Η σύμπλευση της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια ισχυροποίησε τη θέση αρκετών παραγόντων στην Ουάσινγκτον. Τους δόθηκε η ευκαιρία να βγαίνουν μπροστά και να στηρίζουν τις κυπριακές θέσεις τονίζοντας την ίδια ώρα το πώς μέσω της Κύπρου εξυπηρετούνται καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα. Οι τελευταίες τοποθετήσεις Αμερικανών βουλευτών στη διάρκεια συζήτησης στο αμερικανικό Κογκρέσο καταδεικνύουν με έναν πολύ ξεκάθαρο τρόπο το πόσο δυνατά ερείσματα μπόρεσε να αποκτήσει η Κύπρος μέσα στην Ουάσινγκτον. Ερείσματα τα οποία τη βοηθούν να αντιμετωπίσει στο μέτρο του δυνατού τα εκατομμύρια που δαπανά κάθε μήνα η Άγκυρα προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της.
 
Ο Αμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης (φωτο) μιλώντας στο Κογκρέσο ξεκίνησε την τοποθέτησή του υποδεικνύοντας πως «η Κύπρος είναι ένας ισχυρός και πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών» και «ο μοναδικός ρόλος της στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να υποστηρίξει την ειρήνευση και τον τερματισμό της παράνομης κατοχής». Περαιτέρω τόνισε τη στρατηγική σημασία της Κύπρου και τη συνεργασία της με τις δημοκρατικές χώρες της περιοχής προωθώντας την περιφερειακή σταθερότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
 
Ο Γκας Μπιλιράκης έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί από πλευράς Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τον Λίβανο. Αφού σημειώνει τις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου και της Ελλάδας με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, υπογραμμίζει και τη διεύρυνση των προσπαθειών με τη συμπερίληψη και της Ιταλίας: «Αυτές οι περιφερειακές εξελίξεις έχουν θετικό αντίκτυπο στις χώρες που συμμετέχουν αλλά και στις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα συνολικά» και «η Κύπρος έχει την προοπτική να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όσο ζούμε θα αγωνιζόμαστε για τερματισμό της κατοχής, διαβεβαιώνουν οι απόδημοι
 
Στο θέμα των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα της Κύπρου ο Γκας Μπιλιράκης υποδεικνύει τη σημασία που έχει οι φυσικοί πόροι να είναι υπό τον έλεγχο μιας φίλης και δημοκρατικής χώρας. Για να υπογραμμίσει πως οι προοπτικές για το μέλλον προβλέπονται ιδιαίτερα θετικές, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει η προοπτική «να ανταγωνιστεί ενεργειακά τη Ρωσία».
Η Κύπρος, ανέφερε ο Γκας Μπιλιράκης, έχει εισέλθει σ’ ένα διάλογο με τους γείτονές της ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουν την κάθε μορφής τρομοκρατία. Σημειώνοντας το γεγονός ότι οι κυπριακές Αρχές λαμβάνουν ενεργό ρόλο σε διεθνείς προσπάθειες συμπεριλαμβανομένης και της Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.
 
Ιδιαίτερης ανάγνωσης μπορεί να τύχει και η τοποθέτηση του Γκας Μπιλιράκης σ’ ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τον αγώνα που έδωσε για ανάκαμψη. Η Κύπρος, είπε, μπορεί να επιβιώσει. Και πρόσθεσε: «Επιβιώνει χωρίς την εξάρτηση των ρωσικών χρημάτων. Οι ρωσικές καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 50% και αποτελούν μόλις των 5% του αποθεματικού των τριών μεγαλύτερων τραπεζών του νησιού».
 
Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από τη Φλόριντα ξεκαθαρίζει στη συνέχεια πως η συνεχής αναβάθμιση των σχέσεων με την Κύπρο δεν γίνεται σε βάρος των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Παρά τις τουρκικές ενέργειες, ανέφερε, οι ΗΠΑ παραμένουν ένας φίλος τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Κύπρο και «ως ένας ειλικρινής μεσολαβητής ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να βοηθήσει στην επανένωση του νησιού».
 
Η βουλευτής των Δημοκρατικών, Κάρολιν Μαλόνι, διαμήνυσε πως «η Κύπρος είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους μας στον κόσμο» για να υποδείξει ότι «ενίσχυση της συμμαχίας μας θα πρέπει να παραμείνει μια μόνιμη προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».
 
Η βουλευτής από τη Νέα Υόρκη στάθηκε και στο θέμα της χρηματοδότησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τονίζοντας πως η συνέχιση της παρουσίας της Δύναμης στο νησί είναι απαραίτητη για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Για να κάνει στη συνέχεια ειδική αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος τόνισε την ανάγκη τερματισμού του εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου τονίζοντας: «Η Κύπρος είναι ζωτικός εταίρος των ΗΠΑ για την παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια, οικονομική συνεργασία και ενεργειακή ανάπτυξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα χειρότερα ξεπεράστηκαν, έμεινε η σκιά για ΟΥΝΦΙΚΥΠ
 
Στο θέμα του τερματισμού του εμπάργκο πώλησης όπλων κατά της Κύπρου αναφέρθηκε και ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέβιντ Σισιλίνι. Στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία της Κύπρου με τις ΗΠΑ στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Τονίζοντας πως για να μπορέσει η Κύπρος να συμβάλει ακόμα πιο ενεργά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πρέπει να τερματιστεί από πλευράς Ηνωμένων Πολιτείων το εμπάργκο πώλησης όπλων. Σημειώνοντας την ίδια ώρα το παράδοξο από τη μια οι ΗΠΑ να συνεργάζονται σε τέτοιους τομείς αλλά και στα ενεργειακά με την Κύπρο και την ίδια ώρα να μην της επιτρέπουν να ενισχυθεί με οπλισμό για να καταστεί και η ίδια πιο αποτελεσματική.
 
ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
 
Σε μήνυμά του κατά το τελευταίο συνέδριο των αποδήμων Κυπρίων ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Εντ Ρόις, ανέφερε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κύπρο είναι δυνατές και αντέχουν στον χρόνο, ότι η Κύπρος είναι σημαντική σύμμαχος και το προπύργιο της δημοκρατίας στη Μεσόγειο.
 
Στα μηνύματα των άλλων γερουσιαστών και μελών της Βουλής έγινε αναφορά στην ανάγκη οι ΗΠΑ να διευρύνουν τις σχέσεις ασφαλείας με την Κύπρο και ότι το εμπάργκο προμήθειας στρατιωτικού υλικού στην Κύπρο έχει κρατήσει για πολύ καιρό και πρέπει να τερματιστεί. Ανέφεραν ακόμη ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία δεν θα λάβει τα F-35 ότι μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δεν είναι πραγματική σύμμαχος, προσθέτοντας ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον θα πρέπει να αντανακλά αυτή την πραγματικότητα.
 
Σημείωσαν ακόμη ότι η Τουρκία προκαλεί μέσω απειλών σε ό,τι αφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων και ότι όσο συνεχίζει να παραβιάζει την ΑΟΖ και να αποτρέπει μια βιώσιμη λύση για την επανένωση, οι ΗΠΑ θα στέκονται απέναντί της και στις όποιες προσπάθειες να ασκήσει επιρροή και τον έλεγχό της στο νησί. Αναφέρθηκαν ακόμη στα σημαντικά βήματα στη δημιουργία στενότερων σχέσεων με το Ισραήλ.
 
Η Τουρκία δαπανά 10 εκατ. μηνιαίως
 
Η Κύπρος είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και οι διμερείς σχέσεις είναι δυνατές και στενές, τόνισαν σε μηνύματά τους που παρουσιάστηκαν το πρωί στη διάρκεια των εργασιών των συνεδρίων των Αποδήμων Κυπρίων που φιλοξενούνται στη Λευκωσία, μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των ΗΠΑ. Στα μηνύματά τους τόνισαν ακόμη ότι πρέπει να εξευρεθεί σύντομα λύση στο Κυπριακό που να προνοεί για την επανένωση του νησιού, σημειώνοντας πως η στήριξή τους στον αγώνα της Κύπρου θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Επίσης εξέφρασαν στήριξη στο κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της και καταδίκασαν τη στάση της Άγκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ για Κυπριακό: Πρώτα επίλυση θεμάτων ασφάλειας
 
Τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα εξασφαλίστηκαν από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Διεθνούς Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων (CEH) Μάικ Μανάτος. O κ. Μανάτος ήταν παρών στις πρωινές εργασίες του Συνεδρίου και απηύθυνε ομιλία στους συνέδρους, λέγοντας ότι οι δικές του προσπάθειες και της οικογένειάς του για δικαίωση του αγώνα της Κύπρου θα συνεχιστούν γιατί η καρδιά του είναι πάντα με την Κύπρο και κτυπά για αυτήν.
 
Ο κ. Μανάτος στη δική του παρέμβαση ανέφερε ότι η Τουρκία δαπανά για σκοπούς lobbying 10 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα και ότι τα ποσά που οι οργανώσεις των Κυπρίων και Ελλήνων έχουν στη διάθεσή τους είναι μηδαμινά σε σύγκριση με τις υπέρογκες δαπάνες της Άγκυρας. Ανέφερε ότι οι προσπάθειες των αποδήμων εστιάζονται στη δημιουργία στενών σχέσεων με τα μέλη του Κογκρέσου μέσω προσπαθειών για να συγκεντρωθούν χρήματα για στήριξή τους ώστε να επανεκλεγούν, αλλά και στην εξασφάλιση κατ’ ιδίαν συναντήσεων μαζί τους όπου γίνεται επεξήγηση για το πρόβλημα της Κύπρου.