ. υπογραμμίζει ότι «ο αντίκτυπος του ποσοστού ολοκλήρωσης κατά 94% της εφαρμογής των συστάσεων στρατηγικής αξιολόγησης του Νοεμβρίου 2017, κυρίως η αυξημένη εστίαση της αποστολής στη διασύνδεση και την εμπλοκή, αρχίζει να εκδηλώνεται στους τομείς με ενισχυμένο συντονισμό των συνιστωσών και αποτελεσματικότερη προσέγγιση».

Επίσης, σημειώνει ότι «μέσω των αποτρεπτικών και προληπτικών ρόλων της, που είναι ενισχυμένες ως αποτέλεσμα της στρατηγικής αξιολόγησης, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ μπόρεσε να επιλύσει περιστατικά χαμηλού επιπέδου, περιπολώντας κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης, λειτουργώντας ως σύνδεσμος και εμπλεκόμενη πιο συστηματικά με τους στρατιωτικούς, αστυνομικούς και πολιτικούς συνομιλητές».

Καταλήγοντας γι’ αυτό το ζήτημα, αναφέρει ότι αναμένει να δει «τα περαιτέρω οφέλη της ενισχυμένης ικανότητας διασύνδεσης και εμπλοκής της δύναμης που απορρέουν από τις πρόσφατες συστάσεις στρατηγικής αξιολόγησης, οι οποίες αναγνώρισαν τον συνεχή κρίσιμο ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην πρόληψη σοβαρών περιστατικών και τη διατήρηση των εντάσεων σε χαμηλά επίπεδα» και ότι «η Γραμματεία παραμένει έτοιμη, όπως και με όλες τις αποστολές, να συνεχίσει να διατηρεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπό αναθεώρηση».

Στην έκθεσή του ο Γ.Γ. καταγράφει συγκεκριμένα γεγονότα που συνέβησαν μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, σε σχέση με τη λειτουργία και την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και επαναλαμβάνει, όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις του, το θέμα στα Στροβίλια και ότι ο ΟΗΕ συνεχίζει να θεωρεί  την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για το στάτους κβο στα Βαρώσια. Ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τους δυο ηγέτες να υποστηρίξουν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Λεύκας και Δερύνειας «το συντομότερο δυνατό» και ζητά από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή να επικεντρωθούν σε επιπλέον διαβάσεις.

Για τα άλλα θέματα, όπως: οικονομική και κοινωνική ισοτιμία, επαφές μεταξύ των κοινοτήτων, ενδοκοινοτικό εμπόριο, Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή, συνθήκες στην ουδέτερη ζώνη, έρευνες για αγνοούμενους, οι σχετικές αναφορές είναι πανομοιότυπες με την προηγούμενη έκθεση Γκουτέρες.

Διαβουλεύσεις Σπέχαρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στις 17 Ιουλίου, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κεκλεισμένων των θυρών, τόσο για τα σημερινά δεδομένα στο Κυπριακό και τις προοπτικές που διαγράφονται, όσο και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στις 26 Ιουλίου, το ΣΑ αναμένεται να υιοθετήσει ομόφωνα, όπως συνηθίζεται, το νέο ψήφισμα ανανεώνοντας για άλλους έξι μήνες τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με αναφορές στο Κυπριακό.