«Πολιτική βούληση» από όλα τα μέρη στο Κυπριακό ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλωσορίζοντας τον διορισμό της συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση και την ενημέρωση που έγινε από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για τα γεγονότα μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Ιούλιο, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Σουηδίας, Όλαφ Σκουγκ, έκανε λόγο για «ισχυρή υποστήριξη» όλων των μελών του Σώματος στις προσπάθειες της κ. Σπέχαρ και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα με τη δήλωση του προεδρεύοντος, το ΣΑ καλεί όλα τα μέρη στο Κυπριακό «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με στήριξη Συμβουλίου Ασφαλείας έρχεται Κύπρο η Λουτ

Ο προεδρεύων του ΣΑ κάλεσε όλα τα μέρη «να επιδείξουν πραγματική πολιτική βούληση και υπευθυνότητα και να προβούν στους αναγκαίους συμβιβασμούς για να φτάσουν σε διευθέτηση που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους και την ευρύτερη περιοχή». Για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ χαιρέτισε τις προσπάθειές της για την υλοποίηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την έκθεση του Γ.Γ., μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται, όπως επεσήμανε, και «μέτρα για την ενίσχυση της συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών, των γυναικών και της νεολαίας σε μια μελλοντική διαδικασία για τη διευθέτηση».

Από την πλευρά της η κ. Σπέχαρ, απαντώντας σε ερώτηση αν αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις προσπάθειες χωρών, όπως των ΗΠΑ, να προωθήσουν «άλλες πολιτικές» για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. στην Κύπρο ανέφερε ότι θα αναμένει από το ΣΑ να ολοκληρώσει το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέσα στις επόμενες μέρες.

Αναφερόμενη στη συνεδρίαση του ΣΑ μίλησε για «καλή ανταλλαγή» απόψεων με τα μέλη του Σώματος όσον αφορά την τωρινή κατάσταση στην Κύπρο και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας: «Με ικανοποίησε πολύ το γεγονός που άκουσα να εκφράζεται η συνεχιζόμενη υποστήριξη από μέρους του ΣΑ στον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επί του εδάφους, όσο και στις καλές υπηρεσίες στο Κυπριακό». Η κ. Σπέχαρ επεσήμανε επίσης ότι αρκετά μέλη του ΣΑ εγκωμίασαν την εκπλήρωση από μέρους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σχεδόν όλων των εισηγήσεων που υπήρχαν στην έκθεση για τη στρατηγική της αξιολόγηση, η οποία έγινε πέρυσι και συμπεριλήφθηκε σε έκθεση του ΓΓ». Τέλος, είπε ότι «όλα τα μέλη καλωσόρισαν θερμά την Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία παρευρέθηκε στις διαβουλεύσεις, και η οποία θα διεξάγει σύντομα τις διαβουλεύσεις με τα μέρη της Διάσκεψης για την Κύπρο».

Διπλωματική πηγή δήλωσε στον «Φ» ότι κατά την ενημέρωση των μελών του Σώματος, «η κ. Σπέχαρ κινήθηκε στο πλαίσιο των δύο τελευταίων εκθέσεων του Γ.Γ. και δεν παρουσίασε κάτι το καινούργιο».

Όσον αφορά τη στάση των Αμερικανών, φαίνεται ότι επικεντρώθηκαν στα όσα είχαν αναφέρει τον περασμένο Ιανουάριο, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις των ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντιπρόσωποι χωρών-μελών του ΣΑ στις τοποθετήσεις τους έδωσαν έμφαση στην απόφαση του Γ.Γ. να διορίσει την κ. Λουτ για τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων και στη «νέα ευκαιρία» που παρουσιάζεται. 

Το θέμα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ δημιουργήθηκε με την επιμονή της αμερικανικής κυβέρνησης για δραστικές περικοπές και αναθεωρήσεις όλων των ειρηνευτικών αποστολών των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τη μόνιμη προσπάθεια των Βρετανών για διασύνδεση της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με την πολιτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού.

Όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, το όλο ζήτημα λαμβάνει πλέον και άλλες διαστάσεις λόγω της επιστολής προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μαζί με την Τουρκία ζητούν από τα μέλη του Σώματος να επανεξετάσουν την εντολή της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χρησιμοποιώντας το θέμα της Δύναμης ως «μοχλό πίεσης» ενόψει της αποστολής της Τζέιν Χολ Λουτ. 

Βρετανικός δάκτυλος για διασύνδεση με Κυπριακό

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στο βρετανικό προσχέδιο ψηφίσματος ενδέχεται να συνδέεται η συνέχιση της παρουσίας της Δύναμης στο νησί με την πολιτική διαδικασία στο Κυπριακό. Βέβαια, θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ για να καταλήξουν στο τελικό κείμενο που θα τεθεί προς έγκριση.

Η συνεδρίαση του ΣΑ για την υιοθέτηση ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2019, όπως προτείνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, είναι προγραμματισμένη για τις 26 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα της κ. Σπέχαρ κατά την παραμονή της στη Νέα Υόρκη, εκτός από τη χθεσινή ενημέρωση του ΣΑ, περιλαμβάνει συναντήσεις με την κ. Λουτ και άλλους αξιωματούχους του ΟΗΕ, καθώς και με μονίμους αντιπροσώπους των εμπλεκόμενων μερών στην Κύπρο.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο επικεφαλής της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος συνοδευόμενος από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, είχε αρκετές συναντήσεις με αξιωματούχους της Γραμματείας και αντιπροσώπους μελών του ΣΑ, ενώ σήμερα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου.